Archive for december, 2018

A Csallóközben a királyfiakarcsai székhelyű Petőfi Baráti Társulás – 2003 óta minden évben – a társulás életében meghatározó szerepet vállaló társaik közül az elnökség jelölése alapján, örökös tagot választ.

Idén immár a 15. kiválasztott nyerte el a címet, amivel a civil szervezet az önkéntes, önzetlen munka elismerése mellett a jó példa kiemelésével motivációt szeretne adni a közösség tagjainak. A Petőfi Baráti Társulás 2018. évi örökös tagjául Molnár Ilonát választotta.

A Magyar Örökség-díjas társulás elnöksége nevében Szerencsés Magdolna köszöntötte Molnár Ilonát az egyházkarcsai templomban, aki foglalkozását tekintve Dunaszerdahelyen, 1990 óta a Magyar Tanítási Nyelvű Szakközépiskola igazgatója.

Szerencsés Magdolna így jellemezte a kitüntetettet: „Sokat tett azért, hogy kíváncsiak legyünk arra a világra, amit addig személyesen nem is ismertünk. Általa olyan helyeken is észrevettük a szépet, ahol mások semmit sem látnak. Igazi közösségi ember, kiemelkedő példakép. Értékmentő pedagógiai munkáját segítőkész cselekedete jellemzi, mely elkötelezettséggel párosul. Fáradhatatlanul tesz a közjóért, az évek során rengeteg törődést, figyelmet, szeretetet kaptunk tőle. Az elégedettség a legnagyobb gazdagság számunkra.”

Molnár Ilona hitvallását megfogalmazva fejezte ki köszönetét:
“A világon mindenkinek hinnie kell abban, hogy képes olyasmit nyújtani, amit a világ nélküle nem kapna meg. Ez a hitvallásom alakította, vezérelte kapcsolatom a társulással.”
Meggyőződésem, hogy a Petőfi Baráti Társulás tagjai között olyan kapcsolatok alakultak, melyek elkísérik az embert élete végéig. Hálás vagyok Erdős Péternek, a Társulás elnökének, hogy megnyitotta előttem a lehetőséget, hogy ennek az összetartó közösségnek a tagja lehessek.
Több mint 40 évet töltöttem az ifjúság nevelésében, kulturális rendezvények szervezésében, így nem esett nehezemre, hogy alkalmanként bekapcsolódhassak egy-egy út megszervezésébe a Társulás tagjai részére. Szívesen és örömmel tettem azt, s ha a jövőben lesz alkalom, nekem pedig egészségem, akkor utazunk tovább együtt a Kárpát-medencében, keressük a régmúlt gyökereket, melyek nekünk szárnyat adnak ahhoz, hogy együtt tapasztalhassuk meg azt, hogy a legszebb emlék a szeretet, amelyet mások szívében hagyunk magunk után.

A cikket HA írta, megjelent a www.felvidek.ma honlapján (Régió) 2018. december 18-án.

FELHÍVÁS!

A Petőfi Baráti Társulás (Királyfiakarcsa) és Egyházkarcsa Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt 2019. január elsejére, a siposkarcsai Faluházba, ahol negyedik alkalommal az újévi gálakoncert megrendezésére kerül sor.

Helyszín: Siposkarcsa, Faluház

Kezdés: 17,00 óra

Fellépők: Monarchia Operett Társulás színészei Budapestről, Medveczky Szabolcs karmester, Győr Nemzeti Színház.
Opera Trió: Kovács Nagy Andrea, Kevicky Tünde, Kollár Katalin.

Belépőjegy: 20,- Eur

info: 0902/961 008

A rendezvény védnöke Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere

2018. december 16-án, a Petőfi Baráti Társulás szervezésében adventi koncertre, és a 2018-as év örökös tagjának köszöntésére került sor az egyházkarcsai római katolikus templomban.
Taps, öröm, meghittség jellemezte a dunaszerdahelyi Szent György kórus adventi koncertjét, Érsek Rezső és Kollár Katalin karmesterek vezényletével.
Érsek Rezső orgonakísérete, Bazsó Horváth Zsuzsanna fuvolajátéka, valamint Boráros Pál hegedűszólója nagyban hozzájárultak a kórus fellépésének sikeréhez, megtöltve a termet a várakozás hangulatával. Szólót énekeltek: Kollár Katalin, Balogh Renáta és Bokros Marianna. Köszönet mindnyájuknak!

Az est folyamán a PBT 2018-as év örökös tagjának köszöntésére is sor került. A köszöntés helyszíne, a katolikus templom is különleges volt, ahol, mint tudjuk, néha a csend is lehet olyan csodálatos, mint bármilyen dallam.

2018-ban a Petőfi Baráti Társulás örökös tagja Molnár Ilona tanárnő, igazgatónő.

Részlet az ünnepelthez szóló méltatásból ( Szerencsés Magdolnától):
„A Kárpát-medencében annyi csoda vár felfedezésre, Molnár Ilonának köszönhetően olyan helyeket, embereket ismerhettünk meg, ami nem múlhat el, csak úgy, nyomtalanul. Sokat tett azért, hogy kíváncsiak legyünk arra a világra, amit addig személyesen nem is ismertünk. Elsősorban Vajdaságra és Kárpátaljára gondolok. Hihetetlen optimizmussal, hittel és energiával szervezte Csehország, Lengyelország, Erdély és Ausztria útjait is. Általa olyan helyeken is észrevettük a szépet, ahol mások semmit sem látnak.
De szervezett kiállítást is, amely a gazdag tárával színesítette a Társulás életét. Nem beszélve arról, hogy folyamatosan ír és tudósít a megélt eseményekről.
Igazi közösségi ember, kiemelkedő példakép. Értékmentő pedagógiai munkáját segítőkész cselekedete jellemzi, mely elkötelezettséggel párosul. Fáradhatatlanul tesz a közjóért, az évek során rengeteg törődést, figyelmet, szeretetet kaptunk tőle. Az elégedettség volt a legnagyobb gazdagság számunkra.
Hálás köszönet a párjának is, aki mindenben segíti, támogatja őt.
Egy ismeretlen erdélyi fafaragó gondolatával mondok köszönetet:
Legyen előtted mindig út,
Fújjon hátad mögül a szél,
Melegen süsse arcodat a nap,
Az eső puhán essen földjeidre,
S míg újra találkozunk,
Hordozzon tenyerén az Isten.“
Molnár Ilona tanárnőt – örökös tagot – a PBT elnöke, Erdős Péter is köszöntötte.

Molnár Ilona a következő szavakkal, gondolatokkal mondott köszönetet:
Tisztelt Petőfi Baráti Társulás, Elnök Úr, Kedves Barátaim!

“Aki hisz a közösség erejében, az csak optimista lehet. A Petőfi Baráti Társulást olyan emberek alkotják, akik optimisták. Ennél fogva ez a Társulás egyedülálló nemcsak a régióban, hanem azon túl is. Ez a közösségi szellem ragadott magával a Társulásba. Mivelhogy a világon mindenkinek hinnie kell abban, hogy képes olyasmit nyújtani, amit a világ nélküle nem kapna meg. Ez a hitvallásom alakította, vezérelte kapcsolatom a Társulással. Meggyőződésem, hogy a Petőfi Baráti Társulás tagjai között olyan kapcsolatok alakultak, melyek elkísérik az embert élete végéig. Hálás vagyok Erdős Péternek, a Társulás elnökének, hogy megnyitotta előttem a lehetőséget, hogy ennek az összetartó közösségnek a tagja lehessek. S annak, hogy kiérdemeltem a Társulás tagjainak a bizalmát és a Petőfi Baráti Társulás örökös tagja lehetek, nagy öröm számomra és megtiszteltetés, melyet köszönök.
Több mint 40 évet töltöttem az ifjúság nevelésében, kulturális rendezvények szervezésében, így nem esett nehezemre, hogy alkalmanként bekapcsolódhassak egy-egy út megszervezésébe a Társulás tagjai részére. Szívesen és örömmel tettem azt, s ha a jövőben lesz alkalom, nekem pedig egészségem, akkor utazunk tovább együtt a Kárpát-medencében, keressük a régmúlt gyökereket, melyek nekünk szárnyat adnak ahhoz, hogy együtt tapasztalhassuk meg azt, hogy a legszebb emlék a szeretet, amelyet mások szívében hagyunk magunk után.
Nagyon köszönöm a megtisztelő bizalmukat és figyelmüket.”

Tisztelt tagság!

Az ádventi időket éljük. Talán ilyentájt figyelmesebbek vagyunk egymás iránt. A gyerekek is izgalommal várják mit is kapnak majd karácsonyra! A PBT tagsága is már megszokta, hogy az ádventi időszakban jelenik meg a hírlevelünk melynek jóvoltából megtudhatják, hogy milyen programok várhatók a 2019 –es esztendő első felében.
Mint már az utóbbi néhány évben szokássá vált, január 1-én van a közös rendezvényünk Egyházkarcsa Község Önkormányzatával, mégpedig az immár IV. új évi gálakoncert, melyre a síposkarcsai faluházban kerül sor este 17.00 órától. Belépőegyek 20 euró értékben elővételben vásárolhatók meg.

2019.I.20- án délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban a Magyar Kultúra Napját fogjuk ünnepelni. E rendezvényen belül kerül sor a tagsági illeték befizetésére illetve a kirándulásokra történő feliratkozás.

2019. február 23 – án budapesti színházlátogatáson veszünk részt. Az autóbusz 10.45- kor indul Dunaszerdahelyről a kultúháztól, majd 10.50 – kor a sikabonyi temetőtől és 11.00 órakor Királyfiakarcsáról. Délután csoportos látogatást teszünk a Pesti Vigadóban. Vigadó Budapest belvárosában a Duna – parton található műemlék, turisztikai látványosság és összművészeti rendezvényközpont. Utána vacsora egy belvárosi étteremben, majd este az operettszínházban megtekintjük Ének az esőben című musicalt. Részvételi díj 56 euró.

2019.március 2-3 –án kétnapos kirándulást szervezünk a mohácsi busójárásra. A mohácsi busójárás 2009 – től szerepel az Unesco szellemi örökség reprezentatív listáján 2012 óta hungarikumnak számít. Március 2- án reggel 5.45 – kor indulás a dunaszerdahelyi kultúrháztól, majd 6.00 órától Királyfiakarcsáról. Dél körül megérkezés Szekszárdra, ahol megismerkedünk a Takler Kúria pincészetével. A neves borásznál többfogásos ebéd vár ránk, majd borkóstoló következik. Délután ellátogatunk Mohácsra, ahol elvegyülünk a karneváli forgatagban. Este érkezés Harkányba ,ahol elfoglaljuk a szálláshelyünket. Itt biztsítanak nekünk vacsorát illetve másnap reggelit. Reggel 9 – 12 –ig fürdőzés a híres harkányi gyógyfürdőben, majd Villánykövesdre buszozunk, ahol a Blum pincészetben megebédelünk és borkóstoló formájában megízleljük a neves villányi borokat. Délután újra megállunk Mohácson a busójáráson, majd indulunk hazafelé. Részvételi díj 125 euró / személy.

2019.március 9-én reggel 8 órától tartjuk a már hagyományos disznóvágást a cserkészligetben.

2019.március 17-én délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban emlékezünk meg az 1848 – 49 –es szabadságharcról és forradalomról.

2019.március 23- án délután 14.00 órától brigádot tartunk a cserkészligetben.

2019.május 11-én délelőtt 10 órától majálist tartunk a cserkészligetben. A rendezvény keretén belül lesz lábtenisz bajnokság, bogrács és bor fesztivál, illetve kultúrális rendezvények sokasága.

2019.június 29-én a pénzesgyőri barátaink vendégszeretetét fogjuk élvezni.

A nyári nagy kirándulásunkat 2019.augusztus 26-31 között tartjuk meg a Top utazási iroda szervezésében Délszláv mesék cím alatt. Indulás 26-án reggel 5.45- kor Dunaszerdahelyről a kultúrháztól, majd 6.00 órakor Királyfiakarcsáról.Délelőtt 3 órás fürdőzés Zalakaroson majd elszállásolás és ebéd Nagykanizsán a Centrál szállóban. Délután ellátogatunk Lendvára a Cuk pincészetbe, ahol borkóstoló és vacsora vár majd ránk. Másnap kora reggel indulás Nagykanizsáról rövid pihenőkkel Letenye – Zágráb – Karlovac útvonalon Skradinig, ahol a Krka folyó legszebb szakasza kanyarog. Látogatást teszünk a Krka Nemzeti Parkban, amelynek fő látványossága a nagy vízesés, a Skradinski buk. A nagy vízesés 17 kisebb – nagyobb vízesésből áll, 400 méter hosszú és 100 méter széles területet foglal magában. Európa egyik legszebb mészkő vízeséseként tartják számon, medencéjében fürdeni is lehet. Közös séta, majd szabadprogram a park területén. Ezt követően utazás Neumba, a szálláshelyre, vacsora a szálloda éttermében.
3.nap – Reggeli után egész napos kirándulás az egykori Raguzai Köztársaság központjába, Dubrovníkba. Dubrovník a Földközi- tenger térségének műemlékekben egyik leggazdagabb városa. A hatalmas falakkal körülvett óváros sikátorai, középkori épületei, templomai, kolostorai igazi csemegét jelentenek. A várfalakról az óváros, az erődrendszer, a tenger és a környező szigetek legkülönbözöbb panorámájában gyönyörködhetünk. Városnézés helyi vezetővel, majd szabad program. Kora este visszaérkezés a szállodába, vacsora.
4.nap – Reggeli után egész napos kirándulás Montenegróba. Hajókirándulás a Kotori – öbölben helyi idegenvezetővel. Programunk első állomása a Szirti Madonna sziget, amely egy mesterséges sziget, zarándokhely, múzeum és egyedülálló ezüst plakett gyűjteményéről híres. Ezt követően Kotorba , az öböl névadó városába utazunk. Városnézés : Fegyverek tere, Szent Trifun katedrális, Szent Lukács templom, majd szabad program. Utolsó állomásunk Perast, a valamikori városköztársaság, ismert tengerészek, hajóskapitányok városa. Rövid ismertető: megtekintjük a Szent Miklós katedrálist, majd lehetőség nyílik egy kis barangolásra az ódon házak között. Visszaúton elhajózunk Prčanj, Stoliv, Lepetane előtt, majd visszaérkezés a késő délutáni órákban. Innen visszautzás a szálláshelyre, Neumba.
5.nap – Reggeli után Bosznia – Hercegovina felé vesszük az irányt. Először az ország leglátványosabb vízeséséhez, a Kravica vízeséshez kirándulunk. Séta a 26 méter magas, kb. 120 méter széles látványos vízi csodánál. Ezt követően Blagaj városában folytatódik a programunk, mely rövid ideig Hercegovina független uralkodóinak székhelye volt.
Megtekintjük a festői környezetben található Buna bővizű forrását, valamint a fölé épített pihenőházat, kolostort, melyet a legenda szerint a táncoló dervisek alapítottak. Délután a Neretva folyó völgyében fekvő, varázslatos hangulatú városba, Mostarba látogatunk. Városnéző sétánk során a Ferences templomot, az új Öreg hidat, a rézművesek utcáját, Koski Mehmed pasa dzsámiját, a piacot és a Török házat keressük fel. Késő délután a Neretva völgyében utazunk tovább Sarajevóba a szállásunkra. Vacsora a hotel éttermében.
6.nap – Reggeli után Bosznia – Hercegovina fővárosával ismerkedünk: a keleti és nyugati keresztény kultúra sajátos összefonódása várja a turistákat. A sétálóutca , a Ferhadija egyik oldalán Török dzsámik, medreszek és egykori kereskedőházak sorakoznak, néhány lépéssel odébb pedig már a katolikus katedrális tornyai emelkednek a magasba. A városnézést követően szabadprogram a bazárban. Itt készítik a legfinomabb bureket, érdemes megkóstolni! Hazaindulás késő délelőtt, utazás rövid pihenőkkel. Hazaérkezés az éjszakai órákban.
Részvételi díj 430 euró / személy, amely tartalmazza az 5 éjszakai szállást. 5 x reggeli és vacsora, 1x ebéd , 1x borkóstoló, utidíj, belépődíjak a zalakarosi fürdőt kivéve, idegenvezetők díját.

Tisztelt Tagság !
Szeretném tudatni továbbá Önökkel a 2018- as esztendő hátralévő rendezvényeit:
2018.december 16-án 17.00 órától az egyházkarcsai templomban ádventi koncertre kerül sor a Dunaszerdahelyi Szent György Kórus jóvoltából. Nagyon örülnék, ha minél többen eljönnének e szépnek igérkező rendezvényre.

Az idei esztendő utolsó eseményére december 29-én kerül sor, amikor pénzesgyőri barátainkhoz látogatunk el előszilveszterezni.

Tisztelt Tagság – ezúton szeretném mindazoknak az önzetlen segítségét megköszönni, akik ez évben is bármilyen formában elősegítették a PBT munkáját. A jó Isten fizesse meg kedves Mindnyájuknak !
Hírlevelem befejezéseként engedjék meg, hogy Társulásunk tagjainak, áldott és békés karácsonyi ünnepeket illetve erőben és egészségben gazdag boldog új évet kívánjak sok –sok szeretettel.

Üdvözlettel és tisztelettel :
Erdős Péter

December 13-án avatták fel boldog Brenner János szobrát, Rieger Tibor alkotását a Feneketlen-tónál, a Placid atya parkban. Beszédet mondott Brenner József, a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostja, az 1957-ben meggyilkolt vértanú pap öccse.
Brenner János 1931. december 27-én született Szombathelyen. 1955. június 19-én szentelték pappá a szombathelyi székesegyházban. Felszentelése után a mai Szentgotthárdhoz tartozó Rábakethelyen lett káplán. A fiatal, munkáját lelkiismeretesen és lelkesen végző papra hamar felfigyelt a kommunista hatalom. Az állami egyházügyi megbízott el akarta helyeztetni, de Brenner János püspöke segítségével szolgálati helyén maradt.
A fiatal papot 1957. december 15-én éjszaka azzal, hogy haldoklóhoz hívják, elcsalták a plébániáról, útközben többször is megtámadták, végül annak a háznak a közelében, ahová gyalogosan igyekezett, hogy elvigye a betegek szentségét, harminckét késszúrással megölték. Meggyilkolásával az akkori kommunista rendszer a papokat akarta megfélemlíteni, tevékenységüket, egyházi szolgálatukat igyekezett a templomok falai közé szorítani.
Brenner János boldoggá avatásának első, egyházmegyei szakasza 1999-ben kezdődött. Ezt a tanúk meghallgatása követte 2001-től. Az eljárás római szakasza 2008-ban indult.
A történész konzultorok 2015-ös, majd a teológus konzultorok 2016-os, egybehangzóan pozitív döntése után a bíborosi kongregáció is jóváhagyta a boldoggá avatást, amelyet Ferenc pápa 2017. novemberben 8-án engedélyezett.
Brenner János emlékét a Szombathelyi Egyházmegyében számos helyen és módon őrzik. Nevét viseli például a vasi megyeszékhelyen 2015-ben átadott általános iskola és gimnázium, amely előtt köztéri szobra is áll.
Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke – korábbi szombathelyi megyés püspök – 2017-et Brenner János emlékévvé nyilvánította. Az emlékév december 16-án lezárult, de azóta is szinte minden szentmisén imádkoztak a vértanú pap boldoggá avatásáért, és zarándoklatokkal, kiállítással, lelki programokkal készülnek a május elsejei szertartásra.
Szentgotthárdon a rábakethelyi városrészen a helyi önkormányzat és helyi civil szervezetek összefogásával az emlékévben rendbe tették a vértanúság helyszínét, ahol korábban kápolnát emeltek. Huszár Gábor, a város polgármestere szerint a boldoggá avatás hírére máris érezhetően nőtt az érdeklődés a rábakethelyi templom, a zarándokút és a Jó Pásztor kápolna iránt.
Brenner Jánost idén május elsején, a szombathelyi Emlékműdombon avatták boldoggá.
forrás: vaskarika.hu/hirek/reszletek/16325/MTI