Archive for október, 2020

Az 1956-os forradalom és szabadságharc záró rendezvényeként a Kossuth- és Magyar Örökség-díjas Rieger Tibor kiállítása nyílt meg a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.
A művészt és a megjelenteket Csányi József polgármester köszöntötte.
A szobrászművész alkotásait – amelyek jó része fotón látható – Feledi Balázs művészeti író mutatta be és elemezte. Dr. Tóth Ákos klarinétjátékával színesítette a megnyitót. – Olyan művész tárlatára gyűltünk ma itt össze, akinek egy alkotása városunkban, a Móraváros központjában található, ahol nem régen avattuk fel Móra Ferenc portréját. Tisztelgő aktualitása is van a tárlatnak. Rieger Tibor egyike azon művészeknek, akik fokozott érzékenységgel viseltetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc iránt, s ezt kiváló és nagy ívű alkotások során fogalmazta meg eddig is. Csupán néhány perce lett vége a Hősök Parkjában a koszorúzási megemlékezésnek, amellyel tisztelegtünk az egykori események előtt. Most pedig itt a falakon láthatjuk a művész térbeli alkotásainak fotóit, a főfalon többek között a mosonmagyaróvári kegyetlen kommunista sortűz emlékére állított szívszorító szobrát. Ezek a képek, illetve az eredeti szobrok nagyon fontos küldetést töltenek be. Hosszú időre emlékeztetnek bennünket, utódokat arra a néhány napra, amikor a magyar szabadság
lángban és vérben született meg újra. Sinka István megfogalmazásában: „három nagy éjszakán vad ágyúdörgésben” – mondta el a megnyitón Csányi József polgármester.

CCI20201115

CCI20201115_0001

Nyitottság és együttműködés

Dabas Város Önkormányzata, az Egyházkarcsai Római Katolikus Egyházközösség, valamint a Petőfi Baráti Társulás sikeres pályázatot nyújtott be a határokon átnyúló Szlovákia-Magyarország Interreg pályázati kiírás keretében.

A járványhelyzetre való tekintettel Dunaszerdahelyen a projektindító sajtótájékoztató szűk körben zajlott, amelyen Dabas városa a Sári Zarándokközpontból online összeköttetésben vett részt. A sajtótájékoztatót Kőszegi Zoltán Dabas polgármestere, Balogh Károly plébános, az Egyházkarcsai Egyházközössége képviselője, és Erdős Péter, a Petőfi Baráti Társulás elnöke tartotta.

Kőszegi Zoltán polgármester hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósulása lehetőséget és együttműködést nyújt a szlovákiai magyar közösség és a magyarországi szlovák közösség számára, amely hosszú távon szolgálni fogja közösségeinket.

Balogh Károly plébános kiemelte, hogy a nyertes pályázat az együttműködés fontosságát és a nyitottság szép jelképét mutatja. A projekt során a templom legjelentősebb részének, a toronynak a javítására kerül sor és ezzel elindul a templom további felújítása is:
-Mutassunk nyitottságot, nem csak a tizenkét Karcsának, hanem azoknak is, akik távolról érkeznek hozzánk. Tavasszal elbontottuk az 1970-es évek kerítését, ezáltal megnyílt a tér az emberek számára. Szeretnénk minél több emberrel megismertetni az egyházkarcsai Szent Bertalan római katolikus templomot, amely a Csallóköz egyik legszebb temploma. A legnagyobb értéke a főoltár központi műve, a 19. század negyvenes éveiből származó Keresztrefeszítés című festmény. A templom másik jellegzetessége egy 13. századi kőből készült keresztelőkút, mely eddig elrejtve volt az emberek szeme elől, de a közeljövőben jól látható helyre szeretnénk elhelyezni. Köszönjük Dabasnak, hogy az említett felújítások megvalósulásra kerülnek – hangsúlyozta Balogh Károly plébános.

Erdős Péter a Petőfi Baráti Társulás elnöke is köszöntötte a dabasiakat. Megemlítette, hogy Dabassal a kapcsolat több évre nyúlik vissza és számos közös rendezvény megvalósulására került sor. Például az együttműködés 2017-es év megható pillanata, amikor a Magyarok Nagyasszonya szobor elkészítésénél a meghirdetett közadakozás során elsőként Dabas város nyújtott segítő kezet. A Királyfiakarcsán álló szakrális emlék értéke azóta csak gazdagodott és sokan látogatják. A projekt során a Petőfi Baráti Társulás a kultúra szervezését vállalta fel.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a projekt része volt egy nemzetiségi fesztivál megrendezése, mely a mostani vírushelyzetre való tekintettel jövőre valósul meg. A közeljövőben pedig kétnyelvű (szlovák-magyar) publikáció jelenik meg, bemutatva Dabas, Egyházkarcsa és Királyfiakarcsa etnikai kincstárait, turisztikai és kulturális értékeit.

A partnerek bíznak abban, hogy a projektnek köszönhetően megerősödik a két ország turisztikai együttműködése, a kulturális örökség megőrzése és aktív határokon átnyúló tapasztalatcserére ad lehetőséget.

Az SK HU/WETA/1901/1.1/103 számú projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyaroszág Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának keretében valósul meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak köszönhetően. A projekt célja a kulturális örökség megőrzése, szlovák alkotóház és babamúzeum létrehozása a Dabas melletti Sáriban, valamint templomrekonstrukció megvalósítása Egyházkarcsa településen.

(írta: Szrencsés Magdolna megjelent: Csallóköz regionális hetilap, 2020. október 7, 40-41.szám, 3.oldal)