Archive for január, 2020

Zengő harmóniák

A Magyar Kultúra Napja tisztelgés nemzetünk imájának, a Himnusznak. Kölcsey Ferenc műve előtt a katolikus magyarság néphimnusza a Boldogasszony anyánk és az Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga kezdetű énekek voltak. A Magyar Kultúra Napján nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények, ahol sokan sokféle módon próbálnak maradandót átadni kulturális életünk értékeiből.

A királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás a magyar kultúra napja alkalmából évről évre eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra az értékekre, melyek a magyar kultúra részét képezik. Az idei rendezvény programja a kamarazenélésre irányult. A zsúfolásig megtelt kultúrház közönsége a somorjai Harmonia Classica Kamarazenekar játékával könnyed zenei időutazáson vehetett részt.

A Harmonia Classica Kamarazenekart a somorjai Művészeti Alapiskola tanárai és volt diákjai hozták létre 2008-ban. A zenekar klasszikus zenét játszik a barokktól napjainkig terjedő korokból. A csapat mozgatórugója Hegyi Brigitta, aki szívén viseli a zenekar sorsát. Céljuk a kamarazene ápolása és a klasszikus szerzemények népszerűsítése. Hisznek a zenélés összetartó és közösségformáló erejében. A Harmonia Classica Kamarazenekar Csallóköz egyetlen kamarazenekara, hiszen Pozsonytól Komáromig nincs több komolyzenét játszó vonós együttes.
A tagok, akiket a zene és a művészetek szeretete köt össze a következők: Hideghéthy Jenő (koncertmester), a hegedűsök: Bódis Magdolna, Gódány Tibor, Gódány Zsuzsanna, Machura Matej, Méry János, Molnár Dávid, Plutzerová Silvia, Tési Laura, Zsigrai Elvíra. További tagok: Domsitz Erika (zongora) és Bazsó Horváth Zsuzsanna (gordonka).

A koncert Kókai Rezső verbunkos zenéjével vette kezdetét. A repertoárjuk során Strauss, Brahms és más zeneszerzők műveinek sokszínűségét mutatták be. A nagysikerű koncert bizonyította, hogy a nagy elődök értékteremtő muzsikájára igény van, a műveiket pedig tisztelet és megbecsülés övezi.

A Harmonia Classica Kararazenekar küldetése, hogy a koncertjeik során a klasszikus zene üzenete minél több személyhez eljusson, Királyfiakarcsán sikerült. A zenekari műsor a Himnusz közös énekével zárult.
A koncert végén a Petőfi Baráti Társulás kis vendégségre hívta a megjelenteket.

írta: Szerencsés Magdolna

megjelent a Csallóköz magyar regionális hetilapban – 2020, január 22, 3-4.szám, 21. oldal

Újévi gálakoncert „Karcsaországban”
Írta:
Szerencsés Magdolna 2020.01.03
megjelent: www.felvidek.ma

A siposkarcsai faluházban január elsején mindig különleges szerepet kap a zene. Az Egyházkarcsai Önkormányzat és a Petőfi Baráti Társulás szervezésében idén ötödik alkalommal rendeztek újévi gálakoncertet.
Ünnepi beszédet Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere és Erdős Péter, a Petőfi Baráti Társulás elnöke mondott. Az újévi gálakoncert, amely minden alkalommal valami különlegességet nyújt, idén is jó hangulattal, zenei sziporkákkal kápráztatta el a közönséget. A gálakoncert „Karcsaország” kiemelkedő kulturális eseményének számít.

A zsúfolásig megtelt teremben a program a Komáromi Kamarazenekar tolmácsolásában Johann Strauss Tavaszi hangok című keringőjével vette kezdetét, Medveczky Szabolcs karmester vezetésével. Az est folyamán a Kamarazenekar lelki örömökkel töltötte el a közönség szívét. Gyönyörűen csokorba kötött operett- és operaegyveleg csendült fel az Opera Trio (Kollár Katalin, Kevicky Tünde, Kovács Nagy Andrea), Mészáros János Elek, Jakuba Šeniglová és Wurczer Péter előadásában.

A közismert Opera Trio számára immár hagyománnyá vált a siposkarcsai újévi koncertezés, repertoárjukban részletek csendültek fel a legkiválóbb opera- és operettszerzők (Robert Stolz, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Giacomo Puccini) műveiből.

A Pozsonyi Konzervatórium hallgatói, Jakuba Šeniglová (szoprán) és Wurczer Péter (tenor) megragadó könnyedséggel énekelték Lehár Ferenc és Kálmán Imre klasszikusnak számító sikerszámait.

Az est meglepetésvendége Mészáros János Elek, a 2012-es Csillag születik győztes operaénekese volt, aki megnyerő eleganciával, kellemes hangjával pillanatok alatt belopta magát a nézők szívébe. Az énekszámok előtt székely viccekkel is fűszerezte előadását.
Az Opera Trio tagjaival örökzöld duettet adtak elő. Mészáros János Elek a koncert során a saját versét is elszavalta, Ha valamit mondanod kell címmel. Az est folyamán a sokszínű válogatás mellett elhangzott tőle a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország is, majd mikor Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Hazám, hazám című áriát énekelte, méltán kapott vastapsot.

A gálakoncert előkészületeiért köszönet illeti Németh Erzsébetet és lányát, akik díszbe öltöztették a faluház termét, továbbá Weisz Gábort a hangosítás biztosításáért. A lendületes, igényes és a legapróbb részletekig kidolgozott gálakoncert magával ragadta a közönséget.
A rendezvény védnöke Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere volt.