Archive for június, 2021

Petőfi Baráti Társulás 2021-es tevékenysége második felének kulturális rendezvényei közül elsőként június 25-én 19 órai kezdettel a királyfiakarcsai Cserkészliget szabadtéri színpadán neves operett, musical énekesek, Becse Szabó Ilona, Ress Hajnalka és Ocsko Aladár varázslatos másfél órás előadásukkal szórakoztatták a mintegy 80 fős csallóközi magyar közönséget.
A rendezett, szép liget akár egy szigetnek tűnve nyújtott kellemes helyszínt a lágyan ringadózó fák lombja alatt a szabadon szárnyaló gyönyörű dallamoknak. Érzékelhető módon nem maradt el a katarzis! Emellett felemelő érzés volt megtapasztalni a közösségi összetartozást, azt az örömöt, amellyel fogadták egymást a rég nem látott barátok, kollégák, ismerősök.
Példaértékű a Petőfi Baráti Társulás tevékenysége, magyarságmegtartó ereje. Már csak a fiatal generációt kellene bevonzani, hogy legyen a közép és idősebb generáció után folytatása a magyar közösség megmaradásának.
Bízom abban, hogy a jövőben az emberek magukkal hozzák gyermekeiket, unokáikat, mert csak így tudjuk biztosítani a Petőfi Baráti Társulás jövőjét és a magyarság megmaradását.
És máris kihívás lehet a fiatalok számára is a következő érdekes rendezvény, amelyre 2021. július 15-én 18 órai kezdettel kerül sor az egyházkarcsai római katolikus templomban, ahol a neves magyar, világhírű agysebész professzor, Dr. Csókay András lesz a meghívott vendég, előadó.
Bízunk abban, hogy nagyon sok embert odavonz Dr. Csókay András csodálatra méltó személyisége, munkássága.

Molnár Ilona
PBT örökös tagja

Tisztelt Tagság!

Hosszú várakozás után megpróbálom megtervezni a PBT 2021–es év tevékenységének a második felét. Remélem, hogy a terveink valóra is válnak!

Még az év első felében, június 25–én este 19. 00 órától a Cserkészliget szabadtéri színpadán neves operett és musical énekesek lépnének fel. (Becse Szabó Ilona, Ress Hajnalka, Ocsko Aladár)

2021. július 15–én 18.00 órától az egyházkarcsai római katolikus templomban Dr.Csókay András neves agysebész lesz a vendégünk. A világhírű professzorral már tavaly áprilisban kellett volna találkoznunk, csak mindezt a járvány sajnos meghiúsította.

Szent István–napi ünnepségünket augusztus 21–re tervezzük. E napra várjuk a pénzesgyőri vendégeinket is, akik egy autóbusznyian érkeznének. Az ünnepség 15.00 órakor kezdődne a Szent István téren, majd a pénzesgyőri barátainkkal közösen átvonulnánk a Cserkészligetbe, ahol Zsapka Attila és Emmer Péter szórakoztatnák a jelenlevőket.

2021. szeptemer 3-5–ig kirándulást szervezünk a hazai tájakon, mivel a külföldi utak még mindig nagyon rizikósak. Szerintem van itthon is látnivaló bőven.

Program:
Szeptember 3–án péntek reggel 5.45 –kor indulás Dunaszerdahelyről a kultúrháztól, majd 6.00 órától Királyfiakarcsán a községi hivataltól. Délre a Losonc melletti Gácsra érkezünk, ahol 3 fogásos ebéd fog várni bennünket. Az étkezés után a gácsi várkastélyt fogjuk megtekinteni, amely a mai hat saroktornyos formáját Forgács Zsigmond élete alatt 1612–ben nyerte el. Egészen a 2. világháború végéig a Forgách – család lakta. A kastély belső falain látható freskókat Forgács Zsigmond rendelte meg, melyeken a magyar történelem hétszáz évének királyai láthatóak. A falfestményeket uralkodók galériájaként is értelmezhetjük I. Szent Istvántól II. Habsburg Ferdinándig. Ezek a legnagyobb falfestmények Szlovákia területén. Az épület és a körülötte elterülő 13 hektáros park a nemzeti kulturális örökség részét képezi.
Gács után egy Rimaszombat melletti faluba látogatunk, ahol egy helyi ökogazda vendégei leszünk. Itt fogunk vacsorázni is, élőzene kísérete mellett. A vacsora után Rozsnyóra utazunk, ahol a város főterén elfoglaljuk a szállásunkat.
Rozsnyó – kisváros közel 20 ezer lakossal. Járási székhely, illetve a római katolikus Rozsnyói egyházmegye székhelye. Kassától 55 km–re nyugatra, a Sajó partján, a Rozsnyói–medencében fekszik. Neve a német Rosenauból származik, ami rózsaligetet jelent.

Másnap szombaton, a reggeli elfogyasztása után Betlér fele vesszük az irányt, ahol megtekintjük a betléri Andrássy–kastélyt, amely kulturális műemlék és múzeum. Az eredetileg gótikus kastélyt 1792 és 1795 között klasszicista stílusban építették át. A 18. század végén a kor elvárásainak megfelelően kastélyparkkal vették körül, ezt később kibővítették. Az angolkert ma 57 hektáron terül el. Betlér után Krasznahorka felé vesszük az irányt, ahol a vár még mindig zárva van, de az Andrássy–Mauzóleumtól megcsodálhatjuk majd. A különlegesen szép, szecessziós stílusú mauzóleumot, müncheni művészekkel, 1904–ben építette Krasznahorka ura, Andrássy Dénes, felesége Franciska számára.
Következő megállónk Kassa városa lesz, amely a Hernád partján, a róla elnevezett medence szélén, a Kojsói – havasok lábánál fekszik. Kassa legtöbb műemléke a kassai Fő utcán, a település ősi központjában található, csaknem mindegyiknek magyar vonatkozása van. Közülük a legfontosabb az Árpád–házi Szent–Erzsébet tiszteletére szentelt Szent–Erzsébet dóm. Az est folyamán visszatérünk Rozsnyóra, ahol a szállodában fogyasztjuk el a vacsorát.

Harmadnap, vasárnap a reggeli elfogyasztása után a Gombaszögi-barlangot tekintjük meg, amely a Szlovák Nemzeti Parkban található meg. Egyike azoknak a barlangoknak, amelyek az Aggteleki–karszt és a Szlovák– karszt barlangjai részeként a világörökség részei. A Gombaszögi–barlang 1525 méter hosszú folyóvizes forrásbarlang. Vasárnapi kiadós ebédünket Rimaszombat városában fogyasztjuk el, amit nyolc mintás borkóstoló fog követni. A borozgatás után elindulunk hazafelé, majd rövid megállókat beiktatva hét óra magasságában érkezünk meg otthonainkba.

A kirándulás részvételi díja 200 euró személyenként, amely tartalmazza a következőket: szállás, 2 x reggeli, 2 x ebéd, 2 x vacsora, borkóstoló, útidíj, belépők, idegenvezetés. Jelentkezni június 30–ig lehet személyemnél. Alacsony létszám esetén a kirándulástól eltekintünk.

2021. október 3–án, vasárnap délután 15.00 órától az aradi vértanúkra emlékezünk.

Minden évben Mindenszentek előestéjén megemlékezünk az elhunyt tagtársainkról. Ez évben erre október 31–én este 18.00 órakor kerül sor a Cserkészligetben. A húsz év alatt sajnos elég sok tagtársunk eltávozott közülünk! Mindig is fontosnak tartottam, hogy legalább ezen az estén, lerójuk kegyeletünket és fejet hajtsunk az emlékük előtt.

2021. december 11-én este 18.00 órától ádventi koncertre kerül sor az egyházkarcsai római katolikus templomban. Az est folyamán fellép: Zsapka Attila, Vadkerti Imre és Sípos Dávid.

2021. december 29 –én előszilveszterezni fogunk a pénzesgyőri barátainknál.

Tisztelt Tagság !

Ezúton szeretném megszólítani azokat a tagtársainkat, akik az idei esztendőre még nem fizették be a tagsági illetéket, azok mielőbb legyenek kedvesek ezt megtenni. Szíves megértésüket előre is köszönöm!
Befejezésül minden kedves tagtársamnak felhőtlen nyarat, jó pihenést, sok erőt, egészséget kívánok!

Szívélyes üdvözlettel:
Erdős Péter a PBT elnöke

10
jún

A KARCSAI MAGYARSÁG HÁZA

Posted by: magdi    in Nincs kategorizálva

2021. június 6-án, vasárnap délután a trianoni békediktátumra és a nemzeti összetartozás napjára emlékeztünk Királyfiakarcsán. A Petőfi Baráti Társulás cserkészligetében ünnepélyes keretek között átadásra került a Karcsai Magyarság Háza, mely építészetileg ideálisan illeszkedik a liget természeti környezetébe. A Karcsai Magyarság Háza jelképezi és erősíti az összetartozás és a magyarság egységét, őrzi az épített és szellemi kulturális örökségét.

A Karcsai Magyarság Háza a Bethlen Gábor Alap által kiírt pályázat pozitív elbírálása után valósult meg. A Covid-19 járvány ideje alatt, tavaly a nyár folyamán el is kezdődött az építkezés és a kivitelezés nagy része a tél beállta előtt megvalósult. A ház körüli munkálatok további része idén tavasszal folytatódott. Az épület belső falaira a kisfaludi származású Kiss Márta festőművész a társulás névadójának, Petőfi Sándornak az életútját festette meg, ahol a költő közismert verseivel is találkozunk.

A trianoni békediktátum és a nemzeti összetartozás napjának nagyszabású eseményét a hazai közönségen kívül megtisztelték: Potápi Árpád János a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Czimbalmosné Molnár Éva, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője, a kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület képviselői Mednyánszky János vezetésével, Diligens Tibor Győr – Kismegyer képviselője, Forró Krisztián az MKP országos elnöke, Balogh Károly egyházkarcsai római katolikus plébános, Gódány László és Wurczell Zoltán polgármesterek és a két Karcsai Önkormányzat képviselői.

Az ünnepélyes átadást megelőzően színvonalas kultúrműsorra került sor, mely mélyen megérintette a nagyszámú közönség lelkét. A járvány okozta hosszú csend és kényszerpihenő után üdítőleg hatott a fellépők: Kovács Koppány énekes, Ritter Éva (vers és ének) továbbá a Lukács diáklányok (vers-ének) előadása.

Az ünnepi beszédet Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondta. Emlékező beszédében kiemelte: „….Királyfiakarcsa cserkészligete egy kis magyar sziget, amely egy oázis a magyarság számára. Egymás nélkül elvesznénk, csak egymást erősítve lehet a magyar nemzetről beszélni… 1920. június 4-re emlékezünk, amikor a történelmi Magyarország megszűnt létezni. Nagy történelmi városaink, mint Pozsony, Komárom, Kassa, Ungvár, Beregszász, Kolozsvár, Lendva egy pillanat alatt a győztesek hatalmába került. A lakosság 66%-a idegen fennhatóság alá és ebből a 66%-ból 3,3 milliónyi magyar került az elcsatolt területekhez. Mindez 101 éve történt. Az akkor élt embereket olyan trauma érte, amit joggal nem tudtak megemészteni. Nincs olyan család, amely ne szenvedte volna meg Trianont. 1920 óta cseppnyi Magyarország él tovább sok helyen, hasonlóan, mint itt Királyfiakarcsán. Legyünk bátrak, erősek és felkészültek! És ahogy az 1944-es pesti ostrom során mondták az ostromot elszenvedők, élvezd a háborút, mert a béke sokkal rosszabb lesz. Valahogy így járt a magyarság is a béke aláírása után. Hiszen a béke nem hozta el a megnyugvást, hanem az egész 20. század ostromállapotot, egy háborús állapot tovább vitelét jelentette a magyarok számára. Világháború, forradalom, ellenforradalom, elűzetések, deportálások, kitelepítések jellemezték, majd jött a kommunizmus elnyomó diktatórikus rendszere, ahol ezekről a dolgokról még beszélni sem lehetett. Így nőttek fel generációk, és hogy megmaradtunk, köszönhetjük szüleinknek, dédszüleinknek, akik vállukra vették ezt az országot, ezt a nemzetet és vitték tovább. Hiszen ahol magyar emberek élnek, ahol magyar közösség van, ott egy cseppnyi Magyarország létezik. Nekünk az a dolgunk, hogy vigyük tovább a magyar nyelvet, a magyar kultúrát, a hagyományokat, a magyar hitet azért, hogy az unokáink majd tovább tudják örökíteni saját gyermekeiknek. 2010. május 26-tól radikális váltást hoztunk, a támogatásaink ide is elértek. Legyenek ezek egyházi, bölcsőde vagy óvoda építések, oktatási és nevelési támogatások, vagy közösségi terek létrehozására irányuló támogatások. Nekünk magyaroknak nem háborúban kell küzdeni a magyarságunkért, nekünk csak annyi dolgunk van, hogy a népszámlálási rovatban magyarnak valljuk magunkat….“

Erdős Péter, a PBT elnöke megköszönte Magyarország támogatását. Biztosított arról, hogy a Karcsai Magyarság Háza rengeteg rendezvény otthona lesz. Megemlítette, hogy a ház építése mellett egy kemence is felépült, valamint a liget egész területén parkosítás történt és az adakozóknak köszönhetően fák, bokrok és virágok kerültek kiültetésre.

A kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület egy márvány emléktáblát ajándékozott a társulásnak, mely az összetartozás napja alkalmából a Karcsai Magyarság Háza átadására készült.

Gódány László Egyházkarcsa polgármestere beszédében pozitívan értékelte a Karcsai Magyarság Háza létrejöttét és anyagi támogatásban részesítette a ház illetve a PBT további létét.

A Karcsai Magyarság Háza szalagátvágását Potápi Árpád János államtitkár, Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezető, Forró Krisztián MKP országos elnöke és Erdős Péter a PBT elnöke végezték. Majd utána Balogh Károly egyházkarcsai római katolikus plébános megáldotta az épületet.

A megemlékezés záró részében a Himnusz közös eléneklése után, az összetartozást szimbolizáló trianoni emlékfa (gömbjuhar) ültetésére került sor, melyen részt vettek: Potápi Árpád János államtitkár, Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezető, továbbá a két karcsai önkormányzat képviselői: Gódány László és Wurczell Zoltán polgármesterek, valamint Mórocz Péter és Horváth Csaba alpolgármesterek.