Archive for október, 2022

25
okt

M E G H Í V Ó !

Posted by: magdi    in Nincs kategorizálva

Tisztelt Tagság !

Ezúton szeretném ismertetni Önökkel a közeljövő két PBT –s rendezvényét.

2022. október 31 –én este 18.00 órától emlékezünk meg a Cserkészligetben az elhunyt tagtársainkról. Már hagyományosan gyertyagyújtással és közösen elmondott imával gondolunk mindazokra, akikhez az elmúlt 20 évben sok kedves emlék fűzött bennünket.
Kérem Önöket, hogy minél többen jöjjenek el ezen megemlékezésre !

2022. november 12 –én 16.00 órától Szent Márton napi vigadalomra kerül sor a Cserkészligetben. A vigadalom keretén belül neves szekszárdi borászat mutatkozik be. (Gyűszű Birtok 6 fajta borát kóstolhatjuk meg borkorcsolya kíséretében.) A borkóstoló után, kemencében sült libacomb és oldalas kerül felszolgálásra, finom savanyúsággal körítve. A vacsora után kávézunk és süteményezünk, majd táncolunk, amelyhez a zenét DJ Gyuri fogja szolgáltatni.
Részvételre előzetesen fog kelleni jelentkezni. (25 euró/személy).

Szívélyes üdvözlettel:

Erdős Péter
a Petőfi Baráti Társulás elnöke

2022. október 19-én a “Vendégváró” dr. Élesztős Pállal történt. Dr. Élesztős Pál fejlesztőmérnök, energiaügyi szakember, aki a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen doktorált, disszertációjában az atomerőművek műszaki vonatkozásaival foglalkozott.
A mai aktuális téma: a földgáz és a villamos energia. Ez volt a beszélgetés fő témaköre. Az előadó a most időszerű és szinte mindennapos problémával, a földgáz és az elektromos energia jelenlegi helyzetével ismertette meg a résztvevőket.
Az előadása után többen bekapcsolódtak az érintett témába.
Köszönet az előadónak, aki őszintén és nyíltan beszélt a mostani súlyos és mindenkit érintő gondokról, az esetleges megoldásról.

Bakos István művelődéskutató levele

Öt esztendeje 2017. augusztus 14-én fölemelő szoboravató ünnepségen szenteltük Rieger Tibor szobrászművész Magyarok Nagyasszonya szobrát a csallóközi Királyfiakarcsán. Az Isten áldásával megvalósult szoborállítás Rieger Tibor szoboradományával, Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője hathatós támogatásával, Pogány Erzsébet és társai szívvel-lélekkel teli közvetítő – hírvivő – szervező munkájával; a Bethlen Gábor Alapítvány, a Szövetség a Közös Célokért Társulás, s a Petőfi Sándor Baráti Társulás közreműködésével, civil összefogással, példaadó magyar szolidaritással történt.
Már akkor megfogalmazódott, a távoli „Kelet- Szlovenszkó” népének az óhaja Boldogasszony Anyánk vigasztaló jelenlétére.
Kárpátalján sürgetőbb volt a – Matl Péter alkotta, 2021. Kisboldogasszony napján felszentelt– Nagyszőlősi Nagyboldogasszony szobor segítségnyújtása. Irgalomért könyörgők imádsága övezi ezévi jelenlétét a háborúba kényszerített hívők és szenvedő polgárok sokasága körében..
Rieger Tibort fölfedezték a Kassán túli felvidék sorstársai. Királyhelmecen– sok szép emlékmű között –, két alkotását neki is megcsodálhatjuk: 2018-ban Lórántffy Zsuzsanna szobrát, 2021-ben a különös Kossuth- Széchenyi sztéléjét avatták föl. A Bodrogköz szívében fekvő város – jeles költőnk Mécs László plébánosi szolgálatának (1930- 1944) fontos színhelye –, Tibort kérte fel a térség Magyarok Nagyasszonya szobrának megalkotására. A történelmi múlthoz méltó szakrális emlékmű született, amelynek avató ünnepségét, felszentelését az aradi vértanúk emléknapját követően, október 7-én, pénteken 17 órakor tartják KIRÁLYHELMECEN, a Bodrogközi Magyar Közösség Házában. A hivatalos meghívót csatoltan megküldöm, s kérem mindazokat, akik a magyar szolidaritás és a békés együttélés hívei közöljék ezt az örömhírt a Magyarok Nagyasszonya áldó jelenlétéről a Bodrogközben fogadják szeretettel.
Kérem, hogy aki teheti, vegyen részt e szoboravató- fölszentelő ünnepségen nemzetépítő, békítő lélekkel.
Rieger Tiborral az alábbi Mécs László idézetet választottuk e szoborállítás mottójául:
„Mi magyarok ezer évig vetettünk, s midőn csépeltünk: hol török-tatár, hol az osztrák jött feneketlen zsákkal! Valamit mégis hagytak. Jaj ma már saját földünkön kalászszedők lettünk. ..”

(Kalászszedők. Legyen világosság 1933)

Buda, 2022. október 4.

Tisztelettel: Bakos István, művelődéskutató

M E G H Í V Ó

A Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, a Bodrogközi Magyar Közösség Házába, a 2022. október 7-én, pénteken 17,00 órakor kezdődő szoboravató ünnepségre, amelyen felavatjuk Rieger Tibor Kossuth-díjas szoborászművész, Magyarok Nagyasszonya bronzszobrát.
Ünnepi beszédet mond Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
A szobrot felszentelik:
P. Kozma Imre OH, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke
Dr. Rebres Mihály főegyházmegyei bíró, plébános
Vaszily József esperes-parókus

Közreműködik: Bók Katica

A szoboravató ünnepséget követően a Bodrogközi Magyar Közösség Háza rendezvénytermében, az Emmánuel zenekar műsorára kerül sor.

Tisztelt Tagság !

„Napjainkban talán újra, egyre inkább megérezzük, hogy pusztán és önmagában emberi mentalitás, gondolkodás és cselekvés nem vezet igazi megoldásra, nem teljesíti be emberi hivatásunkat. A modern kor előtti ember általában Isten és ember lét – kapcsolatában érzékelte önmagát, mint teremtmény. Az Istenhez való közelség függvényében látta életének sikerét.
Másként fogalmazva a teremtő, gondviselő és mindenható Jóság felé fordulva teljesedik ki életünk és válik végtelenül gazdaggá.“

Ezek vonzásában emlékezünk meg 2022. október 8 –án, szombaton délután 15.00 órától Királyfiakarcsán a Szent István téren a Magyarok Nagyasszonyáról és az Aradi vértanúkról.

A megemlékezést Balogh Károly Atya fogja tartani.

Kérem Önöket, hogy mécsest hozzanak magukkal !

Mindenkit szeretettel várunk !

Szívélyes üdvözlettel:
Erdős Péter
a PBT elnöke

A Karcsai Magyarság Házában, szeptember utolsó hetén egy vidám hangulatú nyárbúcsúztató estre került sor a pinkekarcsai Vida Barbara diáklány tolmácsolásában. Barbara a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskola tanulója.
A csengő hangú diáklány igazi slágercsokorral készült, a repertoárjában elhangzottak többek között:
Don Quijote (Neoton Família), Kicsi gyere velem rózsát szedni (Cserháti Zsuzsa), Évszakok (Balázs Fecó), Nem várok holnapig (Zalatnay Sarolta), Küzdjetek el élni (Anna & the Barbies), Szabadnak születtél (Bródy János), Júlia nem akar a földön járni (Nepoleon Boulevard), Volt egy fiú és volt egyszer egy lány (Karthago), Kellene ma éjjel…(Maya-operett).
Gratulálunk Barbarának, további szép sikereket kívánunk neki!

Köszönet Csiffári Ferencnek, aki a hangosítást biztosította.

Az est jubiláns tagok köszöntésével és kötetlen beszélgetéssel zárult.