Archive for december, 2019

Tisztelt Tagság !

Advent van! Az advent a várakozás, a lelki felkészülés időszaka. Advent idején a „királyok királyának érkezésére“ készülve nemcsak környezetünket, házainkat, hanem szívünket és emberi kapcsolatainkat is rendbe szeretnénk tenni. Gondolom a PBT tagságának a napjai is várakozással telített.
Bizonyára várják a hírlevelet is, amelyben ismertetve van a 2020-as esztendő első félévének a programja.

Már néhány éve köztudott, hogy az évadot az újévi gálakoncerttel kezdjük. Így lesz ez 2020. január 1-én is, amikor délután 17.00 órakor a siposkarcsai faluházban felcsendülnek a szebbnél–szebb dallamok. Az est sztárvendége az egykori csillag születik győztese Mészáros János Elek lesz. A belépőjegyeket elővételben lehet majd megvásárolni 20 euró értékben.

Magyar Kultúra Napját január 19–én délután 15.00 órától fogjuk ünnepelni a királyfiakarcsai kultúrházban. Ekkor kerül sor a tagsági illeték befizetésére is.

2020. január 26 –án színházlátogatást szervezünk Budapestre az Operettszínházba az Isten pénze című előadásra. Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikus kisregényéből Tolcsvay László írt nagysikerű musicalt. Egy legendás karácsonyi történet, amit mindenki ismer. Egy valódi mese nem csak fiataloknak. A színházlátogatás után útban hazafelé megállunk vacsorázni is. Részvételi díj 45 euró személyenként.

2020. március 7-én reggel 8.00 órától a hagyományos disznóvágásra kerül sor a cserkészligetben.

2020.március 14–én 10.00 órától brigádot tartunk a cserkészligetben, melyet délben megszakítunk közös ebéd elfogyasztásával. Nagyon hálás lennék, ha minél több személy részt venne ezen a brigádon.

Másnap, március 15-én délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban emlékeznénk meg az 1848-49 –es szabadságharcról és forradalomról.

2020. május 2–án reggel 9.00 órától családi napot szervezünk a cserkészligetben, melynek keretén belül mezei futásra, lábtenisz bajnokságra és főzőcskézésre kerülne sor.

2020.május 7–10 között négy napos kirándulást szervezünk a Top utazási iroda szervezésében Csehországba.
Program:
1.nap: Indulás a kora reggeli órákban. Utazás Csehországba, a Morva karszthegységbe, ahol a víz munkája során búvópatakok és barlangok káprázatos együttese képződött. Látogatás a Punkva –cseppkőbarlangban, melynek bejáratát lanovkával és egy rövid sétával közelítjük meg. Barlangi túránk során nem csak gyalogosan, hanem kis csónakokkal közlekedve fedezzük fel a mesés látnivalókat. Így a víz alatti csodás cseppkőképződményekben is gyönyörködhetünk. Barlangi látogatásunkat követően továbbutazunk a Cseh Paradicsom nevű nemzeti parkba. A fenyvesekből kiemelkedő bizarr szikla–alakzatok által alkotott vadregényes sziklaváros az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Szállás és vacsora Prágában mindhárom éjszaka.

2.nap: Reggelit követően prágai programunkat a várost megkoronázó Hradzsinnal kezdjük. Könnyű séta során ismerkedünk meg a tizenegy évszázadon át épülő, bővülő hajdani királyi rezidenciával. Bejárjuk a legszebb és legérdekesebb részeit: Szent Vitus–székesegyház, Ulászló–terem, Aranyművesek utcácskája. Délután a városnézés folytatása a száztornyú Prágában Az óváros és a Kisoldal nevezetességeit nézzük meg : Károly– híd, Orloj, Ovárosi tér, Szent Miklós–templom, Tyn–templom, Vencel tér. Szabadprogram, mindenki egyénileg is élvezheti az ódon utcák és a híres prágai sörözők hangulatát. Vacsora egy belvárosi étteremben.

3.nap: Reggeli után kirándulás a világhírű hajdani monarchia korabeli császári fürdőhelyre, Karlovy Varyba. A város nevét az alapító IV.Károly német–római császárról kapta. Európa első gyógyhelye lett, virágkorát a XVIII – XIX. században élte, Goethe, Beethoven, Arany János is ellátogattak ide. Ma is sok épület emlékeztet az Osztrák–Magyar Monarchia időszakára. Városnézés, majd rövid szabadidő. Vásárolhatunk a csábító illatú hatalmas ostyákból is, melyek a város specialitásai. Innen Mariánske Lázne fürdővárosba utazunk, amelyet nem véletlenül neveznek a királyok üdülőjének. Igazi gyöngyszem a természet szívében, régi korokat idéző épületekkel, kastélyszerű szállodákkal és kristálytiszta levegővel. Séta a városban, majd rövid szabadprogram. Visszatérés a prágai szállásra.

4.nap: Reggeli után kirándulás a Schwarzenberg család igen látványos környezetben álló Orlík-i kastélyában. A felduzasztott Vltava folyó partján fekszik egy kis félszigeten, így erről a kastélyról joggal mondható el, hogy vízi vár. A kastély eredeti állapotában reneszánsz stílusban épült, de egy 1802–es tűzvész után romantikus gótikus formát nyert. A belső berendezés III. Napóleon stílusban van kialakítva, az egyik legszebb Csehországban. Látogatás a kastélyban, majd rövid szabadprogram. A kastélytól hajóval indulunk tovább Zvikovba, 45 perces sétahajózás vár ránk a Moldván. Érkezést követően a Zvikov–i sörfőzdét keressük fel, ahol a sörgyártás rejtelmeivel ismerkedünk egy sörkóstoló keretén belül. Hazautazás, érkezés este.

2020. június 4. – Megemlékezés a szomorú sorsú Trianoni békeszerződés 100. évfordulójáról.

A trianoni békeszerződés a magyarság számára az ország feldarabolását, a határon túlra került magyar kisebbségek különböző mértékű elnyomatását és mivel a magyar közgondolkodásban a békeszerződés igazságtalan ítéletként, sőt megaláztatásként jelent meg – a kollektív nemzeti öntudat megrendülését hozta. A rendezvény keretén belül fellép a Kormorán együttes.

Az idei nyári nagy kirándulásunkat augusztus 19 – 23–a között tarjuk, az Észak-olasz Alpok gyöngyszemei megnevezés alatt a Top utazási iroda szervezésében.

Első programunk Veneto tartomány egyik legelbűvölőbb kisvárosa, a fallal körülölelt Marostica.
Megismerkedünk a városhoz kapcsolódó romantikus történettel, és megtekintjük a sakktábla formára kialakított teret is, ahol Olaszország egyik leglátványosabb eseménye kerül megrendezésre minden évben. Ezt követően utazás Grappa hazájába, a Brenta folyó partján fekvő festői Bassano del Grappa városába. A város legismertebb nevezetessége az 1209–ből származó többször felújított fedett fahíd. Belvárosi séta, majd rövid szabadidő. Továbbutazás a Garda–tó környékén található szálláshelyre, vacsora a szálloda éttermében. (4 éj)

2.nap: Reggeli után utazás Trentoba, ahol középkori és reneszánsz történelmi városközpontot keressük fel: Duomo, Palazzo Pretorio és a Neptun-kút, Városháza, Santa Maria Maggiore templom. Megcsodáljuk a gyönyörű alpesi vízesést a Cascata di Nardis-t. E lenyűgöző természeti szépség után továbbutazunk Dél–Tirol fővárosába, Bolzanoba. Ismerkedés a várossal: Dóm, Dominikánusok Temploma, Laubengasse. Lehetőség a világhírű Dél–Tiroli Régészeti Múzeum megtekintésére, melynek fő szenzációja Ötzi, az ősember, akit jégbe fagyva találtak meg 1991-ben a közeli Ötztali–Alpokban, 3200 méteres magasságban. Visszautazás a szálláshelyre.

3.nap: Reggeli után ismerkedés a Tirol falu alatti völgyben fekvő elegáns üdülővárossal, Meranoval, amely szubalpin éghajlatáról nevezetes. Északról hatalmas hegyek védik, a déli nyitott völgyön keresztül viszont akadálytalanul érkezhet a meleg levegő Itáliából. Szőlőskerteknek, gyümölcsfáknak és virágoknak az otthona. Ezután látogatás a Meran melletti Trauttmansdorff kastély 12 hektáron elterülő botanikus kertjében. A kastélypark néhány éve elnyerte az „ Olaszország legszebb kertje“ címet. A közös séta során rendkívül változatos mediterrán és egzotikus növényvilágban gyönyörködhetünk. Szabadprogramot követően visszautazás a szállásra.

4.nap: Reggeli után a Garda–tó szépségeivel ismerkedünk. Utazás a tó északi partjának legszebb kisvárosába Rivába. A város már a Monarchia idejében is Európa legnépszerűbb üdülőhelye volt. A hatalmas hegygerincek övezte, festői tópartot gazdag mediterrán növényzet veszi körül. Programunkat hajóval a Garda–tóra nyíló páratlan kilátásban gyönyörködhetünk. Végül Bardolinoba látogatunk, a Vörös-bor hazájába. Itt borkóstoló, séta a promenádon, majd felkeressük az Olíviaolaj Múzeumot, kóstolási és vásárlási lehetőség. Visszautazás a szállásra.

5.nap: Reggeli után hazautazás a Dolomitokon keresztül. Először a Misurina–tavat keressük fel, amely egy tengerszem 1750 méter magasan, és a Dolomitok egyik legszebb kirándulóhelye. Nagyszerű panoráma nyílik innen a Dolomitok leghíresebb ormaira, az egyiptomi piramisokra emlékeztető „Tre Cime di Lavaredo“-ra. Séta a tó körül, szabad program, majd továbbutazás egy alpesi panorámaúton a 2320 méter magasan fekvő Auronzo menedékházhoz, mely a „ Tre Cime Lavaredo „ lábainál található. Rövid séta a Dolomitok Pazar fekvésű fővárosában, Cortina dˇAmpezzóban, az 1956–os téli olimpia városában. Hazaérkezés az éjszakai órákban.

Sajnos a kirándulások árai még nem ismertek, mert az utazási iroda vezetője huzamosabb ideje betegeskedik, ezért ezt a későbbiek folyamán fogom tudni közölni Önökkel.

Tisztelt Tagság, hírlevelem befejeztével szeretném Önöknek megköszönni egész éves érdeklődésüket a PBT rendezvényei iránt. Bízom benne, hogy az érdeklődésük a 2020–as esztendőben is töretlen marad. Hálámat és köszönetemet fejezem ki mindazoknak a tagtársaknak, akik bármilyen formában segítették a PBT munkáját az idei esztendőben is.

Búcsúzóul engedjék meg, hogy kedves Mindnyájuknak áldott és békés karácsonyi ünnepeket, illetve erőben, s egészségben gazdag, sikeres és boldog új esztendőt kívánjak !

Üdvözlettel : Erdős Péter

F E L H Í V Á S!!

2020. január elsején ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Újévi Gálakoncert a siposkarcsai Faluház nagytermében.

Belépőjegy: 20,-Eur/személy

Kezdés: 17,00 óra

A rendezvény védnöke: Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere

Fellépők:
Opera Trió: Kovács Nagy Andrea, Kevicky Tünde, Kollár Katalin
Wurczer Péter
Jakuba Šeniglová
Mészáros János Elek

Jegyek a Községházán kaphatók, illetve hívják: a 0902/961 008 mobilszámot.

December 16-án a 200 éves Szent Bertalan katolikus templomban “Mennyből az angyal” címmel adventi koncertre került sor három közismert személyiség: Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid előadásában. Mindhárman az egyetemes magyar kultúra, a népzene, megzenésített versek hirdetői. Imre a Kormorán együttes oszlopos tagja, Attila a KorZár együttes alapító tagja (2019-ben a KorZár együttes megalakulásuk 30 éves jubileumát ünnepli).

A koncert elején köszöntöttük Egyházkarcsa polgármesterét Gódány Lászlót és alpolgármesterét Mórocz Pétert, továbbá Erdős Pétert a PBT elnökét, valamint a megjelent közönséget.

A felvezetőben elhangzott: advent időszakát éljük, mely a várakozás időszaka, a keresztény hívő ember Jézus Krisztus születésére, az Úr eljövetelére készülődik, testileg és lelkileg imával, a karcsai templomban pedig adventi koncerttel.

Vadkerti Imre és Zsapka Attila személyéhez elsősorban a gitár és az ének fonódik, Sipos Dávid pedig a szaxofon és a fúvós hangszerek nagy mestere.
A teltházas templomban a felcsendült énekek igazi ünnepet varázsoltak az emberek szívébe. Az ünnepi koncertet a Csendes éjjel kezdték, a Mennyből az angyal, a Betlehemi királyok és más karácsonyi dalok mellett a teljesség igénye nélkül, néhány dal az elhangzottak közül: Apám hitte, Ki szívét osztja szét, Ami kincsem nincsen, Egy angyal mindent lát, Kell ott fenn egy ország….és további közismert előadók slágerei valamint költők megzenésített versei hangzottak fel.

A koncert végén Vadkerti Imre elénekelte az Ismerős Arcok rockzenekar közismert dalát a “Nélküled”-et, melynek szerzője Nyerges Attila és ez a dal mára szurkolói himnusszá vált.
A közönségnek kellemes zenei élményben volt részük.

A Petőfi Baráti Társulás tagjai 2019. december 7-én somlóhegyi adventi látogatáson vettek részt a Csordás-Fodor Borházban. A PBT hosszú évek óta szoros kapcsolatban és barátságban áll a Borház tulajdonosával, (tagjaival) és a Borház képviselőivel. A Borház meghatározó személyisége a mindenki által jól ismert Piroska néni, kinek meghívására látogattunk el Somlóra. A Csordás-Fodor Borház több évtizede termel szőlőt és készít borokat a Somló hegyen.

A Borházban Piroska néni és lelkes kis közössége fogadott bennünket, majd egy felemelő, szívet-lelket melengető adventi katolikus szentmisére került sor. Id. Derzsi György vállalta a kántor szerepét, a szentmisét Ocsovai Gábor – Grácián atya (Zalaegerszegen a Jézus Szíve plébánián szolgál) celebrálta.

A szentmise után Piroska nénit köszöntöttük, 80 éves szülinapja alkalmából. Piroska néni már a kezdetektől letette a névjegyét a Társulás mellett. Minden egyes alkalommal, jótékonyságával, segítségével emelte a kulturális rendezvényeink színvonalát. Kísérje őt továbbra is a Jó Isten áldása, tartsa meg őt sokáig egészségben, boldogságban és szeretetben. Isten éltesse!

A finom ebéd elfogyasztása mellett a Borház borainak kóstolására került sor, pincelátogatással egybekötve.

Köszönet Erdős Péternek az út szervezéséért, köszönet Piroska néninek és a Borház minden tagjának a szíves vendéglátásért, fogadtatásért.

A Petőfi Baráti Társulás szervezésében 2019. november 16-án került sor a hagyományos Szent Márton napi liba-és borbál megrendezésére. Ezen a napon a siposkarcsai Faluház ünneplőbe öltözött. A vendégeket gyönyörűen feldíszített terem, asztalok várták. A faluház előcsarnokában népviseletbe öltözött lányok is fogadták a bálozókat, akik a vendégeket az ülésrend szerinti helyükre kísérték.

Rövid történelmi ismertető Szent Mártonról:
A Szent Márton napi néphagyományt már a középkor óta éltetik és évről évre színesítik. Szent Márton 316-317-ben született Savaria városában (mai Szombathely). A franciaországi katonai szolgálata alatt egy hideg téli estén a köpönyegét odaadta egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jó cselekedetéről számos legenda él. Püspökké akarták szentelni, ekkor bújt el a ludak óljába, akik a gágogásukkal elárulták őt. Szent Márton tiszteletére sok helyen ezen a napon lampionos felvonulást is szerveznek, melyet a 19. század elején vezettek be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi, mindenkihez eljusson.

Ezen a napon a legtöbb ember a ropogós libacombra, az üde újborra gondol. Siposkarcsán sem volt ez másképp. A bálozók somlói borokat kóstolhattak, fogyaszthattak, mely borok a Fodor-Csordás borház pincészetéből kerültek Karcsára.

A bál vendége Ihos József előadóművész, kabarészerző, humorista a “Kató néni” megtestesítője volt. Ihos József a szórakoztató műfaj egyik legsokoldalúbb képviselője. Negyven évvel ezelőtt kezdődött a pályafutása, 1979-ben lépett fel először egy humorfesztiválon. A legendás “Falugyűlés-Lakógyűlés”, “Gyula meg az Ottó” és más sikerszámok fémjelzik szerzői nevét. A zenés és a filmes műfaj is közel áll hozzá. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a dalszövegírástól a filmforgatókönyvig, a gegfilmtől a színpadi drámáig szinte minden jelentős művésznek írt már. Társadalmi megbízatásként néhány éve Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek kulturális kabinetjének az elnöke.

A talpalávalót, a jó hangulatú zenét Domonkos Árpád és Rajkovics József biztosították.

Köszönet a szervezőknek, köszönet azoknak, akik a terem díszítéséről gondoskodtak, köszönet a segítőknek és mindazoknak, akik munkájukkal, tevékenységükkel hozzájárultak a bál sikeréhez.