Archive for március, 2015

Péter, ez a nap más, mint a többi…..
erdos

Ez a nap más, mint a többi, ezt te is jól tudod,
Másként kelt fel reggel a Nap, és másként járt a Hold.
Köszöntünk hát téged, ha már így együtt vagyunk,
És ajándékul fogadd el vidám kis dalunk:
Boldog, boldog, boldog születésnapot,
Kívánjuk, hogy legyen még sok ilyen szép napod.
( Bródy János )

Péter, (Petőfi Baráti Társulás révén) ahogy Petőfi Sándor mondaná:
„Vezessen a sors boldog utakon,
öröm-tavasznak tündér-korszakán“.

A PBT vezetőségi tagjainak, a tagok, a barátok és ismerősök nevében a kerek évfordulós születésnapod alkalmából szívből gratulálunk.
Isten éltessen erőben, egészségben, boldogságban és nagy szeretetben!

„ Néked int a hóvirág,
s barka bontja bársonyát.
Itt a tavasz: kikelet,
s a húsvét is közeleg.“
(Devecsery László)

2015. március 28-án (szombaton ) tavaszi nagytakarításra, brigádra került sor a Ligetben. Lévén, hogy ezen a tavaszi munkálatokon kevés tagunk jelent meg, a Petőfi Baráti Társulás vezetősége tisztelettel megköszöni mindazon tagjaink segítségét, akik a meghirdetett brigádon aktívan dolgoztak, munkálkodtak, szépítették a Liget területét.

Köszönettel és tisztelettel
Erdős Péter, a PBT elnöke

Koszorúzás Bessenyei György mellszobránál Bécsben
mini

2015. március 14-én délután 16 órakor Dr. Smuk András, az „ Europa“-Club elnöke meghívására Molnár Ilona, a Dunaszerdahelyi Szakközépiskola igazgatója részt vett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepi koszorúzáson Bécsben Bessenyei György mellszobránál és koszorút helyezett el a felvidéki magyarság képviseletében. Az ünnepi megemlékezés szónoka Dr. Kiss Gábor történész, levéltáros volt. Az ünnepi műsor 18 órától a Collegium Hungaricumban folytatódott, ahol Dr. Martonyi János Magyarország volt külügyminisztere mondott ünnepi beszédet. Az esten Katona Ágnes szervezésében közreműködtek a Nemzetközi Duna-Filharmónia koncertsorozatának kiváló fiatal zenészei a Duna menti országokból.

2015. március 15-én a királyfiakarcsai kultúrházban az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményeire, neves alakjaira, közkatonáira emlékeztünk. Az 1848-49-es eseményeket többnyire két szóval jellemezzük, forradalom és szabadságharc. Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki.

Tisztelettel köszöntöttük kedves vendégeinket:
Kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület képviselőit Mednyánszky János vezetésével, Rieger Tibor budapesti szobrászművészt, Fóthy János állatorvost, közírót, helytörténeti írót, az Alistáli Nyugdíjas Egyesület és Nyugdíjas Klub tagjait, Gányovics Jana polgármesternőt, Gódány László polgármestert, Kiss Mártát és Varga Tündét a Híd Párt képviseletében.

Sok szeretettel köszöntöttük az ünneplő közönségünk további résztvevőit, a Társulásunk tagjait, a falubelieket, a szomszédos községek lakóit, barátokat és ismerősöket is.

A kultúrműsort az Alistáli Nyugdíjas Egyesület és Nyugdíjas Klub tagjai, Fazekas István elnök vezetésével biztosították, akik Petőfi emlékműsorral tették számunkra emlékezetessé ezt a napot. A műsoruk irodalomban, költészetben, versekben és énekben gazdag program.
Az előadásuk minden nézőt lenyűgözött, csak gratulálni tudunk az Egyesület és a Klub résztvevőinek, akik bátran kiálltak a színpadra és mély átérzéssel adták elő a Petőfi verseket és énekeket. Köszönettel tartozunk a Petőfi „darab“ összeállítóinak, szervezőinek, az énekkar vezetőjének, a narrátornak a Petőfi életét végigkísérő fantasztikus előadásért, nem beszélve még a vetítésért is. További szép sikereket és fellépéseket kívánunk az ALISTÁLIAKNAK!

Az előadás után Fóthy János ünenpi beszédére került sor. Néhány gondolattal Fóthy Jánosról:
Állatorvos, élelmiszer-higiénikus, közíró, helytörténeti író. Az iskoláit szülőfalujában Oroszkán kezdte, majd a gadóci szakközép után Brünn következett, ahol az Állatorvosi Egyetemen szerzett oklevelet. 1965-1974 között körzeti állatorvos Illésházán. 1974-79 között Algériában működött. Hazatérve 1979-1992 között a somorjai állatorvosi központ főállatorvosa. 1994-98-ban Somorja alpolgármestere. 1990-ben a Magyar Keresztény Demokrata Mozgalom egyik alapítója. 1992-94-ben a Somorja és Vidéke Kultúrális Társulás elnöke.
Ismeretterjesztő cikkei jelennek meg az egészségügy- az állattenyésztés és állategészségügy köréből, de ismertek publicisztikai írásai a kisebbségi kérdésről és az egyház gondjairól.
Díjai: A Szlovák Irodalmi Alap különdíja a szlovák és a cseh állattenyésztési szakirodalom szakszerű bírálatáért (1986), Rákóczi-emlékérem (2001), első díj a Jobbágy Károly Alapítvány pályázatán (2008).
Munkái, könyvei: Mezőgazdasági gyakorlatok (állattenyésztés) 1990), Oroszka évszázadairól (2008), Öt év Afrikában (2013) – az Afrikában eltöltött 5 évről naplót vezetett, ahol a munkája mellett megismerte az ottani embereket, szokásaikat, életüket.
Fóthy János a Szülőföldön Magyarul Társulás Királyhelmeci képviseltje.

A Petőfi emléktáblánál koszorúztak:
Királyfiakarcsa Önkormányzata, Egyházkarcsa Önkormányzata, Egyházkarcsai Alapiskola, Petőfi Baráti Társulás, Félegyházi Petőfi Egyesület, Kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület, Híd Párt kípviselői, az Alistáli Nyigdíjas Egyesület és Nyugdíjas Klub, Királyfiakarcsai Manó Klub képviselői.

A PBT vezetősége minden résztvevőnek köszöni, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tisztelétére rendezett programunkat a jelenlétükkel megtisztelte.

A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

2015. március 1-én a diószegi HAHOTA SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT vidám zenés darabjának, a „ CHARLEY NÉNJE“-nek előadására került sor. A diószegiek teltházas közönségünk előtt játszottak, nem kis túlzással „hatalmas sikerrel“.

Charlie nénje egy darab a régmúltból, sok – sok muzsikával, énekkel, humorral. A XIX.század végén íródott mű olyan jól bevált vígjátéki elemekkel tarkított, mint a kapzsiság, a félreértés, a férfi aki női ruhába bújik és végül a szembesítés, majd természetesen a nagy köríves „happy end“.
A zenés vígjátékot a diószegi csoport nagy sikerrel adta elő. Csak gratulálni tudunk a szereplőknek, a rendezőnek, a szervezőknek, a hangosítóknak… és minden egyes segítőnek, személynek, akik ezen a darabon dolgoztak, munkálkodtak, mert tény, hogy ezzel a zenés darabbal minden nézőnk szívébe beloptak /oda varázsoltak/ egy kis életet, vidámságot, humort, jókedvet, amit tiszta szívből köszönünk.

Brandon Thomas darabja több mint száz éve az egyik legtöbbet játszott és feldolgozott alkotás, köszönhetően az egyszerű, érthető dramaturgiának, a kedves karaktereknek és a zenei betétnek, melyek együttesen biztosítják a felhőtlen szórakozást.

Hogy miről is szól a zenés vígjáték?
A történet szerint Charley és barátja, Jack beleszeretnek a szép Spittigue lányokba, Kittybe és Annie-ba, akiket apjuk féltékenyen őríz. Ráadásul a fiatal embereket nem veti fel a pénz, ezért esélyük sincs a zord apa jóindulatát elnyerni. Charley nénjének, a dúsgazdag milliomosnak látogatása azonban reményt kelt a fiatalokban. Remek tervet eszelnek ki, ám mindent tönkre tenni látszik, hogy Donna Lucia, a néni nem érkezik meg. Ezen az apróságon hamar túlteszik magukat a fiatal urak és ráveszik barátjukat, hogy játsza el a néni szerepét. Minden szépen halad addig, míg a valódi Donna Lucia meg nem érkezik. És itt kezdődnek a bonyodalmak…..

Mégegyszer köszönet a SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT minden egyes tagjának a kellemes és felejthetetlen estért, a jó hangulatért. További szép sikereket, fellépéseket kívánunk a csoport tagjainak.
A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

Petőfi Sándor: A borozó (1842)

Gondüző borocska mellett
Vígan illan életem;
Gondüző borocska mellett,
Sors, hatalmad nevetem.
És mit ámultok? ha mondom,
Hogy csak a bor istene,
Akit én imádok, aki
E kebelnek mindene.
És a bor vidám hevében
Füttyentek rád, zord világ!
Szívemet hol annyi kínnak
Skorpiói szaggaták.
Bor tanítja húrjaimra
Csalni nyájas éneket;
Bor tanítja elfeledni,
Csalfa lyányok, titeket.
Egykor majd borocska mellől
A halál ha űzni jő:
Még egy korty – s nevetve dűlök
Jégöledbe, temető!

A PBT 2015. február 21-én tartotta meg a hagyományos karcsai borversenyét a királyfiakarcsai kultúrházban, ahol sajnos az elmúlt évekhez képest kevesebb volt a részvétel az érdeklődök részéről.
A következő bortermelők neveztek be „ borocskáikkal „a versenyre :
Kovács János, Gajdošík József, Mészáros László, Kocsis Attila, Baďura Ferenc, Kulcsár Sándor, Kovács László, Méhes János, Krascsenics Ferenc.
A zsűri döntése alapján a fehér borok kategóriájában a következő személyek nyertek:
I.díj: Krascsenics Ferenc
II. díj: Gajdošík József
III. díj: Gajdošík József

A vörös borok kategória győztesei:
I. helyezett: Gajdošík József
II. helyezett: Méhes János
III. helyezett: Gajdošík József

A borok közönségdíját Kovács János (I. hely), Gajdošík József (II. hely), Krascsenics Ferenc (III. díj) nyerték el.

A finom ételek mellett a jó hangulatról a Pósfa zenekar gondoskodott, akik már nem első ízben vannak Királyfiakarcsán a PBT meghívására.
Néhány gondolattal a Pósfa zenekarról: A zenekart Iván Lajos alapította szűk családi körben. A gellei lelkes zenés csapat először 4 tagú volt – apa és 3 fia, majd csatlakozott a fiúk egyik barátja nagybőgőzni. Régi barátok, zenészek és fellépések révén a zenekar táncegyüttesekkel ismerkedett meg, majd fokozatosan csatlakozott hozzájuk az énekes, majd a cimbalmos. A zenekar ebben a formációban azóta közel 300 fellépésen vett részt belföldön, valamint külföldön. Csallóközpósfa, Gelle községet alkotó hét falu egyike. Mivel a zenekar itt alakult, ezért felvették a Pósfa nevet, így a név jobban megmaradhat az utókor számára. A Pósfa a Pósafalva rövidítése.
Tagok: Valansky Miriam (ének), Iván Péter ( hegedű), Iván Lajos (3 húros brácsa, brácsa, gitár), Iván Zoltán ( harmonika, 3 húros brácsa, klarinét), Álló István ( nagybőgő), Béhr Márton ( cimbalom).

A hagyományos karcsai borverseny programjánál köszönet illeti a szervezőket, a rendezőket a konyha segítőket, a kiszolgálókat és minden egyes személyt, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez a rendezvényünk is sikeres, emlékezetes legyen.
A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2