Archive for március, 2012

2012.március 18-án 11,00 órai kezdettel az egyházkarcsai katolikus templomban szentmise vette kezdetét, melyet címzetes Szalay Gyula esperes-plébános celebrált, és a szentmisét az Óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Katolikus Iskola kisdiákjainak éneke kísérte. A templomi orgonálást az Iskola igazgatója Kenessey László biztosította.
Szívet, lelket melengető szentmisében volt részünk.
A kultúrális program délután 14,00 órakor vette kezdetét a királyfiakarcsai kultúrházban. Az ünnepi meghívónkon az idézetek mellett a Márciusi Ifjak 12 pontos követelésének célkitűzése is szerepelt, ezt azért is fontos megemlíteni, mert ma már ez az akkori célkitűzés lehetővé teszi számunkra, hogy mi magyar közösségek, határon innen és túl együtt ünnepelhessünk, és együtt ünnepeljük meg március 15-ét.
Tisztelettel köszöntöttük a Magyarországról érkezett vendégeinket: Beregszászi Olga színművésznőt, Dr. Pelyach István történészt, a Szegedi Tudományegyetem előadó tanárát és kedves feleségét, az Óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Katolikus Iskola igazgatóját, Kenessey Lászlót, a Tantestület tanárait: Kissné Kasovitz Máriát, Domszky Andrásnét, Tolnay Andreát, Farkas Istvánt, Ónody Bélát. Köszöntve lettek a Budapesti Iskola kisdiákjai is. A PBT számára felemelő érzés, hogy ez az Iskola a szeptemberi tanvtervébe beletette a PBT márciusi programját. Tisztelettel köszöntöttük továbbá Kosztolányi Gyulát és kedves feleségét Dabasról, Dr. Zsolt Njurát és kedves férjét Dr. Szilágyi Sándort Agárdról, Tóth Andrást a feleségével Zalagyömörő községből, Sör Lászlót Sümegről, a Kismegyeri Napoleon Hagyományőrző Egyesület képviselőit, Mednyánszky János elnök úrral együtt Győrből.
Továbbá köszöntöttük Gányovics Janát Királyfiakarcsa polgármesternőjét, Kiss Márta polgármester helyettest, Gódány László urat, Egyházkarcsa polgármesterét, Szalay Gyula címzetes esperes-plébános urat, a Dunaszerdahelyi Nemzetközi Szent György Lovagrendet, Csicsai Gábor államtitkárt, továbbá a tagságunkat, a falubelieket, családtagokat, barátokat, minden kedves résztvevőt, akik ezen a napon a részvételükkel megtisztelték a rendezvényünket.
A kultúrműsor először az Óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Katolikus Iskola diákjainak fellépésével vette kezdetét. A kultúrműsor alatt kivetítőn keresztül az 1848/49 -es forradalom és szabadságharc eseményei megelevenítették a múltat. A gyerekek kultúrműsora csodálatos volt, akik próza, vers, tánc, ének területén a kis előadásukkal magas színvonalúvá, igazi ünneppé varázsolták ezt a szép napot. Amit még erről az Iskoláról tudni kell, hogy a nevelésben a keresztény erkölcsi értékrendet kívánják továbbadni a gyerekeknek. Céljuk, hogy képességeiket a legnagyobb mértékben feltárják és kibontakoztassák. A tanítás során mindent elkövetnek azért, hogy a világszerte elismert magyar oktatás értékeit megőrízzék, s az eredmények a tanítványaik előrehaladását segítsék.
A PBT vezetősége és tagsága köszöni a Tantestületnek a gyerekek felkészítő munkáját.
A kultúrműsor második részében Beregszászi Olga színművésznő előadását csodálhattuk meg. Röviden a művésznőről: Beregszászi Olga színművésznő Kárpátalján, Beregszászon született, magyar édesapa és ukrán édesanya gyermekeként. Zenei tanulmányait Ungváron végezte, majd Moszkvában a Színművészeti Akadémia hallgatója lett. A diploma kézhezvétele után Magyarországra jött, ahol a budapesti Színművészeti Főiskolára különleges hallgatóként nyert felvételt. Később aztán több színháznak is tagja volt. A színházi évek után önállósult és zenés, irodalmi illetve sanzonesteket, egész estés önálló koncerteket állított össze. Több évi kemény munka után, melyre a hanganyag felderítése miatt volt szükség, a művésznő az édesapja emlékére állította össze Magyar Feltámadás c. új lemezét, amely rövid idő alatt aranylemezzé vált. Ezt követte a témájában és sikerében hozzá hasonló Szép Magyarország című album. Számos díjban és elismerésben részesült. A művésznőt többször láthatjuk a tv képernyőjén, elsősorban a Duna televízió műsorán.
Beregszászi Olga a szuggesztív előadásmódjával, elegáns, közvetlen megjelenésével igazi lelki élményt nyújtott a ” karcsai” közönségnek. A PBT sok sikeres fellépést kíván a színművésznőnek.
A kultúrházban említve lett, hogy az eredeti programunk szerint kint a Petőfi emléktáblánál, a koszorúzás előtt Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mondta volna az ünnepi beszédet. Csorba László a március 18-i ünnepségünkön nem tudott részt venni. Az ok pedig a következő: A Józsefvárosi Kerületi Önkormányzat úgyszintén március 18-án tartotta az éves ünnepségét. A nemzeti évforduló alkalmából Csorba László a helyi polgármester leveléből tudta meg, hogy ezen a szép napon a Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetést ő kapja. Érthető, hogy ezt a kitüntetést személyesen kellett átvennie. A PBT úgyszintén gratulál Csorba László úrnak ehhez a kitüntetéshez.
Az ünnepi beszédet ezen a napon dr. Pelyach István budapesti történész mondta, aki egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem tanára.
Rövid ismertető róla:
Pelyach István történész Tiszalökön született. A gimnáziumi éveit a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban töltötte. Majd az ELTE Bölcsészettudományi karán történelem- pedagógia szakon szerzett diplomát. Szellemi műhelye az Eötvös József Kollégium volt, részese volt azon kis munkacsoport létrehozásának, amely az 1848/49-es forrásorientált megismerésére törekedett, s melynek vezetője Katona Tamás volt. 1985-től a Szegedi Tudományegyetem oktatója.
Kutatási területe: magyarországi nemzetiségek a 18 – 19. században, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc története, a Kossuth emigráció, a hazai ellenállási mozgalmak története. Tudományos munkájára jellemző a források használata, alapkutatások folytatása. Az elmúlt évek munkájában különös hangsúlyt kapott Damjanich János honvéd tábornok, aradi vértanú életének és tevékenységének szisztematikus föltárása, melynek eredménye….életrajzi monográfia. Publikációi közül kiemelkedik a Kossuth Lajosról írt kismonográfiája, illetve Szemere Bertalan politikai jellemrajzainak kritikai kiadása, amelyhez értékes okmánytárat csatolt. Az EATES Történettudományi folyóirat szerkesztő bizottságának a tagja. Rendszeresen vesz részt a hazai reformkorral és 1848/49 történetével foglalkozó konferenciákon. Külföldi előadásai közül a párizsi, londoni, bukaresti és a sumeni emelkednek ki. Számos publikációja jelent meg könyv formátumban.
A kultúrházi program végeztével a Petőfi emléktáblánál volt az ünnepség záró része. A PBT köszönetét fejezi ki Dr. Pelyach István úrnak a megemlékező ünnepi beszédért. Az ünnepi beszédet a koszorúzás követte.
Koszorúztak:
Királyfiakarcsa Önkormányzata
Egyházkarcsa Önkormányzata, Szalay Gyula c. esperes-plébános úrral
Petőfi Baráti Társulás
Kismegyeri Napoleon Hagyományőrző Egyesület Győr
Óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Katolikus Iskola
Egyházkarcsai Iskola
Kiss Márta alpolgármesternő és Csicsai Gábor államtitkár
Tóth András / Zalagyömörő / és Sör László /Sümeg/
dr. Tarjányi József / Kiskunfélegyháza /
A Petőfi emléktáblánál az ünnepség a Szózat eléneklésével ért végett.
A PBT vezetősége köszöni a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényünket.
a képek megtekinthetők:
www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

2012. március 16-án a PBT kultúrális rendezvényének keretén belül Balázs Fecó adott koncertet a királyfiakarcsai kultúrházban. A szépen feldíszített és megterített kultúrházban a vacsora felszolgálása után lépett ki Fecó a közönség elé. Az életpályájáról röviden:
Már a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tagja volt az iskola zenekarának. 1967-ben a Neoton együttes tagjaként kezdett. 1972-ben Som Lajossal kivált a zenekarból és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, amely 1974-ben felbomlott. Ezután Balázs Fecó két évet külföldön dolgozott. Hazatérte után, 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-ban, erre az együttesre építve megalapította a Korál együttest. Tulajdonképpen ő alakította újjá és önálló együttessé.
1978-ban volt a bemutató koncertjük a Budai Ifjúsági Parkban.
Az 1981-es táncdalfesztiválon a Homok a szélben c. dalukkal óriási sikert arattak.
1979-1984 között egymás után hatszor az év legjobb billentyűsének választották.
1986-ban a Korál feloszlott.
1986-tól Fecó szólókarrierbe kezdett. Filmzenéket komponált: /Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak/. Belefogott a romos sitkei kápolna felújításába, megszervezte a Sitkei Kápolna Kultúrális Egyesületet, melynek elnöke is lett, koncerteket rendeztek, s a bevételekből állták a felújítás költségeit, a teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be.
1987-ben EMerTon – díjat kapott.
1988-ban a Kőfalak leomlanak c. oratóriumot írt. Szintén ebben az évben az Interpop Fesztivál zeneszerzői díját kapta az oratóriumért és a Hölgyeim elég volt c. színházi darab zenéjéért.
1996-ban unplugged koncertet adott.
1997-ben 12 év után újra összeállt a Korál együttes, és egy koncertet adtak a Kisstadionban, amely elnyerte az év koncertje címet / EMeRTon- díj/.
1998-ban Liszt díjat kapott a koncertezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol Újjászületés c. szintén 1998-ban megjelent lemezét mutatta be.
1999-ben jelent meg Évszakok c. könyve, valamint a Huszka Jenő -életműdíjat is ez évben kapta.
2000 tavaszán jelent meg új nagylemeze, A csönd évei, mely három korábbi nagylemezét tükrözi, amelyek nem jutottak el a médiába.
Balázs Fecót a közönségünk nagy lelkesedéssel fogadta, több számát a résztvevők vele együtt énekelték. Ahogy mondják, ma egy érték van a “népszerűség”, mely maga Balázs Fecó személye. Mindenki számára ez a koncert élménydús, zenei feltöltödést jelentett. A koncert után Fecó az érdeklődők számára dedikálta az 1999-ben megjelent könyvét, az Évszakokat, melyet helyben lehetett megvásárolni.
Fecó koncertja után négy házaspárból álló, nyolctagú csoport lépett a táncparkettra, akik nagy sikerrel táncbemutatót tartottak. A férjek, a kerekesszékesek a mozgáskorlátozottak dunaszerdahelyi szervezetének tagjai.
A SZMEJ nevű kerekesszékes tánccsoport szinte új csoport a táncosok között. A tánccsoport nevének rövidítése a négy házaspár nevének kezdőbetűjét jelenti. Akik alkotják: Szabó Béla és Anna, Majthényi Zoltán és Jana, Elek László és Júlia valamint Jakus Jenő és Judit.A csoport a királyfiakarcsai kultúrházban hatalmas sikert aratott, mindnyájan jó egészséget kívánunk nekik és sok-sok fellépést.
A kultúrális est zenével, tánccal, vidám szórakozással folytatódott, amikor is a színpadot a már nagyon jól ismert zenészeink: Domonkos Árpád és Rajkovics József vették birtokba.
a képek megtekintehtők:
www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

A kedvezőtlen időjárás miatt az eredeti terv szerint a február 11-re kitűzött disznóvágás időpontja március 10-e módosult. A PBT ezen programját a tagok közül már sokan várták, ugyanis a parasztháztartások egyik legnépszerűbb tradícióját, a disznóvágást a fiatal nemzedékünk többsége nem ismeri. Pedig tudjuk, hogy a falusi népszokások közül az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény volt. Egy kis múltidézés: András napja volt az első hagyományos disznóölő nap, ettől kezdve egészen farsang végéig hol itt, hol ott vágtak disznót faluhelyen. Sok disznóval kapcsolatos hiedelmet, mágikus szokást ismerünk, melyek elsősorban az állat egészségére, szaporaságára, hasznára vonatkoznak. A hagyományos karcsai disznóvágáshoz a tagok közül is jó néhányan igazi szakértelemmel álltak hozzá. Ügyes kezek munkája kísérte a vágási folyamatot, a tisztítást, a szétbontást, majd párhuzamosan haladva a különféle élelmiszer- ” kaja” -készítő műveletekre került sor. A finom ételek kóstolgatása, fogyasztása mellett vidám hangulatban telt el ez a nap. A PBT vezetősége köszönettel tartozik azoknak, akik maximálisan kivették a részüket a munkából, segítették a nap sikeres lefolyását.
a képek megtekinthetők:
www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

6
márc

FELHÍVÁS !

Posted by: magdi    in Nincs kategorizálva

Tisztelt tagság,

Ezúton informálom a PBT tagságát, hogy a 2012.február 11-e meghirdetett programunk, ” Disznóvágás a Ligetben”, /mely a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt/ , e héten, azaz 2012. március 10-én, szombaton kerül megrendezésre.
Kezdés: reggel 8,00 órakor

A PBT vezetősége szeretettel várja az érdeklődőket, a tagságát erre a programunkra.

Tisztelettel:
Erdős Péter
a PBT elnöke

Gondolatok a borocskáról:

„ A szőlőnek kitüntetett szerepe van a kultúrtörténetben. Gondoljunk csak Dionüszoszra,
a szőlőművelés, a bor Istenére. És római megfelelőjére, Bacchusra, no meg a nevezetes
bacchanáliákra, ahol bizony sok minden megtörtént a bor ünneplésének címén.
A bort a magyar irodalom nagyjai is gyakran emlegették. Petőfi például. így írt:
„ Gondűző borocska mellett…..nevetem“ / A Borozó c. versből / “

„ Itt benn ülök a melegben.
Környékez sok jóbarát,
Töltögetve poharamba
Egri bércek jó borát.
Jóbarátok, jó borocska – Kell –e más?
Kebleinkben a kedv egy – egy Óriás “
/Petőfi Sándor /

2012. február 18-án került sor a X. hagyományos karcsai borverseny megrendezésére a királyfiakarcsai
kultúrházban. Hasonlóan az előző évekhez, ebben az évben is nagy volt az érdeklődés a bort kedvelők
körében. A kultúrház szinte zsúfolásig megtelt. A vendégeket több fogásos vacsora várta, a zenét, a jó hangulatot Jánoska István és zenekara szolgáltatta. A zsűri, illetve a közönség, a borok kedvelői, hoozáértői 22 fehér bor és 10 vörös bor minták kostólgatása után hozta meg a döntést a 2012 –es év
legfinomabb borocskáiból.
Fehér borok termelői a következő személyek voltak: Mészáros László, Kulcsár Sándor, Méhes János,
Kovács László, Gajdosík József, Mátis Tibor, Buffla Miklós, Erdős Ottó, Majorovics Mihály, Zsigó László, Hacsik Szilveszter, Horony István, Razgyel Szilveszter, Póda Ernő, Szalai Roland, Szabó Tibor, Molnár Tibor.
A vörös borokkal a következő személyeket kell megemlíteni: Mészáros László, Molnár Tibor, Kulcsár
Sándor, Gajdosík József, Zsigó László, Tóth András, Fekete György, Szabó Tibor.
A X. hagyományos karcsai borverseny győztesei, nyertesei:
Fehér borok esetében:
I.helyezett Gajdosík József
II. helyezett Majorovics Mihály
III. helyezett Póda Ernő

Vörös boroknál egy díjazott lett, mégpedig Zsigó László személyében.

A közönségdíj:
I.helyezett Kovács László
II.helyezett Szalai Roland
III. helyezett Molnár Tibor

A PBT vezetősége ezúton köszöni meg a zsűri szakértelmű munkáját, továbbá köszönet jár azon személyeknek, akik segítették a borverseny szervezését, sikeres lebonyolítását, közreműködtek az ételek elkészítésében, felszolgálásában, hiszen mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy a résztvevők számára ez a nap kellemes élmény maradjon.