Archive for február, 2023

A helyi cserkészligetben álló Karcsai Magyarság Házában teltházas közönség előtt került sor Zsapka Attila és Emmer Péter – Pont 12 Könyörgés – című zenés irodalmi estre. A két éve működő Karcsai Magyarság Háza már magában is igazi Petőfi feltöltődést jelent, a terem belső falaira a kisfaludi származású Kiss Márta festőművész a Petőfi Baráti Társulás névadójának, Petőfi Sándornak az életútját festette meg, ahol a költő közismert verseivel is találkozunk.

Erdős Péter, a társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az előadás kezdete előtt Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából felolvasták Pongrácz Péter és családjának ajándékozó levelét, melynek során a Petőfi Baráti Társulásnak ajándékozza a volt királyfiakarcsai Petőfi Sándor Magyar Tannyelvű Alapiskola névtábláját, ugyanúgy, mint a Petőfi Sándor domborművet.

Az eseményen elhangzott, hogy a társulás célja és nemes feladatai közé tartozik, hogy az elfelejtett hagyományokat ápolja, átadja és megőrizze. Ezen alapelveket követve az emléktárgyak méltó helyre kerülnek az utókor számára.

A zenés irodalmi est során Zsapka Attila szintén köszöntötte a szépszámú közönséget. Elmondta, hogy a zenei összeállításuk nem hagyományos módon történik, mivel zenész társuk, Laboda Róbert nem tudott részt venni az előadáson.

A szépen összeválogatott énekek, megzenésített versek, saját szerzeményű dalok mind Petőfi szellemiségét idézték. Többek között felcsendültek Dinnyés József ismert dalszövegei: Zúg március – „Én szemfedőlapod lerántom: kelj föl és járj, Petőfi Sándor!… Lázár Mihály üzenete, mely az aradi vértanúk tiszteletéről szól.

Elhangzott Böröczki Mihály megzenésített verse: Európa csücskén, Laboda Péter Petőfi ihletésű éneke, Mai Petőfi címmel. A zenész páros az előadásuk során megidézték az ikonikus Pilvax kávéházat is, ahol 1848. március 15-én a radikális pesti ifjúság a 12 pontot magába foglaló kiáltványt előterjesztette.
Petőfi tájleíró költészetére jellemző – Az alföld verse mellett, gyönyörű feldolgozásban elhangzottak a Szeptember végén, Az első dal versek is, továbbá a lánglelkű költő legismertebb költeménye, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc máig érvényes üzenetét jelképező Nemzeti dal is. A megzenésített versek mély élményeket varázsoltak a hallgatóság körébe. Az előadásukat hatalmas tapssal jutalmazta a közönség. Dinnyés József által megzenésített Himnusz-töredék: Emeld fel fejedet büszke nép közismert dalával zárult a Petőfi 200 Királyfiakarcsán.

Erdős Péter elnök az est záró részében megjegyezte, hogy Zsapka Attila és Emmer Péter szívet-lelket melengető előadása során, Petőfi környezetben, a Karcsai Magyarság Házában igazán jó volt magyarnak lenni!

(Szerencsés Magdolna/Felvidék.ma)
megjelent:www.felvidek.ma -Régió, 2023. február 25

22
feb

Gyászhír!

Posted by: magdi    in Nincs kategorizálva

Tisztelt Tagság !

Fájó szívvel továbbítom tagtársunk Lelkes Ida gyászhírét, hogy férje Elemér, (aki szintén PBT tag volt)
életének 62. évében elhunyt.
Örök Tisztelet emlékének !

Od: Ida Lelkes
Date: st 22. 2. 2023 o 13:10
Subject: Temetés
To: Peter Erdős

Szomorúan tudatom, hogy szeretett férjem, Elemér Lelkes temetése 2023. február 24 -én, pénteken 14:00-kor lesz a dióspatonyi temetőben.
Emlékét megőrizzük!

21
feb

M E G H Í V Ó !

Posted by: magdi    in Nincs kategorizálva

Tisztelt Tagság !

Petőfi Sándor születésének a 200. évfordulója alkalmából kerül sor a szokásos havi programunk, amelyre most a szereplők végett nem szerdai napon, hanem február 24–én péntek este 18.00 órától kerül sor a cserkészligetben.

Pont 12 Könyörgés – Petőfi Sándor költészete nyomán készült új zenés – irodalmi műsor, mely során Zsapka Attila és Emmer Péter ad gitárkoncertet.

Tisztelt Tagság !

Petőfi 200 keretén belül, gondolván társulásunk névadójára Petőfi Sándorra, aki mindösszesen élt 26 évet, mégis oly fiatalon alkotott világraszólót, ezért PBT elnöksége a 200 éves centenárium keretén belül meghirdeti a Petőfi Baráti Társulás ifjúsági csoportjának a megalakulását. Ezért szeretném kérni a tagságunk segítségét is, hogy legyenek szívesek Önök is megszólítani családjuk, baráti körük, ismerőseik körében a cca. 16 -35 éves korban élő fiatalokat, hogy akik hajlandóságot mutatnának az általunk immár 22 éve elkezdett munkát fiatalos lendülettel folytatni, bővíteni, szélesíteni, akkor azokat már szeretettel várjuk a pénteki előadásunkra is.

Továbbiakban szeretném tudatni Önökkel, hogy 2023.június 3-án a pénzesgyőri barátaink vendégei leszünk egy autóbusszal. Az előzetes tervek alapján újra lesz kisvonatozás a Bakonyban, és bográcsozás Pénzesgyőr közelében. A teljes program és annak anyagi vonzata, még kidolgozás alatt van.

Tisztelettel értesítem Önöket, hogy a július végi olaszországi kirándulásunkra van még 8 – 10 szabad hely. Szeretném megkérni azon tagtársainkat, akik ez idáig nem rendezték az ez évi illetéküket, legyenek oly kedvesek azt a közeljövőben befizetni.

Szívélyes üdvözlettel:
Erdős Péter
a Petőfi Baráti Társulás elnöke