Archive for január, 2014

A PBT a 2014-es év első kultúrális rendezvényét a királyfiakarcsai kultúrházban tartotta 2014. január 26-án, mely a Magyar Kultúra jegyében zajlott.
A megjelenteket, a Társulás tagjait, a falubelieket, barátokat, ismerősöket a Társulás elnöke Erdős Péter köszöntötte. Megemlítette és emlékeztünk a fiatalon elhunyt aktív tagunkra, Surányi Lászlóra, akit a kegyetlen halál életének 54. évében érte el. Emléke örökké él!
A elnök úr a beszédében elmondta, hogy a Magyar Kultúra napját 1989. óta ünnepeljük, január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
Az emléknap alkalmából országszerte számos kultúrális és művészeti rendezvényt tartanak. Egy-egy program, esemény kapcsán sokan, sokféle módon próbálnak megmutatni, átadni valamit kultúrális, művészeti életünk értékeiből. Ez tette a Petőfi Baráti Társulás is, ezen a jelentős napon a Jókai Színjátszó Társulat jött el Karcsára, akik Szigligeti Edétől a „Liliomfi“ című vígjátékot adták elő. A Jókai Színjátszó Társulatnak mi is gratulálunk, hisz december elején Szepsibren megrendezett XV. Egressy Béni országos színjátszó fesztiválon
a Liliomfi fődíjas lett. Megemlítendő, hogy Szepsiben a legjobb férfi alakítás díját Farkas Zoltán / Liliomfi/ kapta, valamint Szepsi város polgármesterének díját Farkas Imre nyerte el. A Jókai Színjátszó Társulat előadását Mészáros Beáta és Farkas Anna állították színpadra.
A vígjáték mondanivalóját, tartalmát sokan ismerjük a tv-ből, más színpadi előadásból.
A Jókai Színjátszó Társulat előadása fergeteges volt, mindannyiunk tetszését elnyerte. Csak gratulálni tudunk a Társulatnak és további sikereket kívánunk nekik. Mint kiderült, a Jókai Színjátszó Társulat tagja Farkas Imre úr is, aki Jóka község polgármestere. A főszerepet, a Lilliomfit, pedig Farkas Zoltán játszotta, aki a polgármester úr fia. További sikeres szerepeket, előadásokat kívánunk nekik.
A szereposztás a következő volt:
Liliomfi – Farkas Zoltán
Szellemfi – Hobot János
Mariska – Pongrácz Andrea
Szilvai Tódor – Takáci József
Kamilla – Ravasz Viola
Kányai – Farkas Imre
Erzsi – Szabó Mária
Gyuri – Németh Attila
Id. Schwarz – Ballán Gábor
János szomszéd – Kovács Józdef
Szomszédasszony – Halaj Mária

A PBT elnöke ismertette a közönséggel, a tagokkal az első félév programját, a kirándulásokra már ezen a napon lehetett jelentkezni. Molnár Ilona tanárnő, iskola-igazgatónő pedig részletesen informálta az érdeklődőket a május végére tervezett vajdasági kirándulás tervéről, programjáról.
Ezen a napon fizettük a tagsági illetéket is, kérjük a tagokat, hogy az illeték befizetését a 2014-es évre mielőbb rendezzék. Továbbá kérjük a tagságot és a támogatókat, hogy az adójuk 2%-ával támogassák a PBT sikeres munkáját, tevékenységét. Köszönjük szépen!

A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

Petőfi Baráti Társulás programja a 2014-es esztendő első felére !

2014.január 26-án délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban fogjuk ünnepelni a

Magyar Kultúra Napját.

Ez alkalomból a Jókai Színjátszó Társulat Liliomfi című előadására kerül sor. Jókaiak pörgős vígjátéka december elején Szepsiben megrendezett XV. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon a fődíjat kapta. A rendezvényre a belépődíj 2 euró / személy.
Az előadás után kerül sor a tagsági illeték befizetésére, az új tagok felvételére illetve kirándulások és rendezvények iránt érdeklődők előjegyzésére.
2014.feruár 9-én operettszínház látogatás a Ghost című darabra a Pepita tours utazási irodával.
2014.február 22-én délután 14.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban a hagyományos karcsai borversenyre kerül sor. A versenyre 5 darab zöld üvegben leadott fehér ill. vörösborral lehet jelent-
kezni. A verseny után gasztronómiai ínyencségek és jó zene vár az érdeklődőkre.
Belépődíj ára : 15 euró személyenként.
2014.március 8 -án reggel 8 órától disznóvágás a cserkészligetben. Finom ételek, italok, jó idő és jó
hangulat biztosítva lesz. Részvételi díj 10 euró személyenként.
2014. március 15-én délután 14.00 órától brigádot tartunk a cserkészligetben.
2014. március 16-án fogunk megemlékezni az 1848-49 -es forradalomról és szabadságharcról.
Részletesebb programról majd külön meghívót küldünk a tisztelt tagságnak.
2014.áprílis 12-én tavaszi piknik Etyeken.
2013-ban új rendezvénysorozatot indítottak Etyeken, ami megújult tematikával őrzi meg a Pince-
fesztivál és a kezes-lábos fesztivál értékeit.Az Etyeki Piknik vendégei 2013-tól évente négy alka- lommal, családiasabb hangulatban találkozhatnak az Újhegyen és a Szépvölgyben Magyarország
és ezen belül Etyek gasztronómiai kincseivel.Szeretnék az adott évszak jellegzeteségeit kiemelve megmutatni látogatóknak a legkiválóbb magyar borászok és gasztronómiai, valamint kézműves
kiállítók remekeit, illetve igényes programokkal, tehetséges művészekkel ápolni a hagyományokat.
2014.május 17-én délelőtt 10 órától lábtenisz és bogrács fesztivál a cserkészligetben.
2014.V.30-tól – VI. 1-ig háromnapos Vajdasági kirándulással folytatjuk a Kárpát-medencei utazásunkat Molnár Ilona jóvoltából.Indulás május 30-án 5.30 órakor Dunaszerdahelyről,5.45 óra-
kor Karcsáról. Ebéd- Szabadkán 12.30 órakor.Ebéd után városnézés idegenvezetővel.( történelmi városháza,korzó,Raichl – palota, zsinagóga, stb. ) Városnézés után a szállás elfoglalása Palicson.
Vacsora a szálláshelyen, majd szabadprogram.
Május 31-én reggeli a szálláshelyen,majd indulás Újvidékre ahol történelmi városnézés idegenveze-
tővel, Péterváradi erőd megtekintése, múzeum látogatás. Utána ebéd majd indulás Bácskossuthfal-
vára ahol részt veszünk a falunapon. Vacsora Bácskossutfalván borkóstolóval egybekötve. ( bor és pálinkavásárlás lehetséges).Késő este visszatérés a szállásra Palicsra.
Június 1-én reggeli Palicson, majd a nagypiac megtekintése ( vásárlási lehetőség ). Ezután indulás Zentára ahol városnézés következik idegenvezetővel majd ebéd . Ebéd után indulás haza.
2014.június 13-án 18.30 órától borkóstoló a cserkészligetben.
2014.július 30- tól – augusztus 3 -ig öt napos kirándulásra kerül sor a Pepita tours utazási irodával
Észak – Olaszországba. ( Garda- tó és környéke , Milánó,Sirmione, Verona ).
Szállás: közvetlenül a Garda – tó partján, kellemes szobák, szép wellness, csodás kilátás. Étkezés:
Svédasztalos reggelik, finom vacsorák, kóstoló egy farmlátogatáson, borkóstoló.
Tisztelt Tagság: A Vajdasági és az Észak- Olaszországi kirándulás ára a későbbiek folyamán válik ismertté. ( honlapunkon ill. a Magyar Kultúra Napján ismertetve lesz)
Megértésüket köszönöm, kedves mindnyájuknak rendezvényeinkhez kellemes időtöltést és jó szó-
rakozást kívánok.

Erdős Péter

„ Isten az életet adja, adja,
egyszerre csak abbahagyja.“
/Szabő Lőrinc/

A Petőfi Baráti Társulás vezetősége és tagsága mély megrendüléssel fogadta fiatal aktív tagunk Surányi László halálhírét. Laci 1960. augusztus 19-én született. 2014. január 14-én, életének 54. évében elhunyt. Temetése 2014. január 18-án, / szombaton / délután 14,00 órai kezdettel lesz a dunaszerdahelyi / kisudvarnoki út/ temetőben.
„ Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek….“
/ Juhász Gyula/

Az örök világosság fényeskedjék neki!
Laci nyugodj békében, emléked örökké él!