Archive for február, 2017

„Mustra és verseny borbarátok módra“ – XV. hagyományos karcsai borverseny Királyfiakarcsán.

Az elmúlt évek során természetessé vált, hogy a Királyfiakarcsán működő Petőfi Baráti Társulás évi egyszeri alkalommal megrendezze a hagyományos karcsai borversenyt.
2017. február 18-án, a helyi kultúrházban immár tizenötödik alkalommal találkoztak. A borászoknak fehérbor, vörösbor és rozé kategóriában lehetett nevezni, mintánként előre meghirdetett 5 drb 0,7 l zöld palack bor leadásával. A termelők Karcsák és a környező községekből érkeztek. Összen 25 mintabor volt versenyben.
A résztvevőket és az öttagú szakmai zsűrit, Erdős Péter, a Petőfi Baráti Társulás elnöke köszöntötte. A zsűri tagjai voltak: Parcer Iván (elnök), Molnár Tibor, Bodó Pál, Bugár István és Geönczeöl Attila.
Parcer Iván a zsűri elnöke, a jelenlevőket, a közönséget, szakmai tanáccsal látta el. Elmondta, hogyan kell a degusztációs lapot helyesen vezetni, és a borok tisztaságát, színét, illatát, minőségét, karakterességét, zamatát, ízhosszúságát értékelni.
Kitért a „nagy arany (sampion),- arany,-ezüst és bronzfokozatú helyezések értékelésére is, mely a következő: a nagy arany (sampion) fokozat – 93 feletti % elérésénél történik, az arany 88-92,99 %, ezüst 84 – 87,99 % a bronzfokozat pedig 75 – 83,99 %.
Garamkövesdről érkezett Geönczeöl Attila agrárközgazdász, szőlés-borász is köszöntötte a közönséget. Elmondta, hogy ősei, Karcsaország egyik településéről Gönczölkarcsáról származnak. A borkostoló első bora (mely alapján a többi fajtát lehetett értékelni) a Garamkövesdi Geöczeöl Pincészet „KARCSA“ bora volt. A „KARCSA“ bor fehér házasítás (Olasz rizling, Leányka és Zöld veltelini).
Geönczeöl Attila meggyőződése, hogy a világ borászatának fejlődését figyelembe véve, de a helyi hagyományokat megőrízve lehet igazán szép borokat készíteni.
A mintaborok értékelését egy versenytáblán Csiffári Ferenc, a PBT elnökségi tagja vezette.
A hangosítást Bors Imre vezetőségi tag végezte.

A zsűri által, a fehér borok versenyén: I. helyezetett Mészáros László ( 2015-Olaszrizling), II. helyezett Kovács László (2016-Olaszrizling), III. helyezett Erdős Ottó (2016-Olaszrizling).
A vörösboroknál: I. helyezett Mészáros László (Cabernet Savignon), II. helyezett Borbély József (Cuvee) és a III. helyezett Németh József (Kékfrankos).
A rozéborok kiemelt helyezettje: Gajdosík József (Cuvee).

A fehérborok versenyén a „Közönségdíj“ I. helyezettje Méhes János (Semilon), II. helyezett Erdős Ottó (Olaszrizling), III. helyezett Kovács László (Zöldveltelini).
A vörösborok „Közönségdíjazottjai“: I. helyezett Mészáros László (Cabernet Savignon), II. helyezett Németh József (Kékfrankos), III. helyezett Mészáros Dénes (Kékfrankos).

A XV. alkalommal megrendezett hagyományos karcsai borverseny is bizonyítja, hogy fontos feladat a már történelmi korokba vesző elődök örökségét megőrízni, ápolni a hagyományokat, új borfajták gyarapításával színvonalas borkultúrát elérni, valamint a borászok munkájának eredményét ismertebbé tenni.
Végül ki ne érezné jól magát finom borokkal teli poharak, ínycsiklandó ételek és jó barátok, ismerősök társaságában, ahol elmélyíthetik és belsőségesebbé tehetik a meghitt beszélgetéseket.
Ahogy a mondás is tartja: „jó bor, jó egészség“.