Archive for február, 2019

A dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskola – Molnár Ilona igazgatónő – szervezésének köszönhetően, diákjai és magyarszakos tanárai, valamint a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás tagjai élményekben gazdag kiállítás résztvevői voltak Budapesten. Az út során az iskola tanára Duborszky Attila, a magyar történelmi ismereteivel, a budapesti és budavári emlékekről szóló előadásával, valamint Budapest kultúr-és művészettörténeti értékeinek bemutatásával elvarázsolta a kirándulás résztvevőit.

Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban: A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítása zajlik. A világ neves könyvtárai a legféltettebb kincsek között tartják számon a felbecsülhetetlen értékű corvinákat. A tárlatvezetés Liptai Ernő vezetésével történt. A könyvtár főlépcsőjén, a látogató figyelme elsőként a kifeszített hatalmas csillagképre irányul, az égboltnak azt a pillanatát ábrázolva, amikor Mátyás királyt cseh királlyá választották. A látogató rövidfilmen kísérheti figyelemmel az aprólékos, művészi és időigényes corvina oldal elkészítésének folyamatát. A kiállítás vezetője a gradiále (liturgikus könyv) egy felnagyított lapján mutatta be a gazdagon díszített és pontosan elhelyezett miniatúrákat. A budai könyvkészítő műhelyben a munkálatok legfontosabb folyamatai másolásból, a pergamenlapok bekötéséből, a lapszélek díszítéséből állnak. Egy-egy remekmű elkészítése hosszú hónapokat vett igénybe. A könyvek hivatalos nyelve a latin, de vannak héber, görög nyelvű kódexek is. Az énekeskönyvek nagy méretűek, hogy az akkori kórus tagjai, akik a könyvtől hátrébb kerültek, szintén jól lássák. A kódexek lapjain, a holló jelképe, Mátyás király címerének és a corvináknak fontos momentuma nem hiányozhat. A budai műhelyben számos olasz mester tevékenykedett. Mátyás idejében 1800-2000 kötet készült, melyek száma mára kb. 216 darabra csökkent. A budavári kiállítás mintegy 80 művet mutat be. A magyar középkor legszebb kódexei közül Kálmáncsehi Domonkos három díszkódexét is kiállították. A tárlatvezető Szent Ágoston Isten városáról (1460) című mű segítségével mutatta be a kódex csodálatos kötését. Abban az időben a selyem, a bársony (vörös és lila) és a bőrkötést (arannyal) használták. Mátyás uralkodásának vége felé egyre több aranyat használtak a kódexeken.
A Corvina – kiállítás, mely legközelebb harminc év múlva lesz megtekinthető, mindenki számára hatalmas élményt nyújtott. A kiállítás végén a diákok kipróbálhatták a feleletválasztós játékot is, mellyel tesztelni lehet a corvinákkal kapcsolatos tudást is.

A kiállítás másik része a Magyar Nemzeti Galéria Munkácsy Mihály kiállítására irányult. A Munkácson született festő, a nemzet művésze, hatalmas vásznaival meghódította a világot. A kiállítás során a nép iránti szeretet alkotásai, a tájat, vidéket ábrázoló, majd az életképeket bemutató festményeket felváltják a küzdő ember ábrázolásai – mindezekkel egyidőben festett előkelő szobabelsőket ábrázoló gazdag színvilággal ellátott szalonképeket is, melyek mutatják a nagypolgárság gondtalan életét..
Az ismeretterjesztő, élményekben gazdag kiállítások megtekintése szabad programmal zárult.

írta: Szerencsés Magdolna
a cikk megjelent a Csallóköz újságban, 2019.feburár 13-án (7. szám, 26. oldal)