Archive for december, 2023

7
dec

G y á s z h í r !

Posted by: magdi    in Nincs kategorizálva

A Petőfi Baráti Társulás vezetősége mély fájdalommal tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
Csáky Gizella aktív tagtársunk 73 éves korában elhunyt.

Temetése 2023. december 11-én (hétfőn), 14,00 órai kezdettel lesz az etrekarcsai temetőben.

Nyugodj békében!

„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.”
(Juhász Gyula)

Tisztelt Tagság !

Advent van az elcsendesülés, a magunkba mélyedés, az ünnepvárás ideje. Várjuk, hogy áthasson bennünket az ünnep, a Megváltó eljövetelére várás csendes izgalma, varázsa és titokzatossága. Fontos arra hallgatni, amit a szívünk és a lelkünk súg nekünk, és ehhez bizony el kell csendesedni. Elhallgattatni a bennünk dúló gondolatokat és érzéseket. Kilépni a múltból és a jövőből, és megélni az itt és most pillanatát, mert bizony a szívünk csak a jelenben tud hozzánk szólni.

E gondolatok jegyében köszöntöm a PBT tagságát ádvent idején, mikor a szokásokhoz hűen készítem az elkövetkező fél év programját.

Mint tudjuk a 2023 –as esztendő, társulásunk névadójának, Petőfi Sándor születésének a 200. évfordulójának a jegyében zajlott. Mi is, csak úgy mint a nemzet számtalan formában megemlékezett e jeles eseményről. Talán a többi 200 éves évfordulós el is halványult a nagy költőnk nimbusza mellett. Gondolok itt elsősorban Madách Imrére (író, költő), Himnuszunk szövegének befejezésére (Kölcsey), Gróf Andrássy Gyulára (az 1867 –es kiegyezés miniszterelnökére), vagy akár Pákh Albertre. (Petőfi barátjára, a nívós Vasárnapi Ůjság alapítójára).
Örülünk, hogy részesei lehettünk a kétszáz éves évfordulónak, nem tudjuk, hogy 100 év múlva majd kik és hogyan fogják ünnepelni Petőfit, születésének a 300. évfordulóján. Idén is számos rendezvényünk volt.
Első ízben szervezett Családi Napot a PBT ifjúsági csapata, amely nagyon jól sikerült. Több kiránduláson és színházlátogatáson vettünk részt, illetve a nyár folyamán ellátogattunk a pénzesgyőri barátainkhoz is. Örömteli, hogy a magyar kormány támogatásával sikerült a szabadtéri színpadunkat felújítanunk.
Szeretettel köszöntjük körünkben az újdonsült tagokat, illetve fájó szívvel gondolunk az idén elhunyt tagtársainkra.
Mégpedig :
Lelkes Elemérre – Dióspatony, Badura Ferencre – Somorja, Borbély Lajosra – Amadékarcsa. Örök tisztelet emléküknek!

Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik bármilyen formában segítették a PBT egész éves munkáját, de különösen azoknak, akikre mindig lehet számítani. (igaz, nem vagyunk sokan!)
Jelenlegi taglétszámunk 221 fő.

2024 –es esztendőt is új évi gálakoncerttel kezdjük. Január 1 –én este 17.00 órától kerül megrendezésre a síposkarcsai faluházban.
Szereplők: Kállay Bori, Teremi Trixi, Vörös Edit, Domoszlai Sándor, Kiss Zoltán.
Közreműködik a Rátonyi Róbert színház tánckara és a Monarchia Szimfonikus Zenekar.
Vezényel : Werner Gábor.
Jegyek csak elővételben kaphatók 20 eurós áron.

2024 – ben a magyar kultúra napját később fogjuk ünnepelni, mégpedig február 4 –én, vasárnap délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban. Mi lesz veled Béla? – című színdarabot fogja bemutatni a vezekényi Görbe Tükör színjátszócsoport, akik e darabbal nyerték meg idén novemberben Szepsiben a színjátszókörök országos versenyét. A sikerükhöz szívből gratulálunk! Belépőjegy ára 5 euró, amely tartalmazni fogja az előadás utáni farsangi megvendégelést is.

E napon kerül majd sor a tagsági illeték befizetésére (10 euró továbbra is), illetve a kirándulások előjegyzésére is.

2024.február 24-én színházlátogatást tervezünk Budapestre, az Operettszínházba a Pepitatours utazási iroda jóvoltából. Indulás 8.45 és 9.00 órakor a szokott helyekről. A csárdáskirálynő című darab délután 15.00 órakor kezdődik, utána vacsora.
Részvételi díj 55 euró / személy.

2024. március 17 –én délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban az 1848 – 49 –es szabadságharcra és forradalomra fogunk emlékezni.

2024. április 26 –án, pénteken 18.00 órától borkóstolós estet tartunk.

2024.május 8 -9 –én kirándulás Kecskemétre és környékére.
Indulás reggel 5.45 és 6.00 órakor a szokott helyekről. Többszöri megálló után érkezés Kerekegyházára, a Vargatanyára. Elszállásolás után kezdődik a Pusztaprogram. Vendégek köszöntése pogácsával és pálinkával, majd 3 fogásos ebéd cigányzenével. Utána lovas kocsikázás illetve lovas bemutató. Est folyamán vacsora a csárdában.
Másnap reggel indulás a “hírös városba” Kecskemétre. Délelőtt folyamán látogatást teszünk a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrában. Itt gyárlátogatást tartunk idegenvezetéssel és kétfajta pálinka kóstolóval. Utána szabad program következik.
Kecskemét büszkesége a „tündérpalota“ névvel is ihletett Városháza, amely Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült 1893 – 1897 között. Délután ide fogunk látogatni és idegenvezető kíséretében bejárni az épületet. A városháza meglátogatása után indulás hazafelé és érkezés az esti órákban. Részvételi díj 180 euró/személy.

2024. május 25 –én szombaton délelőtt 10.00 órától a Cserkészligetben a PBT ifjúsági tagozatának a szervezésében Családi Napra kerül sor.

2024. júniusában (az időpont még pontosítás alatt van) fogjuk vendégül látni a pénzesgyőri barátainkat.

2024. július 4 – 7. Négynapos kirándulást szervezünk Tokajba. Indulás július 4 –én reggel 5.45 és 6.00 – kor a szokott helyekről.
Szállás: Szerencsi Meggyes hotel + kültéri élménymedence
Program : Vonatozás a Pálházi kisvasúton
Füzérradvány – Károlyi kastély
Füzéri vár
Látogatás a híres Szerencsi csokoládégyárban
Tiszadob – Andrássy kastély és csodálatos parkja
Tokaji városnézés
Tokaji sétahajózás
Zenés, táncos borkóstolós est a szállodában.
A részvételi díj személyenként 320 euró, amely tartalmazni fogja a szállást, 3 x reggeli, 3 x vacsora, 2 x ebéd, borkóstolós zenés estet, útidíjat, az erdei vasút díját, a tokaji sétahajózást illetve a Szerencsi Bonbon KFT üzem látogatását.
Ez a kirándulás a szerencsi Meggyes hotel szervezésében fog zajlani!

2024. 09.26 – 29. – Kikapcsolódás Makón és Szegeden!
Szállás: Grand hotel Glorius Makón – gyönyörű környezet, tágas szobák, saját kis welneszvilággal, art deco stílusban.
Étkezés: bőséges svédasztalos pezsgős reggelik és svédasztalos vacsorák magyaros ízvilággal.
Borkóstoló az úton egyedi borkápolnában.
Zenés – táncos est a szállodában
Eliza Bliss fergeteges műsora
Lazítás a szálloda welneszében
Egész napos belépő a Hagymatikumba
Pálinka kóstoló
Részvételi díj 360 euró személyenként!
Ez a kirándulás a Pepitatours utazási iroda szervezésében fog zajlani.

Tisztelt Tagság !

Befejezésül kedves Mindnyájuknak, meghitt, békés, kegyelmekben gazdag, áldott karácsonyi ünnepeket szeretnék kívánni!

Tisztelettel :
Erdős Péter
a Petőfi Baráti Társulás elnöke