Archive for július, 2020

Az Egyházkarcsán álló Szent Bertalan római katolikus templom mind a tizenkét Karcsa település életében meghatározó szerepet tölt be. Az elmúlt évek során a június huszadika körüli napok az egyházkarcsai falunapok megrendezését jelentette. A koronavírus azonban átrendezte Karcsák, Egyházkarcsa életét is. De az élet nem állt meg, a templom körüli munkálatok egész sora kezdődött el. Mára új környezet, új kép fogadja az arra járót.

A templompark ünnepélyes átadása szentmisével vette kezdetét. Balogh Károly plébános köszöntötte a hívőket, Karcsák elöljáróit és vendégként Dabas város képviseletében a Kosztolányi házaspárt. A köszöntőben elhangzott: A Jézus szentséges szívének ünnepén tartott szentmise nem véletlen. Isten azáltal fejezi ki a szeretetét, hogy azzal az útmutatással szolgál, amelyre szükségünk van. A közösséget szolgáló gyönyörű templompark bizonyítja, hogy az apró dolgokat szeretettel kell tenni, fontos a nyitottság megtartása. Mindkét Karcsai Önkormányzatnak köszönetét fejezte ki. A szentmise a Boldogasszony anyánk énekével zárult.

A templomkertben Ritter Éva verssel és énekkel emlékezett a második világháborúban elesett hősökre. A plébános úr megjegyezte: Az elesett karcsai hősöknek nincs sírdombjuk, így a templom dombján álló háborús emlékmű méltó hely az emlékezésre.

Gódány László Egyházkarcsa polgármestere a park létrejöttéről beszélt. Az 1970-es években vaskerítés övezte a templomot, az autók parkolása körülményes volt. Az elmúlt harminc év alatt háromszor szépült és épült újjá a templom. A pihenő padokkal, kellemes megvilágítással, járdával, gyönyörű összefüggő zöldövezettel, parkolóval ellátott templompark igazi közösségi teret biztosít. A karcsaiak dolgoznak, tesznek és szolgálnak a közösségért, a település fejlődéséért. Folyamatban vannak a további felújítások és fejlesztések.

A koszorúzás előtt Egyházkarcsa polgármestere köszöntötte Sidó József kőfaragót, a második világháborús emlékmű készítőjét, aki Egyházkarcsa Önkormányzata elismerésében részesült.

A koszorúzás során: Egyházkarcsa és Királyfiakarcsa Önkormányzata, Dabas városa, a Közös Egyháztanács, a Petőfi Baráti Társulás, az Egyházkarcsai Önkéntes Tűzoltó Testület, a Rózsafüzér Társulat, a Vivat Vinum Baráti Társulás Karcsa és a Nyugdíjasszervezet képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit. A hozzátartozók és magánszemélyek úgyszintén virágokkal emlékeztek szeretteikre, a hősökre. Majd közösen elénekelték a Himnuszt.

A koszorúzást az ünnepélyes szalagvágás pillanata követte. Balogh Károly plébános áldást mondott és megszentelte a templomparkot.

írta: Szerencsés Magdolna
megjelent: A Csallóköz magyar regionális hetilapban, 2020. június 24-én, 27.szám, 26-27 oldal.