Archive for április, 2017

Pápai áldás a királyfiakarcsai Magyarok Nagyasszonya szoborra
Írta: Pogány Erzsébet, Felvidék.ma – 2017.04.21.

Április 21-én délután Királyfiakarcsán találkozott a Petőfi Baráti Társulás vezetősége és néhány meghívott vendég. Meglepetésben volt részük: Puss Sándor jezsuita szerzetes átadta Erdős Péternek a Vatikánból érkezett okiratot: Ferenc pápa áldását küldi a Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottság valamennyi tagjának életére.

A meglepetés várakozáson felüli hatást váltott ki. Miközben a társaság éppen a szoborállítás körüli gondokról egyeztetett, megérkezett Puss Sándor atya, és hozta magával a díszes okmányt, a Szentatya fényképével és aláírásával, az alábbi szöveggel: Őszentsége Ferenc Pápa szívből adja apostoli áldását Erdős Péter és a Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottság minden tagja életére, kérve számukra a mennyei kegyelmek bőséges kiáradását és a Boldogságos Szűz Mária folytonos anyai pártfogását.

Az okiratot Vatikánban 2017. február 21-én állították ki, de csak most nyílt rá alkalom, hogy Puss Sándor atya, aki az áldást kérte Ferenc pápától a legutóbbi római útja alkalmából, személyesen átadja a Petőfi Baráti Társulás elnökének, Erdős Péternek.

Az ünnepséggé nemesedett tanácskozáson jelen volt Boros Károly, a helyi esperes úr is, aki örömét fejezte ki, támogatásáról biztosította a szobor ügyében tevékenykedőket és köszönetet mondott az erőfeszítésekért.

Erdős Péter megilletődve vette át az áldásról szóló okiratot, azok körében, akikre sok éve számíthat közösségépítő munkája során. A Szoborbizottság többi tagjának május 13-án, Budapesten lesz alkalma megmutatni az okiratot, a Máriaremetei Bazilikában, amikor Rieger Tibor alkotását bemutatják a közönségnek. Ebben a templomban kap méltó helyet a szobor addig, amíg Királyfiakarcsára szállítják, hogy augusztus 19-én ünnepélyesen felavassák.

A jelenlévők ezután egyeztettek arról, milyen programot készítenek az ünnepségre, milyen legyen a forgatókönyv. Gazdag tapasztalattal rendelkeznek már, hiszen közel húsz éve szerveznek a festői környezetben létesített Cserkészligetben szabadtéri ünnepségeket. Most arra számítanak, hogy minden korábbinál nagyobb számú érdeklődőt vonz majd a Magyarok Nagyasszonya szobor felavatása a csallóközi kis településen.