Archive for július, 2013

Tisztelt Tagság !

Mély tisztelettel és szeretettel köszöntöm hírlevelemben a PBT tagságát. Nyár közepén járván már aktuális, hogy ismertessem Önökkel az idei esztendő második félévének a programját.
Előre szeretném bocsájtani, hogy e program jóval szerényebb lesz a megszokottnál, ugyanis tudatnom kell Önökkel, hogy az első félévben egy nagy összefogás eredményeképpen elvégeztük a tervezett fejlesztéseket a cserkészligetben és ezáltal anyagiakban kifogytunk a második félévre. Ennek ellenére bizakodom, hogy szerény de tartalmas programot készítek a tagságnak.
Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani mindazoknak akik az első félévben is segítették munkánkat ( erkölcsi, anyagi, fizikai munka, építkezési anyagok, adó 2 százaléka stb ) de különös hála jár azon személyeknek, akik annak ellenére, hogy nem tagjai a Társulásunknak, mégis önzetlenül segítették az építkezést.
Tisztelettel értesítem a tagságot, hogy az első félévben 262 -en fizették be a tagsági díjukat.
Szomorú szívvel kell közölnöm Önökkel,hogy az első félévben sajnos három tagtársunk örökre elhagyott Bennünket.
Majthényi György – Etrekarcsa
Lelkes Mária – Dióspatony
Noszek Alojz – Dunaszerdahely
Ezúton is őszinte részvétünket fejezzük ki a szeretteiknek, emléküket örökké megőrizzük.
Második féléves programunk a hagyományos nagy nyári kirándulásunkkal kezdődne, amely augusztus 7-11 között Salzburg, Bajorország kincsei, Bajor Alpok a környék csodáival együtt címen valósul meg.
Az államalapító Szent István királyunkra augusztus 18-án emlékezzünk a
cserkészligetben!
A Szent István-i életmű vizsgálata azt mutatja, hogy az első magyar király nagy egyéniség, minden megnyilvánulásában konstruktív és reális, keresztény szellemű reformer uralkodó volt.
Legnagyobb történelmi érdeme a magyarság fennmaradását biztosító döntése, a nyugathoz, Európához történő csatlakozás volt. Szent Istvánban, államalapító királyunkban a magyar nemzet új életútját kijelölő alkotó egyéniséget, minden idők legnagyobb magyarját tiszteljük.
2013.augusztus 23-án, 18.00 órától borkóstolós estet tartunk a cserkészligetben.
A PBT tagságát immár közel egy évtizedes barátság köti össze a Pénzesgyőri Kultúrális Egyesület tagjaival. Minden évben találkozunk, közös programokon veszünk részt. Az idei egy napos kirándulást ők szervezik, mégpedig szeptember 7-én Fertő – tó környékére invitálnak Bennünket.
Az aradi vértanúk emlékezete.
Az aradi vértanúk kultusza már a kivégzés napján elkezdődött, hiszen a szemtanúk elbeszélése alapján már egy-két órával a kivégzéseket követően tömegekben zarándokoltak a kivégzés helyére a gyászolók.
Közel egy évtizede immár minden esztendőben a PBT tagsága is megemlékezik az aradi vértanúkról.
Idén erre 2013. október 6-án délután 15.00 -tól kerül sor a csekészligetben.
2013.október 18-20. – Kirándulás Kassára – ugyanis idén e város európa kultúrális fővárosa.
Program: Indulás péntek reggel 6.00 órakor Királyfiakarcsáról. Érkezés dél körül Egerbe, ahol élmény a várossal megismerkedni, mivel a műemléki jelleg mellett a változatosság az érkező első benyomása. Egriek hisznek abban, hogy aki hozzájuk látogat, jó néhány szép történetet visz magával a szívében, fényképen, vagy épp a
palackban. Délben a szépasszonyok völgyében több fogásos ebéd vár bennünket borkóstolóval karöltve. Ezek után városnézés helyi idegenvezetővel.Utunkat folytatván estére érkezés Kassára a Szakkay József Szakközépiskola Kollégiumába.
Elszállásolás után vacsora és kötetlen szórakozás egy belvárosi étteremben.
Másnap reggeli a kollégium ebédlőjében, majd indulás a jászói cseppkőbarlanghoz.
Jászói- barlang ,1995 óta az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként az UNESCO világörökség listáján szereplő természeti képződmény. A barlang látogatás után szintén a világörökség részeként jegyzett, felvidék egyik legértékesebb műemlékei közé sorolt premontrei monostort tekintjük meg szintén Jászóban, amely
szebbnél – szebb freskóival és több mint százezer kötetes könyvtárával kápráztatja el az oda látogatót. Jászói látogatásunkat befejezvén ebéd a Szepesi – vár tövében.
Ebéd után a vár megtekintése következik, amely 4 hektáros kiterjedésével Közép-Európa legnagyobbja. A vár és a társított kulturális emlékművei együttesen a Világörökség részei. A várlátogatás után visszatérünk Kassa belvárosába, ahol a közös vacsoráig szabad program vár az utazókra.
Vasárnap reggeli a kollégium ebédlőjében, majd városnézés helyi idegenvezetővel.
Ezek után magyar szentmise a Szent Erzsébet dómban. A szentmise keretén belül és utána koncertet ad a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos kórusa.
Vass Lajos a kórus immár elhunyt karnagya vallotta egykor:
„ Hallaszthatatlanul meg kell mutatnunk a Nagyvilágnak, hogy milyen erő rejlik a felvidéki magyar tanítóságban ! „
A dóm altemplomában temették el 1906- ban a Rodostóból hazahozott II. Rákóczi Ferenc fejedelem hamvait.
A koncert után búcsút intünk Kassának és megcélozzuk a Tokaj-hegyvidéket, amelynek a szőlő és borkultúrája 1000 éves múltra tekint vissza. A tokaj – hegyaljai borvidéket 1737- ben királyi rendelettel a világ első zárt borvidékévé nyilvánították, aminek kővetkezménye az, hogy a bortermelés ezen a vidéken közel 3 évszázada szigorúan szabályozott törvényi keretek között zajlik. Kora délután megérkezés egy
tokaj-hegyaljai kisvárosba Tarcalra, ahol kései ebéd és borkóstoló vár bennünket.
Haza érkezés az esti órákban.
A kirándulás ára 145 euró / személy.
2013. október 26-án délután 14.00 órára a csekészligetbe brigádra invitálom a tagságot.
A PBT megalakulása óta sajnos több tagtársunk már eltávozott az élők sorából. Ö rájuk szeretnénk emlékezni Mindenszentek előestéjén , október 31- én este 18.00 órától a cserkészligetben a nagykeresztnél. Közös imára és gyertyagyújtásra hívom a tagságot.
Idén a Szent- Márton napi liba és bor bál időpontja 2013. november 15 re esik.
A rendezvényre a síposkarcsai faluházban kerül sor este 18.00 órától.
A belépődíj ára 20 euró / személy.
November második felében színházlátogatást szervezünk a Pepita – tours utazási irodával Budapestre. Bővebb információ a későbbiekben.
2013. december 1-én délelőtt 9.30 órától az egyházkarcsai római katolikus templomban a szentmise keretén belül és azt követően ádventi koncertet ad a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa.
2013.december 29-én este 18.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban a pénzesgyőri barátainkkal egyetemben előszilvesztert tartunk.

Belépődíj 20 euró személyenként.
Befejezésül szép nyarat, jó pihenést kívánok a Tisztelt tagságnak, hogy majd a szabadságolások után újult erővel tudják napi teendőiket végezni. Természetessen mindezek mellett legyen idejük és erejük a PBT rendezvényein is részt venni és a Társulásunk munkáját is segíteni.

Meghívó
A PBT elnöksége tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves családját, barátját, ismerőseit a Szent István napi ünnepségünkre, amelyre 2013.augusztus 18-án vasárnap délután 16.00 órától , Királyfiakarcsán a cserkészligetben kerül sor.
( rossz idő esetén az Egyházkarcsa-i római katolikus templomban )
Program: Szabadtéri szentmise
A szentmisét Mede Károly és Bozay Krisztián lelkiatyák celebrálják.
A szentmisét a Dunaszerdahely-i Szent György kórus kíséri.
Ünnepi beszédet mond Halzl József a Rákóczi Szövetség elnöke.

Kultúrműsor

Szent István létrehozta a magyar állam és a magyar keresztény egyház kereteit. Erős kézzel, bölcsességgel és előretekintéssel úgy fogta össze népét, hogy itt vagyunk ma is, keresztények és magyarok lehetünk!
Ezért kérem Önöket, jelenlétükkel tiszteljék meg rendezvényünket, hogy együtt ünnepelhessünk Szent István királyunk ünnepén.

Tisztelettel : Erdős Péter
Petőfi Baráti Társulás elnöke.