Archive for szeptember, 2020

A dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár olvasótermében már második alkalommal került sor Író István agrármérnök fotókiállítására. A fotós gyermekként gyakran tartózkodott Bodakon, ahol elbűvölte a hömpölygő nagy folyam, a Duna. Gyakran járta a természetet. Egyre inkább ösztönzést érzett, hogy a Csallóköz szépségeit megörökítse az utókor számára. Képein főképp a Csallóköz „vizes“ szépségeit ábrázolja, a Dunát, a Duna-ágakat. Különösen szereti ugyanazokat a tájakat különböző évszakokban fotózni. Az utóbbi időben más tájak és témák is felkeltették érdeklődését.

A tárlat a dunaszerdahelyi Szent György kórus énekével vette kezdetét, Érsek Rezső karnagy vezetésével. A rendhagyó kiállítást Lacza Ilona, a Csallóközi Könyvtár igazgatónője nyitotta meg. Beszédében kiemelte: „a tehetség olyan adottság, amelyhez ha áldozat, munka és támogató környezet párosul, akkor az hobbivá fejlődhet, amely lángot gyújt a lélekben, mégpedig olyan lángot, amelytől szebbek lesznek a napjaink és másként látjuk a világot. A fotózás örömét talán egy sorstárs érti meg, hiszen nem egy esetben a sikeres fotó elkészítése órákat vesz igénybe“.

Író István megköszönte a kiállítás lehetőségét, köszöntötte a megjelenteket, majd a következő gondolattal folytatta. „Három hobbim van, az éneklés (Szent György kórus), a fotózás és a horgászat. Az utóbbiak a természet szépségéről és a szeretetéről szólnak. Öt-hat évvel ezelőtt kezdtem fotózni, és még a tanulás folyamatában vagyok“.

A könyvtár olvasótermében a kiállítás megnyitója után az egyéni szemlélő a természetfotós munkáin keresztül megcsodálhatta, hogy a természetben minden esztétikai minőség megvalósul. Színek, fények és varázslatok jellemzik az alkotó műveit.
A szép számmal megjelent közönségnek is lehetősége volt értékelni és csodálni a kiállított fotókat, amelyek valósághűen ábrázolják a természet, a növény-és állatvilág, a tájak, valamint a hagyományőrzés szépségeit.

Mondják, a siker titka az, ha az ember a legkisebb cselekedetbe is beleteszi a szívét és a lelkét. Író István fotói mindezt igazolják.

Író István fotókiállítása október 9-ig tekinthető meg a Csallóközi Könyvtár olvasótermében.

írta: Szerencsés Magdolna
megjelent: a Csallóköz magyar regionális hetilapban, Mesélő természetfotók címmel, 2020. szeptember 23-án, (38-39. szám, 18.oldal)

Az Egyházkarcsai Magyar Tannyelvű Alapiskolában negyvenöt gyermeknek szólt szeptember 2-án az iskola hívó szava, köztük tizenöt elsősnek. Az iskola előtti térre szervezett rendhagyó tanévkezdés vidám és meghitt hangulatban zajlott. Az I-V. osztályok felsorakozva, a kicsik csillogó szemmekkel és izgatottan várták a tanév kezdetét. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere, Mórocz Péter alpolgármester és Balogh Károly helyi plébános.

A Himnusz felhangzása után Wiederman Lilla IV. osztályos tanuló Molnos Lajos: Becsengetés című versét szavalta el, mely akár mottója is lehet az idei tanévnek.
Az ünnepséget Nagy Zsuzsanna igazgatónő nyitotta meg, aki a hosszú szünet után örömmel köszöntötte a kisdiákokat, a vendégeket, a szülőket és a kollégákat. Beszédében kiemelte, hogy a tanévkezdés fő szereplői a kis elsősök, akik már nagyon várták ezt a napot és hamarosan elindulnak a betűk, valamint a számok varázslatos birodalmába. Köszönetét fejezte ki a szülőknek, amiért a karcsai kisiskola mellett döntöttek, és biztosította őket, hogy számíthatnak a bizalomra épülő jó együttműködésre. Megköszönte a helyi önkormányzat mindennemű támogatását, hangsúlyozva, hogy az iskola működése semmiben sem szenved hiányt. Majd röviden tájékoztatta a szülőket és a megjelenteket a tanév rendjéről, a járványhelyzettel kapcsolatos tudnivalókról és bemutatta az iskola tanítóit. (Ranostaj Mária I.o., Bartal Anita II.o., Lukács Regina III.o., Nagy Zsuzsanna IV. o., Mondok Váradi Éva V.osztály, Szabó Eszter napközis pedagóogus, Varga Gabriella asszisztens, Matus Beáta hittan, Nagy Tímea angol nyelv).

Gódány László polgármester beszédében kiemelte, hogy az új tanév megújult épületben, kívül-belül megszépült környezetben indul. Hangsúlyozta, a karcsai iskola egyben családi iskola, ahol fontos, hogy a gyermekek megkapják a nekik járó tudást, a tiszteletet és a szeretetet. Megemlítette a szoros együttműködést az egyházzal és a szülői szövetséggel. Fontosnak tartja a szülőkkel is a jó kapcsolat ápolását, és kérte őket, hogy az együttműködésben legyenek ők is jó partnerek. Beszéde végén sok sikert, jó tanulást és jó tanítást kívánt.

Balogh Károly plébános megköszönte a tanévnyitóra szóló meghívást. Fontos dátumként említette meg szeptember 2-át, a magyar történelem legfontosabb dátumát az Úr 1686. esztendejében. „Ennek köszönhetően van magyar oktatás és hallhatunk harangszót.“Jegyezte meg. Minden jót, sok sikert kívánt a tanulóknak, elsősorban a tizenöt kis elsősnek, majd a hét végére a templomba invitálta az elsőáldozásra készülő gyerkőcöket.

A köszöntések után az iskola kertjében nagy volt az izgalom, a sürgés-forgás. A kisdiákok megkapták a Rákóczi Szövetség iskolatáskás ajándékcsomagját, Szabó Gabriella elnöknő vezetésével a helyi iskola mellett működő szülői szövetség gazdag tanszercsomagját, továbbá az önkormányzat kis meglepetés ajándékát is. A Wertheim cég is anyagi támogatást nyújtott a sikeres iskolakezdéséhez.

A tanévnyitó végén az iskola újoncait a szülőkkel együtt bevezették az osztályterembe, ahol a tanító néni szívélyes fogadtatásban részesítette őket.

Egyházkarcsán az iskola, az oktatás prioritás. Minden feltétel adott és biztosított a zökkenőmentes tanításhoz.

írta: Szerencsés Magdolna
megjelent: Csallóköz újság ( 2020. szeptember 9, 36-37. szám, 5. oldal)