Archive for július, 2021

Július 15-én került sor a nemzetközi hírű idegsebész Csókay András előadására Egyházkarcsán, a Szent Bertalan római katolikus templomban. A főorvos a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás elnöke, Erdős Péter meghívására érkezett a községbe. A Prima Primissima-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett főorvos sokoldalú előadására nagyon sokan voltak kíváncsiak. Csókay András neve 1998-ban, a kifejlesztett éralagút-technikával vált világszerte ismertté.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának idegsebészeti osztályvezető főorvosáról köztudott, hogy mélyen vallásos ember. Vallja, hogy a hit ereje csodákra képes, a hitnek és a tudománynak óriási felhajtóereje van a tudományra nézve. Negyvenkét évesen visszatért a gyermekkor hitéhez, azóta mondja: „míg élek, mondom a Jézus-imát.“ A keresztény hite az, ami hitvallásához a legtöbb erőt és az orvosi munkájához pedig az új ötleteket adja.
Az előadása elején édesapja, majd a kisfia elvesztéséről mesélt. Ötvennyolc éves, amikor hatalmas fájdalommal szembesül, az akkor tízéves Marci kisfia elvesztése során, aki aznap a születésnapját ünnepelte volna. Az édesapa még játszott vele az udvarban, de később ő találta meg Marcit, holtan. A kisfiút elkapta egy epilepsziás roham és beleszédült a család medencéjébe és a pár centis vízbe fulladt.
A tragédia után mély fájdalommal lézengtem a világban, majd egy különös, a jezsuitáktól tanult szemlélődő imádság segítségével újra visszataláltam Istenhez. Egy alkalommal különös élmény ért, meditáció közben úgy éreztem, a fiam szól hozzám: „Nyugodj meg papa, Jézus karjaiba hullottam“. Később, szentségimádás közben újból kaptam egy látomást, amelyben Marci jelent meg Jézus oldalán a kitett Eucharisztiában és közben jól hallhatóan rám szólt: „Jól látod apu“ – mesélte Csókay doktor.
Ez a jelenés négy percig tartott. A hívő embernek nem rendül meg a hite és Isten szeretete a javunkra válik. A kisfiam elvesztése, ez a tragédia megtört, de a hit gyógyító erejével megerősített – tette hozzá.

Az idegsebész mottója, hogy ne az élőkön gyakoroljanak az orvosok, ezért minden nap egy órát a boncteremben, a friss elhunytakon gyakorol. Az itt szerzett gyakorlati felfedezések lettek tudományos munkásságának alapjai és ezekre hagyatkozhatott a bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásának harmincórás műtétje során. Erre 2017-ben kérték fel és 2019 augusztusában ő vezényelte le a fejüknél összenőve született ikerpár végső szétválasztó műtétjét a dakkai kórházban. A műtét sikere bejárta a világsajtót.
Csókay főorvos az előadásában részletesen beszámolt a műtétet megelőző felkészülési ciklusról, valamint arról, hogy minden ötlete a már említett Jézus-imádságban született. Hét olyan innovációs műtéti technikát fejlesztett ki, amelyek a sziámi ikrek szétválasztásához szükségesek voltak. Mint mondta: nehéz műtét volt és szükség volt hatalmas imahátérre is. Az egyik gyermek jól van, a másik 30 nappal a műtét után bevérzést szenvedett, de a Jóisten segítségével életben maradt.
Dr. Csókay az előadása során kulcsfontosságúnak tartotta, hogy az abortuszról is szót ejtsen. Elmondta, akik az abortusz mellett döntenek, nem tudják, hogy egy emberi személy sorsáról ítélnek.
Végezetül említést tett arról, hogy a kereszténységben nem az ember keresi az Istent, hanem Isten keress meg minket. Az előadás a templomudvarban zárult könyvei dedikálásával.
Balogh Károly egyházkarcsai római katolikus plébános megköszönte a főorvos szívhez szóló előadását és buzdította Csókay doktort, hogy végezze tovább a szeretet misszióját.

írta: Sz. M.

(megjelent a Csallóköz magyar regionális hetilapban, 2021. július 21-én, 29-30.szám, 3.oldal)

Ismételten szeretném felhívni a Tisztelt Tagság figyelmét a legközelebbi rendezvényünkre, amelyre 2021.július 15-én este 18.00 órától az egyházkarcsai római katolikus templomban kerül sor, melynek vendége Dr.Csókay András világszerte ismert idegsebész, agykutató lesz.
Dr. Csókay András nevéhez fűződik többek között a bangladesi, fejüknél összenőtt sziámi ikrek sikeres szétválasztása.
Szeretném megkérni a Tisztelt Tagságot, ha lehet minél nagyobb számban jelenjünk meg ezen előadáson, mivel a neves vendégünk is megtisztel Bennünket a jelenlétével.

Mindenkit szeretettel vár a Petőfi Baráti Társulás elnöksége !