Archive for január, 2016

Tisztelt Tagság !
Elérkezvén az ádventi időszakhoz, újra időszerű, hogy hírlevéllel forduljak a tisztelt tagság felé, amelyben beszámolnék az idei esztendő második feléről, illetve ismertetném a 2016 –os esztendő első félévének a programját.
Sajnos az esztendő második felében is volt Társulásunk életében szomorú esemény, hiszen augusztus havában végső búcsút vettünk Bartal György tagtársunktól a királyfiakarcsai temetőben. Gyuri bácsi emlékét tisztelettel megőrizzük. Az idei esztendőben még egy rendezvény keretén belül lesz módunkban találkozni, mégpedig december 29-én este 18.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban, amikor is a pénzesgyőri barátainkkal egyetemben fogjuk elbúcsúztatni a 2015 –ös esztendőt. A 2016 –os esztendőben immár 15 éves lesz a PBT. Ezért a hagyományoktól eltérően már az új év első napján módjában lesz mindazoknak találkozni egymással, akik jegyet váltanak az újévi gálakoncertre, amelyre a síposkarcsai faluházban kerül sor este 18.00 órától. A gálakoncert keretén belül fellép a Metropolitný orchester Bratislava 18 tagú zenekara, akik az Opera Trio, a Magyar Állami Operaház és a Szlovák Nemzeti Operaház kiváló énekesei számára fogják biztosítani a zenét. A gálakoncert két felvonásban kerül megrendezésre, így a szünetben lehetőség nyílik egy pohár pezsgővel koccintani illetve BUÉK –ot kívánni egymásnak. A belépőjegyek csak elővételben 20 eurós áron lesznek kaphatók. ( Erdős Péternél, Egyházkarcsai Községi Hivatalban, Kevický Tündénél.)
2016. január 24-én délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban kerül megrendezésre a Magyar Kultúra Napja. Ez alkalomból vendégeink lesznek a Duna Televízióból jól ismert Hazajáró Honismereti és Turista Egylet stábja, akiknek küldetésük a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítése, elsősorban a honismeret és a turizmus eszközeivel. A Kárpát – medence tájainak természeti- és kultúrális értékeinek, történelmi emlékeinek megismertetése, a természeti környezet és az épített örökség védelme és átörökítése, a kárpáti természetjárás hagyományainak éltetése. Mindezek révén annak tudatosítása, hogy a sokszínű Kárpát- medence és a benne élő magyarság – a Szent Korona oltalma alatt – egy és oszthatatlan. Az Egylet serkenteni kívánja az elszakított területekre történő kirándulásokat, az ott élő magyarokkal való testvéri, kultúrális és gazdasági kapcsolatok erősítését, az egymásra találást. Az Egylet célja továbbá történelmi hazánk szépségeinek és emberi erényeinek felmutatásával, a test, a szellemi és a lélek építésével a hamis illúziók világában élő embereket visszavezetni az alapvető örök értékekhez az égi törvényekhez.
2016.február 7-én délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban a Jókai Színjátszó Társulat a Liliomfi című darabját fogja bemutatni.
2016.február 20-án délután 14.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban kerül megrendezésre a már hagyományos Karcsai Borversenyre. Mivel egyre többen foglalkoznak rozé bor készítésével is, ezért e kategóriát is meghirdetjük. A hagyományokhoz híven fajtánként 5drb 0,7 literes zöld üvegben leadott borral lehet jellentkezni. Az eredményhírdetés után ínyenc falatok jó cigányzene kíséretében lesznek felkínálva. Belépődíj a szokásos 15 euró / személy.
2016.február 27-én a Pepitatours utazási iroda szervezésében színházlátogatás lesz Budapestre, mégpedig az operettszínház művészei ( Janza Kata, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Bálint Adám, Falusi Mariann) az Amerikai komédia című darabot mutatják be. Az előadás este 19.00 órakor kezdődik, melyet 3 fogásos vacsora előz meg. A részvételi díj 40 euró.
2016.március 5-én a cserkészligetben reggel 8 órától disznóvágás lesz. Finom ételek, italok várják az érdeklődőket 10 eurós részvételi díj befizetése fejében.
2015. március 13-án délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban emlékeznénk meg az 1848-49 –es szabadságharcról és forradalomról. Részletes programról az ünnepség előtt meghívón keresztül fog értesülni a tisztelt tagság.
2016.március 19 –én délután 14.00 órától brigádot tartunk a cserkészligetben. Mivel az őszi nagytakarítás elmaradt , ezért kérem a tagságot, hogy tavasszal minél nagyobb számban vegyünk részt ezen a brigádon. Szíves megértésüket előre is köszönöm.
2016 április 23-án egy napos kirándulást szervezünk Alsó – Ausztriába, ahol Szent Benedek – rendi apátságot tekintenénk meg. A melki apátság több mint 900 éves egyházi és kulturális központ, a világörökség része. Ausztria egyik legjelentősebb barokk építménye.Hazafelé megállnánk vacsorázni Dunakilitin a híres Sári – csárdában.
2016.május 7-én délelőtt 10.00 órától tartanánk a cserkészligetben a hagyományos lábtenisz bajnokságot illetve a bogrács partikat.
2016 május 27-29-én három napos kirándulást szervezünk három ország érintésével. Mégpedig május 27-én reggel 5.45 –kor indulás Dunaszerdahelyről a kultúrház elől, majd felszállás 6.00 órakor Királyfiakarcsán a Községi Hivatalnál. Az első megállónk Szombathely városa lesz, ahol helyi idegenvezető kíséretében megtekintenénk a város nevezetességeit. Közös ebéd egy exklúzív belvárosi étteremben. Immár megebédelve folytatnánk utunkat Zalaegerszegre, ahol szintén helyi idegenvezetővel barangolnánk be a látnivalókat. Érkezés Nagykanizsára, ahol elfoglalnánk szálláshelyünket a Hotel Centrálban. ( kétágyas, fürdős, TV-s szobák ). Másnap a reggeli elfogyasztása után letenyei határátlépéssel indulás Horvátországba. Első állomásunk a horvát Zagorje kulturális központja Varasd. Városnéző sétánk során a kedves barokk óváros látnivalóival ismerkedünk: Vár és Városi Múzeum, Városháza, Draskovic – palota, Keresztelő Szent János – templom. Ezt követően ellátogatunk a nagyon jó állapotban fennmaradt trakoscani várkastélyba, amely kellemes környezetével, mesterségesen kialakított tavával, gondozott parkjával a környék kedvelt kirándulóhelye. A Kastélymúzeum megtekintése. Továbbutazás Szlovéniába, ahol közös ebéd vár bennünket, helyi szlovén specialitások. A Dráva két partján elterülő kisváros, Ptuj nevezetességeit tekintjük meg rövid sétánk során: a Dráva – torony, Városháza, Szent György templom, Dominákus kolostor. A városnézést követően felkeressük a reneszánsz Ptuj-i várat, ahol farsangi maszk-, hangszer-,fegyverkiállítás, török portrégyűjtemény, valamint a kastély egykori életét bemutató tárlat várja az idelátógatókat. A nap zárásaként látogatás a lendvahegyi Cuk Borházban ahol finom vacsora és borkóstoló vár bennünket. Az egésznapos kirándulást kiváló idegenvezető kíséretében abszolvájuk. Harmadnap a reggeli elfogyasztása után csomagolás és irány Zalakaros a híres fürdőváros. A fürdőzők 3 órás jeggyet válthatnak, míg a többiek netán a város látnivalóit tekinthetik meg ez idő alatt. Utána irány Sümeg városa, ahol kiadós ebéd vár ránk, majd Somlóhegy, ahol Csordás – Fodor borházban ( a sokunk által ismert Piroska néninél ) borkóstoló. Hazatérés az esti órákban.
Részvételi díj 170 euró / személy – teljes ellátással. ( szállás, autóbusz, 2x reggeli, 3x ebéd, 2x vacsora, 2x borkóstoló, belépők, idegenvezetés ). Az első félévet a pénzesgyőri barátaink fogadásával zárjuk, melyre 2016.június 25-én kerül sor. A program készítése még folyamatban van, részleteiről a későbbiek folyamán értesítjük a tisztelt tagságot.
Szokásainkhoz híven a jövő év nyarára is készítettünk kirándulást, amelyet 4 naposra tervezünk.
2016. augusztus 14- től- 17-ig, mégpedig Matyóföld szívébe, fővárosába Mezőkövesdre illetve annak környékére. E kirándulásra a kevesebb utazás, inkább a több pihenés lesz a jellemző.
Program: Indulás 5.45 órakor Dunaszerdahelyről a kultúrház elől, majd 6.00 órakor Királyfiakarcsáról. Mezőkövesdre való megérkezésünk után elszállásolás ***Hajnal Hotelban, amely Észak-Magyarország egyik leghíresebb termálfürdőjében Zsóry – fürdőn található, Gyógy- és Wellness szálloda. A szállodában ingyenes gyógy és welness szolgáltatások állnak majd a rendelkezésünkre: Saját gyógyvizes medence,szauna,pezsgőfürdő, sókamra, infrakabin, gőzkabin, merülő medence, konditerem, asztali tenisz, biliárd, asztali foci. Ebédet a város egyik előkelő éttermében fogjuk elfogyasztani, majd helyi idegenvezető kíséretében városnézésre kerül sor. Nevezetességek megtekintése után szabad program. Mindhárom este a vacsora a szálloda éttermében lesz felszolgálva, csakúgy mint a reggelik is.Másnap a reggeli után Szilvásváradra indulunk, ahol helyi idegenvezető várni fog bennünket a lótenyésztési telepen, ahol megtekintjük a kocsi- és fotókiállítást, a karámban az az évi születésű kiscsikókat, a kanca istállót. Majd fogatokra szállunk és elkocsikázunk a Pallavicini őrgróf parádés istállójához, ahol ma a szilvásváradi ménes legszebb apaállatai kapnak helyet. A program a szabadon legelő ménes megtekintésével folytatódik, ahol 100-130 lovat láthatunk majd közvetlen közelről: az anyaállatokat és az adott évben szülletett kiscsikóikat. A ménes megtekitése után 20 perces vonatozás következik és érkezés a kisvasút végállomására, a csodálatos természeti környezetben lévő Gloriett- tisztásra, ahol pálinkás köszöntővel várnak Bennünket. A köszöntés után ismertetik velünk a pisztráng szabadtűzi sütésének fortélyait, majd nyársra tűzött pisztrángot és szalonnát kapunk és magunk sütjük készre az ebédünket. A program közben hordóból lopózott bort kóstolhatunk korlátlan mennyiségben. A program szalajka völgyi sétával zárul, melynek során megtekinthetjük a csodálatos szépségű Szalajka – völgy látnivalóit: a Fátyol – vízesést, a Szabadtéri Erdei Múzeumot, a Szikla – forrást és a pisztrángtenyészetet. Harmadnap reggeli után indulás Hortobágyra, amely a világörökség része. Hortobágyon megállunk a kilenclyukú hídnál, megtekintjük a pusztamúzeumot, a piacot majd Hortobágyi kocsikázás fog következni. Ebédelni Európa legnagyobb összefüggő szikes pusztájának szívében található Hortobágyi- Csárdában fogunk. A finom ebéd után ellátogatunk a Tisza – tóhoz, ahol lehetőség nyílik csónakázásra is. Negyedik nap Heves megye székhelyére Egerbe látogatunk el. Helyi idegenvezető segítségével meglátogatjuk a város nevezetességeit. Egri bazilikában meghallgatjuk az orgonajátékot, amely bizonyára mindannyiunk számára maradandó élményt fog nyújtani. A koncert után ebédelni megyünk melyet összekötünk borkóstolóval is. Remélhetőleg a finom egri boroknak köszönhetően jó hangulatban búcsúzunk Egertől és érkezünk majd haza az esti órákban. A kirándulás ára 225 euró / személy. Az ár tartalmazza: utiköltség, előkelő szálloda, 3x reggeli, 4x ebéd, 3x vacsora, 1x borkóstoló, idegenvezetés, belépők, kocsikázás, vonatozás. Gyermekek 10 éves korig a szállás és a vacsora díjából 20% kedvezményt kapnak.
A rendezvényekre 2016.január 24- én a Magyar Kultúra Napján lehet majd feliratkozni, akkor kerül majd befizetésre a tagsági illeték is.( 10 euró/ személy ).
Wass Albert szép gondolataival szeretnék minden kedves PBT tagnak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag boldog új esztendőt kívánni.
Üdvözlettel: Erdős Péter

Wass Albert:

Karácsony készül emberek !
Szépek és tiszták legyetek !
Súroljátok föl lelketek,
Csillogtassátok kedvetek,
Legyetek újra gyermekek,
Hogy emberek lehesstek !

2016. január első napján került sor a PBT nagyszabású előadására, az újévi gálakoncertre, mely az egyházkarcsai faluházban került megrendezésre. A rendezvény védnöke Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere. A zsúfolásig megtelt faluházban elhangzott, hogy az újévi gálakoncerttel hagyományt szeretnénk teremteni Alsó-Karcsán. Erdős Péter, a PBT elnöke a köszöntőjében jelezte, hogy a 2016-os év a Társulás működésében és tevékenységében jelentős dátum, mivel a fennállásának 15 éves évfordulóját ünnepli. Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere az ünnepi köszöntőjében szintén kiemelte, hogy a település életében is a 2016-os év jubileumi év, az írásos emlékek arról tanúskodnak, hogy 800 éves. Egyházkarcsa évközi rendezvényei ennek jegyében zajlanak, melyek méltóképpen kerülnek megrendezésre. Az alábbiakban a polgármester úr elhangzott ünnepi köszöntője olvasható:

“Hölgyeim és Uraim!
Tisztelt vendégek!
Kedves közönség!

A karácsony meghittsége, békéje és szeretet-üzenete még visszhangzik a szívünkben, a szilveszteri harsonák még a fülünkben zúgnak, de ismét egy új évbe léptünk, s már most bizton elmondhatjuk róla, nem lesz könnyebb, mint amelyiket mögöttünk hagytunk. A karácsony sugallta nyugalomra és bölcsességre azonban ezután is szükségünk lesz.
A 2016-os esztendő egy nagyon jelentős dátum településünk életében. Ebben az évben ünnepeljük a Karcsákról szóló első írásos emlék 800. évfordulóját. E tiszteletreméltó történelmi eseményre egész éves ünnepségsorozattal készülünk, ennek első állomása a mai, újévi zenei hangverseny, amelyet közösen a Petőfi baráti társulással szervezünk.
Célunk az, hogy falunk közösségi és kulturális téren is tovább fejlődjön, mert erre is szüksége van az itt élő embereknek.
Egyházkarcsán mindig van motivációnk a cselekedetre, itt mindig van miért és van kiért együtt dolgoznunk. És aki nálunk részese a mindennapoknak tudja, hogy bajban és örömben egyaránt számíthatunk egymásra. Újévi kívánságom az, hogy ez továbbra is megmaradjon.
Hölgyeim és Uraim,
mindnyájuknak békés, boldog, egészségben bővelkedő, sikerekben gazdag új esztendőt kívánok. A hangversenyhez pedig gazdag zenei élményt, jó szórakozást. “

Az ünnepi köszöntők után, a vendégek köszöntése, bemutatása következett, majd a koncert előtt pezsgős koccintással köszöntöttük egymást, egészségben, sikerekben boldog új évet kívánva.
A gálakoncertről:
Egyházkarcsa színpadán a pozsonyi Metropolitan zenekar mutatkozott be, mely zenekar az operett és opera világának zenei megtestesítői. Főleg az operett világában egy háromszöget alkotnak Bécs, Budapest és Pozsony között, ahol nagyon sokszor terítéken vannak Strauss, Kálmán, Lehár és Dusík gyönyörű slágerei. De mindezek mellett, igény szerint szinfónikus zenét, kamarazenét, tánczenét is játszanak. Hatalmas sikerrel mutatkozott be a dunaszerdahelyi Opera Trio három szoprán hangú énekese: Kollár Katalin, Kevicky Tünde és Kovács Nagy Andrea. Az Opera Trió néhány éve alakult azzal az indíttatással, hogy nagyszabású, zenekaros koncertekkel szórakoztassák az opera, operett kedvelő közönséget. Mindhármuknak elsősorban a család, a munkájuk mellett a zene, az éneklés és a fellépések töltik ki az életüket. Hát elmondhatjuk, hogy a fellépésük Egyházkarcsán sikert koronázott. A gálakoncerten úgyszintén felejthetetlen zenei élményt nyújtva mutatkozott be az ipolysági születésű Matyó Márió, a Magyar Állami Operaház tenorja, valamint a párkányi születésű Roman Krško, a Szlovák Nemzeti Operaház baritonja. A két Operaház művészeinek fellépése, a kultúra összekötő erejének a jelképe is.
A közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta Kollár Katalin, Kevicky Tünde, Kovács Nagy Andrea, Matyó Márió, Roman Krško és természetesen a pozsonyi Metropolitan zenekar bravúros fellépését. Zenei téren remek egymásra találás volt az újévi gálakoncert. A közönség még sokáig elhallgatta volna az ismert, örök, kedves, nosztalgikus dalokat, énekeket, slágereket.

Örülünk, ami ezen az estén elhangzott: hagyománnyá válik, lesz folytatása.

A PBT megköszöni a szervezőknek, Erdős Péternek, Gódány László polgármesternek, Egyházkarcsa Önkormányzatának a sok munkát, fáradságot, energiát a nem mindennapi gálakoncertért, ami a közönségnek, a résztvevőknek felejthetetlen élmény volt.

A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

Mindenszentek napja, halottak napja alkalmából jöttünk össze 2015. október 31-én a Cserkészligetbe, hogy az elhunyt tagtársainkra emlékezzünk.
Az életünk keserű velejárója, hogy az embert az egész élete során veszteségek érik. Legszomorúbb, ha valaki elvesztéséről hallunk hírt.
Az utóbbi években a PBT is megemlékezik az elhunytainkról, és sajnos egyre többen vannak.
A halottak napján, amikor virágokkal és koszorúkkal díszítik fel a sírokat, az est közeledtével pedig gyertyákkal és mécsesekkel világítják ki azokat, hogy az „örök világosság fényeskedjék“ az elhunytak lelkének, akkor az emlékezéssel rájuk gondolunk.
Ezen a napon fényesen világítanak az emlékezés lángjai és körültekintve azt látjuk, hogy csillagok gyúlnak mindenütt.
Néma csendben gondolunk rájuk, az arcukra, egy mosolyra, de ugyanakkor szomorúság önti el a szívünket és lelkünket. A gyász, az emlékezés fájdalmas. Visszahozhatatlan idők, évek, történések, örömök, kalandok, mindezeknek egy része a szeretteink halálával elvesztek és elszálltak.
Egyetlen reményünk marad a hit. Hit, hogy az élet megy tovább. Az emlékezés kicsit gyógyítja a sebeket, nehéz elhinni, de hinni kell, hogy a fájdalom elmúlik és az emlékezés majd megszépít minden percet. A gyász, a fájdalom feldolgozását segíti, ha beszélünk, mesélünk róluk, ha sírunk, mert a gyászt egyedül elviselni óriási teher.

Ady Endre verssorai is arról tanúskodnak, hogy a halottak az élők emlékezetében élnek tovább.

„ Halottja van mindannyiunknak,
Hisz percről – percre temetünk,
Vesztett remény mindenik percünk
És gyászmenet az életünk.
Sírhantolunk, gyászolunk mindig,
Temetkező szolgák vagyunk.
-Dobják el a tettető álcát
Ma gyásznap van, ma sírhatunk! „

A szeretetben nincs felejtés és akikre 2015. október 31-én gondultunk a következők:
Rabay Anna – Királyfiakarcsa
Kürthy Béla – Dunaszerdahely
Póda Albert – Albár
Balogh Mihály -Győrság
Görcs Terézia – Etrekarcsa
Somogyi Attila- Erdőhátkarcsa
Noszek Alojz -Dunaszerdahely
Pongrácz Ernő – Szentmihályfa
Lelkes Mária – Dióspatony
Surányi László -Dunaszerdahely
Majtényi György – Etrekarcsa
Hajdú László – Szentmihályfa/Egyházkarcsa
Puha Kornélia – Kulcsárkarcsa
Bartal György – Etrekarcsa

A szeretet örök!

2015. október 11-én a királyfiakarcsai kultúrházban emlékeztünk az 1848/49-es szabadságharc megtorlásaiban kivégzett mártírjaira, az aradi vértanúkra, akik az utolsó tettükkel bizonyították, hogy másokért éltek.
Az aradi vértanúk:
Aulich Lajos:
„Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot.”
Damjanich János:
„Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt.”
Dessewffy Arisztid:
„Tegnap hősök kellettek, ma mártírok… Így parancsolja ezt hazám szolgálata.”
Kiss Ernő:
„Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.”
Knezić Károly:
„Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.”
Láhner György:
„Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom.”
Lázár Vilmos:
„Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.”
Leiningen-Westerburg Károly:
„A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját.”
Nagysándor József:
„De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.”
Poeltenberg Ernő:
„Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide.”
Schweidel József:
„A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.”
Török Ignác:
„Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam.”
Vécsey Károly:
„Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.”

Az emléknapi megemlékezést a PBT tagjain, a falubelieken, ismerősökön, barátokon kívül megtisztelte Szakály Sándor történész a MTA doktora, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, a Magyar Tudományos Akadémia Történet-tudományi Bizottságának tagja, Rieger Tibor budapesti szobrászművész, Gányovics Jana polgármesternő, valamint a kisudvarnoki Pünkösdi Rózsa Népdalkör Orbán Gyula vezetésével.A megemlékező, felemelő, tartalmas emléknapi beszédet Szakály Sándor tolmácsolásában hallgattuk meg.
Szakály Sándor történészről:
Az alap-illetve középiskola elvégzése után történelem-könyvtár szakos bölcsésdiplomát szerzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Az első munkahelyén a Hadtörténeti Intézetben fő kutatási területe az 1919 és 1945 közötti Magyarország történelme volt.
1982-ben a bölcséstudományok doktorává avatták, 1990 óta a történelemtudomány kandidátusa. 1991-től a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Legújabb és Jelenkortörténeti Osztály vezetője lett. 1992-1997 között az Intézmény Bécsi Kirendeltségének Vezetőhelyetteseként dolgozott. 1997-1999 között a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos főmunkatársa, majd 2000. év végéig az Intézmény főigazgatója. Ezután a Duna Televízió kultúrális igazgatója, majd 2001-től alelnöke lett. 2004-ben a Magyar Országos Levéltár főigazgatójának tanácsadója, főlevéltárosa. 2005-2006-os években az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában tudományos kutatóként dolgozott. 2006 óta a MTA doktora, továbbá a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Társadalomtudományi Tanszékének tudományos szaktanácsadója, 2007-től egyetemi tanára. 2009-2010 között a veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának professzora. 2011-13 között a Károli Gáspár Református Bölcsészettudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, a Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és vezetője. 2013-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese. 2014. januárja óta a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója. Számos szakmai, tudományos, közéleti megbízatásai voltak és vannak, melyeket hosszan lehetne sorolni. Megjelent könyveinek, publikációinak száma számos.
Díjai, kitüntetései:
Szakmai tudományos tevékenységéért 1993-ban Bezerédj-díjat, 2001-ben Zrínyi Miklós-díjat, 2002-ben Supka Géza emlékérmet kapott. A Honvédelemért kitüntető cím, II. osztálya kitüntetést 1994-ben és 1998-ban, majd a Honvédelemért kitüntető cím I. osztálya címet 2000-ben és 2001-ben vehette át. 2011-ben Dr. Szobonya Zoltán – emlékéremmel díjazták. 2012. novemberében Bécsben a Grosse Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich kitüntetéssel ismerték el munkásságát. 2013-ban a Korunk folyóirat, Korunk Kulcsa díjával, 2014-ben Kaposvár Városért-díjjal, 2015-ben az V. Magyar Világtalálkozón a külhoni magyarság érdekében végzett közéleti munkájáért a Világ Magyarságáért Díjjal tüntették ki.
Az emléknapi, megemlékező beszédet követően került sor a kisudvarnoki Pünkösdi Rózsa Népdalkör ünnepi kultúrműsorára Orbán Gyula vezetésével. Felemelő, magával ragadó, megemlékező kultúrműsorban volt részünk. Köszönjük nekik, és további szép sikereket, fellépéseket kívánunk a Népdalkörnek.
A megemlékezésen a közönségünk Szakály Sándor munkáival, könyveivel is megismerkedhetett, melyeket vásárolni lehetett.
A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

A PBT 2015. október 3-án egynapos kirándulást tett Mórra az Ezerjó hazájába, a Móri Bornapok fesztiváljára. A bornapok 2015. október 1 – 4 közötti időpontban kerültek megrendezésre. Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok. Ennek lehettünk mi is részesei. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálnak rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget. Emellett az idelátogató vendég megismerkedhet a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a fúvószene jegyében zajlott. Ezen az októberi napon a következő program zajlott a városban.
2015. október 3.
9.00 XI. Nemzetközi Díszmadár-kiállítás, kísérő program: kaktuszkiállítás, bonsai bemutató, Móri Radnóti Miklós Általános Iskola tornaterme
9.00 Bornapi Lovasparádé Helyszín: Hétkúti Lovaspark
9.00 „Aranyhordó” Nemzetközi Sakkverseny Helyszín: Móri dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola
9.00 Bornapi teniszkupa – „Nagy István Emlékverseny” Felnőtt női és férfi egyes kategóriában Helyszín: Wekerle Sándor Szabadidőközpont – salakos teniszpályák
9.00 Tollaslabda-verseny felnőtteknek Helyszín: Móri Petőfi Sándor Általános Iskola tornaterme
9.00 Lövészverseny Helyszín: Lőtér, Kinizsi utca
9.00 Kispályás labdarúgó verseny Helyszín: Móri SE salakos kispálya
9.00-11.00 Papírforma – Kreatív foglalkozás gyerekeknek Helyszín: Erzsébet téri Művelődési Ház
10.00-18.00 Népművészeti kirakodóvásár és bemutató. Muzsikál a Vásártér zenekar. Helyszín: Lamberg-kastély udvara
10.00 Csilletoló verseny Helyszín: Millennium tér Információ és jelentkezés: Mór-Pusztavám Bányász Nyugdíjas Szakszervezet.
10.00-18.00 Nyitott műhelyek, képző- és iparművészeti, kézműves vásár Helyszín: Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány udvara
10.30-17.00 Népzenei és Néptánc Fesztivál programja Fellépők:
10.30-11.00 – 3falu Táncműhely
11.00-11.30 – Forgatós Táncegyüttes csoportjai – Mór
11.30-12.00 – St. Oswald bei Plankenwarth – Ausztria
12.00-12.30 – Ezerjó Nyugdíjas Klub – Mór
13.00-13.30 – Mezőföld Népi Együttes – Alap
13.30-14.00 – Zespolni Piesni i Tanca „Keblowo” – Lengyelország
14.00-14.30 – Gerence Néptáncegyüttes és Baráti Köre
14.30-15.00 – Gruppo Folk “Amastra” – Mistretta – Szicília
15.00-15.30 – Rozmaring Német Nemzetiségi Táncegyüttes – Mór
15.30-16.00 – Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyüttes
16.00-16.30 – Bekecs Néptáncegyüttes – Nyárádszereda
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
11.00 Bergengóc Zenegóc Együttes Zenés Mesekönyv című előadása Helyszín: Erzsébet téri Művelődési Ház
11.00-18.00 „Művészbejáró” – IV. Nyitott Művészeti MIKSZ Udvar (irodalom, képzőművészet, zene, játék, kiállítások, versenyek, kézműves bemutatók) Közreműködnek: a Móri Írók, Képzőművészek Szövetsége Egyesület tagjai és vendégeik Helyszín: Művészbejáró – MIKSZ udvar, Táncsics Mihály u. 13.
13.00 Mór város legszebb kutyája 2015 Jótékonysági kutyaszépségverseny fajtatiszta és keverék kutyáknak. Információ és jelentkezés: Szakasits Edit,Helyszín: Lamberg-kastély parkja, Zenepavilon
15.00 Mór-Freudenberg Testvérvárosi kapcsolat 25 éves évfordulójának ünnepi műsora Helyszín: Wekerle Sándor Szabadidőközpont
17.00 Borutca borversenyének és a borházak szépségversenyének eredményhirdetése Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
17.00 Néptánccsoportok felvonulása Útvonal: Kapucinus tér – Gesztenyesor – Dózsa Gy. u. – Kórház u. – Táncsics u. – Wekerle S. Szabadidőközpont
18.00 III. Edelweiss Nemzetközi Néptáncest és Táncház Táncbemutató és táncház a fesztiválon résztvevő tánccsoportok közreműködésével. Helyszín: Wekerle Sándor Szabadidőközpont
18.00 Vodku Zenekar koncert Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
19.00 Utcabál Zenél: Happening Band Helyszín: Fogadó az Öreg Préshez gálasátra
19.30 Csemer Boglárka Boggie koncert Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
21.00 Anna and the Barbies koncert Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
23.00 Utcabál hajnalig a Tutti zenekarral Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
Megérkezésünk után a Bozóky Pincészetet látogattuk meg, melyet Bozóky István mutatott be nekünk. Mint megtudtuk tőle, a család felvidéki származású, büszkén mutatta a családi címert. Az őseik a nemesi rangot a törökök elleni hősies küzdelemben szerezték. 1992-től fogva saját vállalkozát alapítottak, ez most a család megélhetési forrása. Pincészetük 35 ha szőlőterületen gazdálkodik. Kiemelten foglalkoznak az őshonos és kitűnő beltartalmi értéket felmutató Ezerjóval, de a borvidék legismertebb szőlőfajtáiból (Leányka, Ottonel, Muskotály, Tramini, Olaszrizling) is készítenek testes, karakteres palackban is, hosszú érlelhető, tárolható borokat. Az elmúlt évek során sok-sok megtisztelő helyi, borvidéki, megyei és országos versenyeken vettek részt, szép sikerekkel, érmékkel. Felújították a műemléki védettség alatt álló présházaikat és pincéiket. Kostolóterem, borászati múzeum látogatása során ismerkedhettünk meg a szőlő és a borkultúra hagyományaival, a pincészetük boraival. A Bozóky pincészetben fogyasztottuk el (jó hangulatban) a nagyon finom ebédünket is. A pincészet látogatása után szabad program keretén belül indultunk el a város főterére, ahol már javában zajlottak a programok, különböző helyszíneken, különféle érdekes műsorokkal. Sok idő nem volt arra, hogy a város nevezetességeivel megismerkedhessünk, többen közülünk egy-két ismert helyre, kastélyba (udvar, park), templomba bepillantottunk, így dióhéjban a város nevezetességeit is megemlítem.
Látnivalói röviden: Lamberg-kastély – egyemeletes barokk kastély, mely gróf Lamberg Antal megbízásából Fellner Jakab tervei alapján épült. Gazdag tömeg¬tagolású épület, azonos fő- és hátsó homlokzattal, manzárdtetővel és sá¬vos homlokzatdíszítéssel. A kastély a hozzátartozó barokk parkkal és újjá¬épített kútházzal a város egyik leg¬szebb műemléke. Emeletén a rendezvényeknek is helyet adó patinás városi könyvtár, földszintjén a közművelődés terei, valamint Wekerle Sándor emlékszoba és helytörténeti gyűjte¬mén¬y található. Nagyon közkedvelt a Lamberg kastély barokk parkja, a Képző- és Iparművészeti Alapítvány által 1990-től gondozott, és dr. Örsi Károly kertépítő mérnök tervei alapján Nagy Benedek és művésztársai irányításával felújított barokk park. Ma ez a park a város kihagyhatatlan nevezetessége. Gyönyörű növényzete között itt található a francia juhar magyarországi legnagyobb példánya. További látnivaló között van a Luzsénszky vagy Láncos-kastély, melyet a Luzsénszky család építtette, nevét az előtte húzódó lánckerítésről kapta. A város főterének meghatározó, egyemeletes, 16 tengelyes, sátortetős épülete. A kastélyt 2 íves, vörösmárvány keretű kocsibehajtó és 3 páros oszlopon vörösmárvány erkély díszíti. A bal oldali kocsibehajtóban a hatszögű pad¬lókockán szignálva: Georg Ilsinger 1815. A kastély épülete jelenleg Mór Város Önkormányzatának és a Polgármesteri Hivatalnak ad otthont.
A Kapucinus-templom és rendház a Kapucinus tér keleti oldalának széles, lép¬cső¬zetesen megközelíthető magaslatán épített templom Mór jellegzetes épülete. 1881. évi újjáépítése során először csonka tornyot kapott és csak évekkel később nyer¬te el ma ismert formáját. Mindhárom oltár¬képe Johann Norbert Baumgartner bécsi ka¬pu¬cinus festőtől származik. Az oltár mellett az 1848-ban meggyilkolt Lamberg Fülöp Ferenc vörösmárvány emléktáblája áll. A kiterjedt Lam¬berg család több tagját a templom altemp¬lo¬¬má¬ban temették el. A rendház a templo¬mmal egy¬be épített, nyolctengelyes kivitelű. Kb. 10000 kötetes, jó ál¬la¬potú rendi könyvtára van.

Köszönjük Erdős Péternek, a PBT elnökének a kirándulás szervezését, a kellemes időtöltést.
A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

A PBT 2015. augusztus 9-11 között 3 napos dél-csehországi kiránduláson vett részt, érintve Telč, Třebon, Tábor, Zvíkov, Písek, České Budějovice, Jindřichuv Hradec városokat. A kirándulásunk főszervezői Molnár Ilona tanárnő-isk.igazg., és Szabó Miroslav voltak. Köszönettel tartozunk nekik a fantasztikus szervezésért, a gazdag programokért, a sok látnivalóért, az élményekért, nem utolsó sorban a szállásért.
Utunk első állomása Telč városa volt. Csehország egyik legszebb, műtörténetileg legegységesebb, leghívebben megőrzött városának mondják. Telč lakossága mintegy 5600 fő (2012-es adat). A történelmi városközpontot az UNESCO 1992-ben a világörökség részévé nyilvánította. A városközpont és a kastély parkja a tavakkal nagyjából 2 óra alatt bejárható. Telč utcáin megszokott dolog a sok turista mellett a filmezés is. Mikszáth Kálmán Fekete városának televíziós filmjét is itt vették fel részben. A várost kétoldalról közrefogó halastavak – a vízivár hajdani várárkái – a paletta minden színében csillogtatják vissza a napsugarakat. A város magja két külön időben alapított részből, Ó-Telčből és Új-Telčből áll. A déli Óvárost a XII. században alapították, az Új-Telč pedig a XIV. század végén alakult a vár körül. Élvezet és ámulatba ejtő volt a sétánk a város főterén. A főtér déli részén két barokk díszkút veszi közre a barokk Mária-oszlopot. Az egyik kutat Herkules szobra díszíti.
A telči vár, amely eredetileg királyi tulajdon volt, de később főúri családok váltogatták egymást, a várat kastéllyá alakították. Legtöbbet a Rosenberg család idején alakítottak az épületen, amely ekkor kapta jelenlegi reneszánsz kinézetét. A kastélyt szép udvar és park veszi körül. A kastély belső terei nagyon jó állapotban maradtak fenn. A vár egyik díszterme ma Telč házasságkötő terme is.
Telč után Třebonba indultunk, itt volt a szállásunk a Zlatá hvězda szállodában. Régi, impozáns szálloda, kellemes hangulatú szobákkal. A szállás elfoglalása után első sétánk Třebon városában a Regent sörgyár látogatása volt, közel a szállásunkhoz.
A sörgyárat, amint azt a Bohemia Regent sörös címkéi is hirdetik anno 1379-ben alapították, és működésében ekkoriban az Ágoston-rendi szerzetesek vettek részt tevékenyen. A környék már sokszor említett hírneves uralkodó családja a Rosenberg (a sörcímke vörös rózsája is utal rájuk) 1482-ben vette át és kezdte rögvest bővíteni a gyárat, a kastély melletti új pincék megépítésével. A család ekkoriban 19 sörgyárat birtokolt. A sörgyár az 1800-as évektől kezdve egyre inkább prosperált és az évszázad végén nem kevesebb, mint öt millió liter sört állítottak elő évente (1886-87), no persze nemcsak helyi fogyasztásra, hanem más országok lakosainak felvidítására is. A belga uralkodó az 1888-ik évi kiállításon még a legjobb söröknek járó díjjal is megjutalmazta. A sörgyár épületét a XIX. század második felében felújították, és ebben a formájában tekinthető meg a mai napig is. A XX. század elején a fejlődés folytatódott, az első világháború előtt a termelés már meghaladta a 10 millió litert, és az Osztrák-Magyar Monarchia teljes területén és sok más európai országban is kapható volt. 1905-től kezdve a třeboni sör már nemzetközi márkavédelmet is élvezett a Champagne-al, és Roquefort-tal egyetemben. A sörgyárat szakelőadóval, vezetővel jártuk végig, amely sörkóstolóval ért végett. Nagyon szép élményekkel zárult az első napunk.
A második napon folytattuk az utunkat Tábor városába. Tábor a husziták egykori központja volt. Nevét a Bibliában említett Tábor hegyéről (Galilea) kapta, de a mai cseh nyelvben is tábort jelent. Itt volt a husziták egykori erődje, melyet 1420-ban egy vizektől védett gránittömbön Jan Žižka vezetése alatt álló husziták alapítottak. A város után nevezték a husziták radikális irányzatát táboritáknak. Az egykori feljegyzések szerint itt a teljes anyagi és emberi egyenlőséget igyekeztek megteremteni: máig a főtéren áll az általuk használt egykori kádak sora, melybe a huszita seregbe jelentkezőknek – hogy teljesen egyenlők legyenek – minden vagyontárgyukat bele kellett dobniuk. Élelmezésükről a tábor gondoskodott és ott dolgoztak, ahová kijelölték őket. Papjaik nem voltak, felfogásuk szerint mindenkinek joga van a bibliát magyarázni, az Igét hirdetni. Ezért, mint „eretnekek” élesen szembe kerültek a katolikus egyházzal. Két szín alatt áldoztak, és jelvényük sem a kereszt volt, hanem a kehely. A táboriták közössége 1420-tól 1434-ig állt fenn. Ez idő alatt a huszita seregek győzelmet-győzelemre halmoztak. A cseh rendek még a 17. században is kelyhes zászló alatt indultak harcba a Habsburg elnyomás ellen. A protestáns szövetség fehérhegyi veresége után is Tábor városa volt az utolsó erőd, amely a legtovább ellenállt az osztrákok megismétlődő ostromainak. Tábor városa ma egy történelmi múzeum. 15. századi városfalainak és bástyáinak egy része – főleg a belváros északi oldalán – máig megmaradt. Főtérhez közeli házainak többsége reneszánsz stílusú, homlokzatukat sgraffito díszíti. A főtéren áll egy reneszánsz díszkút, valamint a huszita vezérek emlékművei is itt találhatók. A huszita idők óta itt állnak azok a kőasztalok is, amelyeken a harcosok étkeztek, és itt vannak a városháza 6. számú háza előtt azok a kőkádak is, amelyekbe a harcosok értékeiket beledobálták. Egykor itt tartották híres; támadásra és védekezésre egyaránt alkalmas harci szekereiket is.
Nevezetességei:Kotnov várának maradványai – A 18. századi várból csak egy henger alakú vártorony és egy bástya, valamint a Bechynci-kapu maradt meg, melyekben ma múzeum van. Továbbá a Városháza – 1440-ben épült, tornya is gótikus stílusú. A 15. század óta többször restaurálták, azonban eredeti formája mindvégig megmaradt. Az épületben található a huszita mozgalom dokumentumait őrző múzeum is. Híres temploma a Szűz Mária templom – 1642-1666 között épült, barokk stílusban. A Tábori plébánia templom – késő gótikus stílusban épült a 15. század második felében. Történelmi hely a Labirintusok – a Főtér alatti kazamatákba bújt el a város lakossága harcok idején. Víztorony – a Főtértől északra található, még a reneszánsz korban épült különleges műszaki megoldású építmény. A Jordan-tó Csehország első mesterséges víztározója, 1492-ben létesült. A tervezők egy 18 méter magas mesterséges vízesés energiáját használták fel arra, hogy az ivóvizet a város magasabban fekvő részeibe és a toronyba is felnyomják. Tábor városának látogatása után Zvíkovba indultunk, ahol az ebédünk fogyasztása után először a várba, majd a kikötőbe indultunk. Itt egy hajókiránduláson vettünk részt a Vltava folyón a Zvíkov- Orlík vonalon. A hajókirándulást megelőzően a Zvíkov (Klingenberg) királyi várat csodáltuk meg, amely Csehország szemszögéből nézve afféle nemzeti kegyhelyként van számon tartva. A vár a gótikus várépítészet csodálatos példája. (Itt forgatták az Özvegy és leánya c. Magyar történelmi játékfilmet. A történet Erdélyben játszódik a 17. században). A Zvíkovi várat a „cseh várak királynéja”-ként tisztelik. Szabadon nézelődhettünk, és fotózhattunk a vár és udvara egész területén. A hajókirándulás csodálatos élmény, felüdülés volt, a táj, az ottani természet adottságaival, szépségével. Az Orlíki-tó hossza 50 km. A hajókirándulás után az Orlík várának megtekintésére került sor, amelynek már a környezete is igen látványos. A felduzzasztott Vltava folyó partján fekszik egy kis félszigeten, így erről a kastélyról joggal mondhatjuk el, hogy vízi vár. Királyi várnak épült a XIII. században, gótikáján azonban az évszázadok sokat változtattak, bővítették, végül 1850-ben a Schwarzenberg hercegek alakították vissza neogótikussá J. Grueber bécsi építésszel. A várkastély előtere a parkkal, rendkívül impozáns. Termei lényegében a hercegi család bútoraival, képeivel, trófeagyűjteményeivel, szobraival, fegyvereivel, fafaragványokkal vannak berendezve, látható a szép könyvtár és a várkápolna is. A vártömb egyik alsó épülete Nepóleoni emlékház: emléktárgyaival az egyik Schwarzenberg herceget ajándékozta meg a franciák császára a lipcsei „Népek csatája” után. A csodás kirándulásunk után Písek-České Budějovice útvonalon érkeztünk vissza a szálláshelyünkre, Třebonba. Az est további részében szabad program volt, lehetőség volt a város további ismerkedésével.
A harmadik napon, a reggeli elfogyasztása után búcsút vettünk a városból és már hazafelé vettünk az utunkat. Az első megállónk Jindřichuv Hradecban, volt, mely város ma elsősorban a gebelin iparáról híres. A 21 700 (2014-es adat) lakosú város az 1220-ban alapított Hradec vára körül alakult ki, jobbágytelepülésként. A bájos szépségű várost az osztrák határtól 18 km-re a Nežárka folyó szeli keresztül, s dombra épült várat a 48 hektáros Vajgar-tó tükrözi vissza.
Nevezetességei: A város főterén reneszánsz, barokk és klasszicista homlokzatú házak sorakoznak egymás mellett. Itt áll a gótikus eredetű, de mára már klasszicista stílusúra átépített városháza is. Jindřichův Hradec vára (15. századi erődítésből mára már csak néhány kapu és bástya maradt fenn). A várkastélyban ma múzeum található. A várkastély csodálatos reneszánsz loggiájával a harmadik várudvart veszi körül. Északkeleti oldalán áll a Szentlélek-kápolna. A mellette levő helyiségben pedig 1338-ból való Szent György legendáját ábrázoló freskók maradtak fenn. A vár északi sarkában álló hengeres vártorony melletti szobában pedig kora gótikus kandalló látható, ettől nyugatra áll a gótikus öreg kapu. Templomai: Mária Magdolna templom, Keresztelő Szent János templom, Szent Katalin templom, Plébánia templom.
A várat Vitkovici Henrik – azaz Jindřich-úr építtette 1220 körül. A nép Hradecnak nevezte el, egykori latin krónikák viszont Nova Domus (Új ház) néven illeték, innen ered német neve is: Neuhaus. Hradec urai 300 éven át fáradhatatlanul építtették és fényesen rendezték be várukat. A harmincéves háború után a Slavatáké lett, legutolsó tulajdonosai a Czernin grófok voltak. Ma állami tulajdon . A várban tett látogatásunk alkalmával az udvaron megcsodálhattuk a csodálatos reneszánsz díszkutat is.
Bedřich Smetana – a későbbi nagy zeneszerző 1831 és 1835 között gyermekként a vár melletti régi serfőzdében, annak épületében lakott.
Az ebédünk elfogyasztása után a világhírű Krýza jászolt tekintettük meg. Az egykori jezsuita szeminárium Balbín téri reneszánsz stílusú épületében található a Jindřichův Hradec-i múzeum. Leglátványosabb állandó kiállítása (csehül: Krýzovy jesličky), a „Krýza jászol” a világ legnagyobb mechanikus népi betleheme, amely bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe is. Az alkotója Tomáš Krýz helyi harisnyakészítőmester (1838-1918) több mint hatvan éven keresztül készítette el csodás alkotását, mely mintegy 60 négyzetméternyi területen fekszik. Több részből áll: vár, kastély, betlemen, az egyes mesterségek,- mesteremberek munkája stb. A betlehem 17 m hosszú, 2 m széles. A Krýzai jászolban 1398 figura szerepel, ezek közül 133 mozgó.
A háromnapos utunk kultúrában, nevezetességekben, látványban nagyon gazdag, élmánydús volt. Köszönet mégegyszer mindezekért Molnár Ilona tanárnőnek és Szabó Miroslavnak, akik ezzel az úttal, Dél-Csehország kis részével, városaival ismertették meg a PBT tagjait.
A képek megtekinthetők:www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2