December 13-án avatták fel boldog Brenner János szobrát, Rieger Tibor alkotását a Feneketlen-tónál, a Placid atya parkban. Beszédet mondott Brenner József, a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostja, az 1957-ben meggyilkolt vértanú pap öccse.
Brenner János 1931. december 27-én született Szombathelyen. 1955. június 19-én szentelték pappá a szombathelyi székesegyházban. Felszentelése után a mai Szentgotthárdhoz tartozó Rábakethelyen lett káplán. A fiatal, munkáját lelkiismeretesen és lelkesen végző papra hamar felfigyelt a kommunista hatalom. Az állami egyházügyi megbízott el akarta helyeztetni, de Brenner János püspöke segítségével szolgálati helyén maradt.
A fiatal papot 1957. december 15-én éjszaka azzal, hogy haldoklóhoz hívják, elcsalták a plébániáról, útközben többször is megtámadták, végül annak a háznak a közelében, ahová gyalogosan igyekezett, hogy elvigye a betegek szentségét, harminckét késszúrással megölték. Meggyilkolásával az akkori kommunista rendszer a papokat akarta megfélemlíteni, tevékenységüket, egyházi szolgálatukat igyekezett a templomok falai közé szorítani.
Brenner János boldoggá avatásának első, egyházmegyei szakasza 1999-ben kezdődött. Ezt a tanúk meghallgatása követte 2001-től. Az eljárás római szakasza 2008-ban indult.
A történész konzultorok 2015-ös, majd a teológus konzultorok 2016-os, egybehangzóan pozitív döntése után a bíborosi kongregáció is jóváhagyta a boldoggá avatást, amelyet Ferenc pápa 2017. novemberben 8-án engedélyezett.
Brenner János emlékét a Szombathelyi Egyházmegyében számos helyen és módon őrzik. Nevét viseli például a vasi megyeszékhelyen 2015-ben átadott általános iskola és gimnázium, amely előtt köztéri szobra is áll.
Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke – korábbi szombathelyi megyés püspök – 2017-et Brenner János emlékévvé nyilvánította. Az emlékév december 16-án lezárult, de azóta is szinte minden szentmisén imádkoztak a vértanú pap boldoggá avatásáért, és zarándoklatokkal, kiállítással, lelki programokkal készülnek a május elsejei szertartásra.
Szentgotthárdon a rábakethelyi városrészen a helyi önkormányzat és helyi civil szervezetek összefogásával az emlékévben rendbe tették a vértanúság helyszínét, ahol korábban kápolnát emeltek. Huszár Gábor, a város polgármestere szerint a boldoggá avatás hírére máris érezhetően nőtt az érdeklődés a rábakethelyi templom, a zarándokút és a Jó Pásztor kápolna iránt.
Brenner Jánost idén május elsején, a szombathelyi Emlékműdombon avatták boldoggá.
forrás: vaskarika.hu/hirek/reszletek/16325/MTI

This entry was posted on szombat, december 15th, 2018 at 08:21 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.