Archive for november, 2013

P R O G R A M A J Á N L Ó

Mécs László: Adventkor

Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk
Illendő ruhában, méltóképpen várjunk
Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget
S ama jobb hazában megláthassunk Téged.

A Petőfi Baráti Társulás vezetősége informálja a tagságát, a családtagokat,
továbbá az ismerősöket, barátokat és minden kedves érdeklődőt, hogy

2013. december 1-én 10,00 órai kezdettel az egyházkarcsai római katolikus
templomban a szentmise keretén belül és azt követően adventi koncertet ad
a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa.

Advent a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, ami a Megváltó eljöveteléig tartó várakozás időszakát jelöli.

Tisztelettel:

Erdős Péter, a PBT elnöke

Rieger Tibor szobrászművész a Szent Márton-díj kitüntetettje
Rieger Tibor szobrászművész vehette át az idei Szent Márton-díjat a pannonhalmi főapátság bazilikájában pénteken rendezett ünnepségen.
Az ünnepségen jelen volt Áder János köztársasági elnök és felesége. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát kiemelte, hogy Rieger Tibor egykori győri bencés diák félszáz köztéri alkotásának jelentős hányada a Dunántúlon, többek között az ünnepségnek otthont adó templom millenniumi kapuján látható.
A díj névadójának példája kapcsán Várszegi Asztrik arról beszélt: mint azt életrajzírója feljegyezte róla, Szent Márton “a földön kicsi és szegény volt, de gazdagon ment az égbe”; ezt a gazdagodást azonban evangéliumi értelemben kell tekinteni. Szent Márton rendíthetetlenül állt a szegények mellet, ahogy ezt ma Ferenc pápa is teszi – tette hozzá.
Steinbach József református püspök az eseményen arról beszélt: megkeresztelkedésével Szent Márton hitet tett amellett, hogy “van egy biztos út”, ez pedig Jézus Krisztus követése, “ami az élet teljességére visz bennünket”.
“Amink van, azt azért kaptuk, hogy abból valamit továbbadjunk,gazdagítsuk vele a világot” – fogalmazott, hozzátéve, az adni tudás boldoggá tesz.
Rövid beszédében a díjazott arról beszélt, hogy kora előrehaladtával az ember éretté válik; ő már nem vágyott további díjakra, de nagyon örül az elismerésnek. “Egy magasabb szellemi szint lehajolt hozzám, és ezzel a díjjal fölemelt” – fogalmazott Rieger Tibor.
Tizenhárom esztendővel ezelőtt, 2000-ben, hagyományteremtő szándékkal indította útjára a pannonhalmi főapátság a Herendi Porcelánmanufaktúrával és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokkal közösen a Szent Márton-díjat, amelyet az alapító okirat szerint az a kiemelkedő személy kaphat meg, aki az adott évben tevékenységével jelentősen hozzájárult a térség, egyben nemzeti örökségünk és kulturális értékeink megismertetéséhez és megőrzéséhez.
Az elmúlt években Nemeskürty István, Pungor Ernő, Nagy Gáspár, Kukorelli István, Mádl Ferenc, Szokolay Sándor, Sebestyén Márta, Melocco Miklós, Tringer László, Sólyom László, Ittzés János, Thész Gabriella és posztumusz Gál Tibor kapta meg a díjat.

Szomorú hír a Társulásunk életében:

Vadóc: Búcsú

Egy szál gyertya ég,
Csendes, puha fénnyel,
Meg-meglobbanva,
Sápadt büszkeséggel,
Őrízve a múltat,
Óvva a titkokat,
Egy tisztább világba
Lopva az álmokat,
S a megfáradt kanóc
Egy pompa lobbanással
Békésen kialszik:
S csendes ragyogással
Új életre kel
A fekete égen,
Utat mutatva,
Örök békességben.

Tudatjuk a PBT tagjaival, hogy 2013. november 12-én 68 éves korában örök nyugalomra helyezték Társulásunk tagját, Pongrácz Ernőt Mihályfán.

Emléke örökké él, az örök világosság fényeskedjék neki!

„ Hittel reménnyel gazdagon
Indult nem földi utakon,
Egy volt közös, szent vigaszunk,
a Lélek él: találkozunk.“
/ Arany János/