A PBT 2015. augusztus 9-11 között 3 napos dél-csehországi kiránduláson vett részt, érintve Telč, Třebon, Tábor, Zvíkov, Písek, České Budějovice, Jindřichuv Hradec városokat. A kirándulásunk főszervezői Molnár Ilona tanárnő-isk.igazg., és Szabó Miroslav voltak. Köszönettel tartozunk nekik a fantasztikus szervezésért, a gazdag programokért, a sok látnivalóért, az élményekért, nem utolsó sorban a szállásért.
Utunk első állomása Telč városa volt. Csehország egyik legszebb, műtörténetileg legegységesebb, leghívebben megőrzött városának mondják. Telč lakossága mintegy 5600 fő (2012-es adat). A történelmi városközpontot az UNESCO 1992-ben a világörökség részévé nyilvánította. A városközpont és a kastély parkja a tavakkal nagyjából 2 óra alatt bejárható. Telč utcáin megszokott dolog a sok turista mellett a filmezés is. Mikszáth Kálmán Fekete városának televíziós filmjét is itt vették fel részben. A várost kétoldalról közrefogó halastavak – a vízivár hajdani várárkái – a paletta minden színében csillogtatják vissza a napsugarakat. A város magja két külön időben alapított részből, Ó-Telčből és Új-Telčből áll. A déli Óvárost a XII. században alapították, az Új-Telč pedig a XIV. század végén alakult a vár körül. Élvezet és ámulatba ejtő volt a sétánk a város főterén. A főtér déli részén két barokk díszkút veszi közre a barokk Mária-oszlopot. Az egyik kutat Herkules szobra díszíti.
A telči vár, amely eredetileg királyi tulajdon volt, de később főúri családok váltogatták egymást, a várat kastéllyá alakították. Legtöbbet a Rosenberg család idején alakítottak az épületen, amely ekkor kapta jelenlegi reneszánsz kinézetét. A kastélyt szép udvar és park veszi körül. A kastély belső terei nagyon jó állapotban maradtak fenn. A vár egyik díszterme ma Telč házasságkötő terme is.
Telč után Třebonba indultunk, itt volt a szállásunk a Zlatá hvězda szállodában. Régi, impozáns szálloda, kellemes hangulatú szobákkal. A szállás elfoglalása után első sétánk Třebon városában a Regent sörgyár látogatása volt, közel a szállásunkhoz.
A sörgyárat, amint azt a Bohemia Regent sörös címkéi is hirdetik anno 1379-ben alapították, és működésében ekkoriban az Ágoston-rendi szerzetesek vettek részt tevékenyen. A környék már sokszor említett hírneves uralkodó családja a Rosenberg (a sörcímke vörös rózsája is utal rájuk) 1482-ben vette át és kezdte rögvest bővíteni a gyárat, a kastély melletti új pincék megépítésével. A család ekkoriban 19 sörgyárat birtokolt. A sörgyár az 1800-as évektől kezdve egyre inkább prosperált és az évszázad végén nem kevesebb, mint öt millió liter sört állítottak elő évente (1886-87), no persze nemcsak helyi fogyasztásra, hanem más országok lakosainak felvidítására is. A belga uralkodó az 1888-ik évi kiállításon még a legjobb söröknek járó díjjal is megjutalmazta. A sörgyár épületét a XIX. század második felében felújították, és ebben a formájában tekinthető meg a mai napig is. A XX. század elején a fejlődés folytatódott, az első világháború előtt a termelés már meghaladta a 10 millió litert, és az Osztrák-Magyar Monarchia teljes területén és sok más európai országban is kapható volt. 1905-től kezdve a třeboni sör már nemzetközi márkavédelmet is élvezett a Champagne-al, és Roquefort-tal egyetemben. A sörgyárat szakelőadóval, vezetővel jártuk végig, amely sörkóstolóval ért végett. Nagyon szép élményekkel zárult az első napunk.
A második napon folytattuk az utunkat Tábor városába. Tábor a husziták egykori központja volt. Nevét a Bibliában említett Tábor hegyéről (Galilea) kapta, de a mai cseh nyelvben is tábort jelent. Itt volt a husziták egykori erődje, melyet 1420-ban egy vizektől védett gránittömbön Jan Žižka vezetése alatt álló husziták alapítottak. A város után nevezték a husziták radikális irányzatát táboritáknak. Az egykori feljegyzések szerint itt a teljes anyagi és emberi egyenlőséget igyekeztek megteremteni: máig a főtéren áll az általuk használt egykori kádak sora, melybe a huszita seregbe jelentkezőknek – hogy teljesen egyenlők legyenek – minden vagyontárgyukat bele kellett dobniuk. Élelmezésükről a tábor gondoskodott és ott dolgoztak, ahová kijelölték őket. Papjaik nem voltak, felfogásuk szerint mindenkinek joga van a bibliát magyarázni, az Igét hirdetni. Ezért, mint „eretnekek” élesen szembe kerültek a katolikus egyházzal. Két szín alatt áldoztak, és jelvényük sem a kereszt volt, hanem a kehely. A táboriták közössége 1420-tól 1434-ig állt fenn. Ez idő alatt a huszita seregek győzelmet-győzelemre halmoztak. A cseh rendek még a 17. században is kelyhes zászló alatt indultak harcba a Habsburg elnyomás ellen. A protestáns szövetség fehérhegyi veresége után is Tábor városa volt az utolsó erőd, amely a legtovább ellenállt az osztrákok megismétlődő ostromainak. Tábor városa ma egy történelmi múzeum. 15. századi városfalainak és bástyáinak egy része – főleg a belváros északi oldalán – máig megmaradt. Főtérhez közeli házainak többsége reneszánsz stílusú, homlokzatukat sgraffito díszíti. A főtéren áll egy reneszánsz díszkút, valamint a huszita vezérek emlékművei is itt találhatók. A huszita idők óta itt állnak azok a kőasztalok is, amelyeken a harcosok étkeztek, és itt vannak a városháza 6. számú háza előtt azok a kőkádak is, amelyekbe a harcosok értékeiket beledobálták. Egykor itt tartották híres; támadásra és védekezésre egyaránt alkalmas harci szekereiket is.
Nevezetességei:Kotnov várának maradványai – A 18. századi várból csak egy henger alakú vártorony és egy bástya, valamint a Bechynci-kapu maradt meg, melyekben ma múzeum van. Továbbá a Városháza – 1440-ben épült, tornya is gótikus stílusú. A 15. század óta többször restaurálták, azonban eredeti formája mindvégig megmaradt. Az épületben található a huszita mozgalom dokumentumait őrző múzeum is. Híres temploma a Szűz Mária templom – 1642-1666 között épült, barokk stílusban. A Tábori plébánia templom – késő gótikus stílusban épült a 15. század második felében. Történelmi hely a Labirintusok – a Főtér alatti kazamatákba bújt el a város lakossága harcok idején. Víztorony – a Főtértől északra található, még a reneszánsz korban épült különleges műszaki megoldású építmény. A Jordan-tó Csehország első mesterséges víztározója, 1492-ben létesült. A tervezők egy 18 méter magas mesterséges vízesés energiáját használták fel arra, hogy az ivóvizet a város magasabban fekvő részeibe és a toronyba is felnyomják. Tábor városának látogatása után Zvíkovba indultunk, ahol az ebédünk fogyasztása után először a várba, majd a kikötőbe indultunk. Itt egy hajókiránduláson vettünk részt a Vltava folyón a Zvíkov- Orlík vonalon. A hajókirándulást megelőzően a Zvíkov (Klingenberg) királyi várat csodáltuk meg, amely Csehország szemszögéből nézve afféle nemzeti kegyhelyként van számon tartva. A vár a gótikus várépítészet csodálatos példája. (Itt forgatták az Özvegy és leánya c. Magyar történelmi játékfilmet. A történet Erdélyben játszódik a 17. században). A Zvíkovi várat a „cseh várak királynéja”-ként tisztelik. Szabadon nézelődhettünk, és fotózhattunk a vár és udvara egész területén. A hajókirándulás csodálatos élmény, felüdülés volt, a táj, az ottani természet adottságaival, szépségével. Az Orlíki-tó hossza 50 km. A hajókirándulás után az Orlík várának megtekintésére került sor, amelynek már a környezete is igen látványos. A felduzzasztott Vltava folyó partján fekszik egy kis félszigeten, így erről a kastélyról joggal mondhatjuk el, hogy vízi vár. Királyi várnak épült a XIII. században, gótikáján azonban az évszázadok sokat változtattak, bővítették, végül 1850-ben a Schwarzenberg hercegek alakították vissza neogótikussá J. Grueber bécsi építésszel. A várkastély előtere a parkkal, rendkívül impozáns. Termei lényegében a hercegi család bútoraival, képeivel, trófeagyűjteményeivel, szobraival, fegyvereivel, fafaragványokkal vannak berendezve, látható a szép könyvtár és a várkápolna is. A vártömb egyik alsó épülete Nepóleoni emlékház: emléktárgyaival az egyik Schwarzenberg herceget ajándékozta meg a franciák császára a lipcsei „Népek csatája” után. A csodás kirándulásunk után Písek-České Budějovice útvonalon érkeztünk vissza a szálláshelyünkre, Třebonba. Az est további részében szabad program volt, lehetőség volt a város további ismerkedésével.
A harmadik napon, a reggeli elfogyasztása után búcsút vettünk a városból és már hazafelé vettünk az utunkat. Az első megállónk Jindřichuv Hradecban, volt, mely város ma elsősorban a gebelin iparáról híres. A 21 700 (2014-es adat) lakosú város az 1220-ban alapított Hradec vára körül alakult ki, jobbágytelepülésként. A bájos szépségű várost az osztrák határtól 18 km-re a Nežárka folyó szeli keresztül, s dombra épült várat a 48 hektáros Vajgar-tó tükrözi vissza.
Nevezetességei: A város főterén reneszánsz, barokk és klasszicista homlokzatú házak sorakoznak egymás mellett. Itt áll a gótikus eredetű, de mára már klasszicista stílusúra átépített városháza is. Jindřichův Hradec vára (15. századi erődítésből mára már csak néhány kapu és bástya maradt fenn). A várkastélyban ma múzeum található. A várkastély csodálatos reneszánsz loggiájával a harmadik várudvart veszi körül. Északkeleti oldalán áll a Szentlélek-kápolna. A mellette levő helyiségben pedig 1338-ból való Szent György legendáját ábrázoló freskók maradtak fenn. A vár északi sarkában álló hengeres vártorony melletti szobában pedig kora gótikus kandalló látható, ettől nyugatra áll a gótikus öreg kapu. Templomai: Mária Magdolna templom, Keresztelő Szent János templom, Szent Katalin templom, Plébánia templom.
A várat Vitkovici Henrik – azaz Jindřich-úr építtette 1220 körül. A nép Hradecnak nevezte el, egykori latin krónikák viszont Nova Domus (Új ház) néven illeték, innen ered német neve is: Neuhaus. Hradec urai 300 éven át fáradhatatlanul építtették és fényesen rendezték be várukat. A harmincéves háború után a Slavatáké lett, legutolsó tulajdonosai a Czernin grófok voltak. Ma állami tulajdon . A várban tett látogatásunk alkalmával az udvaron megcsodálhattuk a csodálatos reneszánsz díszkutat is.
Bedřich Smetana – a későbbi nagy zeneszerző 1831 és 1835 között gyermekként a vár melletti régi serfőzdében, annak épületében lakott.
Az ebédünk elfogyasztása után a világhírű Krýza jászolt tekintettük meg. Az egykori jezsuita szeminárium Balbín téri reneszánsz stílusú épületében található a Jindřichův Hradec-i múzeum. Leglátványosabb állandó kiállítása (csehül: Krýzovy jesličky), a „Krýza jászol” a világ legnagyobb mechanikus népi betleheme, amely bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe is. Az alkotója Tomáš Krýz helyi harisnyakészítőmester (1838-1918) több mint hatvan éven keresztül készítette el csodás alkotását, mely mintegy 60 négyzetméternyi területen fekszik. Több részből áll: vár, kastély, betlemen, az egyes mesterségek,- mesteremberek munkája stb. A betlehem 17 m hosszú, 2 m széles. A Krýzai jászolban 1398 figura szerepel, ezek közül 133 mozgó.
A háromnapos utunk kultúrában, nevezetességekben, látványban nagyon gazdag, élmánydús volt. Köszönet mégegyszer mindezekért Molnár Ilona tanárnőnek és Szabó Miroslavnak, akik ezzel az úttal, Dél-Csehország kis részével, városaival ismertették meg a PBT tagjait.
A képek megtekinthetők:www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on vasárnap, január 10th, 2016 at 16:17 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.