Tisztelt Tagság !
Elérkezvén az ádventi időszakhoz, újra időszerű, hogy hírlevéllel forduljak a tisztelt tagság felé, amelyben beszámolnék az idei esztendő második feléről, illetve ismertetném a 2016 –os esztendő első félévének a programját.
Sajnos az esztendő második felében is volt Társulásunk életében szomorú esemény, hiszen augusztus havában végső búcsút vettünk Bartal György tagtársunktól a királyfiakarcsai temetőben. Gyuri bácsi emlékét tisztelettel megőrizzük. Az idei esztendőben még egy rendezvény keretén belül lesz módunkban találkozni, mégpedig december 29-én este 18.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban, amikor is a pénzesgyőri barátainkkal egyetemben fogjuk elbúcsúztatni a 2015 –ös esztendőt. A 2016 –os esztendőben immár 15 éves lesz a PBT. Ezért a hagyományoktól eltérően már az új év első napján módjában lesz mindazoknak találkozni egymással, akik jegyet váltanak az újévi gálakoncertre, amelyre a síposkarcsai faluházban kerül sor este 18.00 órától. A gálakoncert keretén belül fellép a Metropolitný orchester Bratislava 18 tagú zenekara, akik az Opera Trio, a Magyar Állami Operaház és a Szlovák Nemzeti Operaház kiváló énekesei számára fogják biztosítani a zenét. A gálakoncert két felvonásban kerül megrendezésre, így a szünetben lehetőség nyílik egy pohár pezsgővel koccintani illetve BUÉK –ot kívánni egymásnak. A belépőjegyek csak elővételben 20 eurós áron lesznek kaphatók. ( Erdős Péternél, Egyházkarcsai Községi Hivatalban, Kevický Tündénél.)
2016. január 24-én délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban kerül megrendezésre a Magyar Kultúra Napja. Ez alkalomból vendégeink lesznek a Duna Televízióból jól ismert Hazajáró Honismereti és Turista Egylet stábja, akiknek küldetésük a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítése, elsősorban a honismeret és a turizmus eszközeivel. A Kárpát – medence tájainak természeti- és kultúrális értékeinek, történelmi emlékeinek megismertetése, a természeti környezet és az épített örökség védelme és átörökítése, a kárpáti természetjárás hagyományainak éltetése. Mindezek révén annak tudatosítása, hogy a sokszínű Kárpát- medence és a benne élő magyarság – a Szent Korona oltalma alatt – egy és oszthatatlan. Az Egylet serkenteni kívánja az elszakított területekre történő kirándulásokat, az ott élő magyarokkal való testvéri, kultúrális és gazdasági kapcsolatok erősítését, az egymásra találást. Az Egylet célja továbbá történelmi hazánk szépségeinek és emberi erényeinek felmutatásával, a test, a szellemi és a lélek építésével a hamis illúziók világában élő embereket visszavezetni az alapvető örök értékekhez az égi törvényekhez.
2016.február 7-én délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban a Jókai Színjátszó Társulat a Liliomfi című darabját fogja bemutatni.
2016.február 20-án délután 14.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban kerül megrendezésre a már hagyományos Karcsai Borversenyre. Mivel egyre többen foglalkoznak rozé bor készítésével is, ezért e kategóriát is meghirdetjük. A hagyományokhoz híven fajtánként 5drb 0,7 literes zöld üvegben leadott borral lehet jellentkezni. Az eredményhírdetés után ínyenc falatok jó cigányzene kíséretében lesznek felkínálva. Belépődíj a szokásos 15 euró / személy.
2016.február 27-én a Pepitatours utazási iroda szervezésében színházlátogatás lesz Budapestre, mégpedig az operettszínház művészei ( Janza Kata, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Bálint Adám, Falusi Mariann) az Amerikai komédia című darabot mutatják be. Az előadás este 19.00 órakor kezdődik, melyet 3 fogásos vacsora előz meg. A részvételi díj 40 euró.
2016.március 5-én a cserkészligetben reggel 8 órától disznóvágás lesz. Finom ételek, italok várják az érdeklődőket 10 eurós részvételi díj befizetése fejében.
2015. március 13-án délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban emlékeznénk meg az 1848-49 –es szabadságharcról és forradalomról. Részletes programról az ünnepség előtt meghívón keresztül fog értesülni a tisztelt tagság.
2016.március 19 –én délután 14.00 órától brigádot tartunk a cserkészligetben. Mivel az őszi nagytakarítás elmaradt , ezért kérem a tagságot, hogy tavasszal minél nagyobb számban vegyünk részt ezen a brigádon. Szíves megértésüket előre is köszönöm.
2016 április 23-án egy napos kirándulást szervezünk Alsó – Ausztriába, ahol Szent Benedek – rendi apátságot tekintenénk meg. A melki apátság több mint 900 éves egyházi és kulturális központ, a világörökség része. Ausztria egyik legjelentősebb barokk építménye.Hazafelé megállnánk vacsorázni Dunakilitin a híres Sári – csárdában.
2016.május 7-én délelőtt 10.00 órától tartanánk a cserkészligetben a hagyományos lábtenisz bajnokságot illetve a bogrács partikat.
2016 május 27-29-én három napos kirándulást szervezünk három ország érintésével. Mégpedig május 27-én reggel 5.45 –kor indulás Dunaszerdahelyről a kultúrház elől, majd felszállás 6.00 órakor Királyfiakarcsán a Községi Hivatalnál. Az első megállónk Szombathely városa lesz, ahol helyi idegenvezető kíséretében megtekintenénk a város nevezetességeit. Közös ebéd egy exklúzív belvárosi étteremben. Immár megebédelve folytatnánk utunkat Zalaegerszegre, ahol szintén helyi idegenvezetővel barangolnánk be a látnivalókat. Érkezés Nagykanizsára, ahol elfoglalnánk szálláshelyünket a Hotel Centrálban. ( kétágyas, fürdős, TV-s szobák ). Másnap a reggeli elfogyasztása után letenyei határátlépéssel indulás Horvátországba. Első állomásunk a horvát Zagorje kulturális központja Varasd. Városnéző sétánk során a kedves barokk óváros látnivalóival ismerkedünk: Vár és Városi Múzeum, Városháza, Draskovic – palota, Keresztelő Szent János – templom. Ezt követően ellátogatunk a nagyon jó állapotban fennmaradt trakoscani várkastélyba, amely kellemes környezetével, mesterségesen kialakított tavával, gondozott parkjával a környék kedvelt kirándulóhelye. A Kastélymúzeum megtekintése. Továbbutazás Szlovéniába, ahol közös ebéd vár bennünket, helyi szlovén specialitások. A Dráva két partján elterülő kisváros, Ptuj nevezetességeit tekintjük meg rövid sétánk során: a Dráva – torony, Városháza, Szent György templom, Dominákus kolostor. A városnézést követően felkeressük a reneszánsz Ptuj-i várat, ahol farsangi maszk-, hangszer-,fegyverkiállítás, török portrégyűjtemény, valamint a kastély egykori életét bemutató tárlat várja az idelátógatókat. A nap zárásaként látogatás a lendvahegyi Cuk Borházban ahol finom vacsora és borkóstoló vár bennünket. Az egésznapos kirándulást kiváló idegenvezető kíséretében abszolvájuk. Harmadnap a reggeli elfogyasztása után csomagolás és irány Zalakaros a híres fürdőváros. A fürdőzők 3 órás jeggyet válthatnak, míg a többiek netán a város látnivalóit tekinthetik meg ez idő alatt. Utána irány Sümeg városa, ahol kiadós ebéd vár ránk, majd Somlóhegy, ahol Csordás – Fodor borházban ( a sokunk által ismert Piroska néninél ) borkóstoló. Hazatérés az esti órákban.
Részvételi díj 170 euró / személy – teljes ellátással. ( szállás, autóbusz, 2x reggeli, 3x ebéd, 2x vacsora, 2x borkóstoló, belépők, idegenvezetés ). Az első félévet a pénzesgyőri barátaink fogadásával zárjuk, melyre 2016.június 25-én kerül sor. A program készítése még folyamatban van, részleteiről a későbbiek folyamán értesítjük a tisztelt tagságot.
Szokásainkhoz híven a jövő év nyarára is készítettünk kirándulást, amelyet 4 naposra tervezünk.
2016. augusztus 14- től- 17-ig, mégpedig Matyóföld szívébe, fővárosába Mezőkövesdre illetve annak környékére. E kirándulásra a kevesebb utazás, inkább a több pihenés lesz a jellemző.
Program: Indulás 5.45 órakor Dunaszerdahelyről a kultúrház elől, majd 6.00 órakor Királyfiakarcsáról. Mezőkövesdre való megérkezésünk után elszállásolás ***Hajnal Hotelban, amely Észak-Magyarország egyik leghíresebb termálfürdőjében Zsóry – fürdőn található, Gyógy- és Wellness szálloda. A szállodában ingyenes gyógy és welness szolgáltatások állnak majd a rendelkezésünkre: Saját gyógyvizes medence,szauna,pezsgőfürdő, sókamra, infrakabin, gőzkabin, merülő medence, konditerem, asztali tenisz, biliárd, asztali foci. Ebédet a város egyik előkelő éttermében fogjuk elfogyasztani, majd helyi idegenvezető kíséretében városnézésre kerül sor. Nevezetességek megtekintése után szabad program. Mindhárom este a vacsora a szálloda éttermében lesz felszolgálva, csakúgy mint a reggelik is.Másnap a reggeli után Szilvásváradra indulunk, ahol helyi idegenvezető várni fog bennünket a lótenyésztési telepen, ahol megtekintjük a kocsi- és fotókiállítást, a karámban az az évi születésű kiscsikókat, a kanca istállót. Majd fogatokra szállunk és elkocsikázunk a Pallavicini őrgróf parádés istállójához, ahol ma a szilvásváradi ménes legszebb apaállatai kapnak helyet. A program a szabadon legelő ménes megtekintésével folytatódik, ahol 100-130 lovat láthatunk majd közvetlen közelről: az anyaállatokat és az adott évben szülletett kiscsikóikat. A ménes megtekitése után 20 perces vonatozás következik és érkezés a kisvasút végállomására, a csodálatos természeti környezetben lévő Gloriett- tisztásra, ahol pálinkás köszöntővel várnak Bennünket. A köszöntés után ismertetik velünk a pisztráng szabadtűzi sütésének fortélyait, majd nyársra tűzött pisztrángot és szalonnát kapunk és magunk sütjük készre az ebédünket. A program közben hordóból lopózott bort kóstolhatunk korlátlan mennyiségben. A program szalajka völgyi sétával zárul, melynek során megtekinthetjük a csodálatos szépségű Szalajka – völgy látnivalóit: a Fátyol – vízesést, a Szabadtéri Erdei Múzeumot, a Szikla – forrást és a pisztrángtenyészetet. Harmadnap reggeli után indulás Hortobágyra, amely a világörökség része. Hortobágyon megállunk a kilenclyukú hídnál, megtekintjük a pusztamúzeumot, a piacot majd Hortobágyi kocsikázás fog következni. Ebédelni Európa legnagyobb összefüggő szikes pusztájának szívében található Hortobágyi- Csárdában fogunk. A finom ebéd után ellátogatunk a Tisza – tóhoz, ahol lehetőség nyílik csónakázásra is. Negyedik nap Heves megye székhelyére Egerbe látogatunk el. Helyi idegenvezető segítségével meglátogatjuk a város nevezetességeit. Egri bazilikában meghallgatjuk az orgonajátékot, amely bizonyára mindannyiunk számára maradandó élményt fog nyújtani. A koncert után ebédelni megyünk melyet összekötünk borkóstolóval is. Remélhetőleg a finom egri boroknak köszönhetően jó hangulatban búcsúzunk Egertől és érkezünk majd haza az esti órákban. A kirándulás ára 225 euró / személy. Az ár tartalmazza: utiköltség, előkelő szálloda, 3x reggeli, 4x ebéd, 3x vacsora, 1x borkóstoló, idegenvezetés, belépők, kocsikázás, vonatozás. Gyermekek 10 éves korig a szállás és a vacsora díjából 20% kedvezményt kapnak.
A rendezvényekre 2016.január 24- én a Magyar Kultúra Napján lehet majd feliratkozni, akkor kerül majd befizetésre a tagsági illeték is.( 10 euró/ személy ).
Wass Albert szép gondolataival szeretnék minden kedves PBT tagnak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag boldog új esztendőt kívánni.
Üdvözlettel: Erdős Péter

Wass Albert:

Karácsony készül emberek !
Szépek és tiszták legyetek !
Súroljátok föl lelketek,
Csillogtassátok kedvetek,
Legyetek újra gyermekek,
Hogy emberek lehesstek !

This entry was posted on péntek, január 15th, 2016 at 10:55 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.