Az 1956-os forradalom és szabadságharc záró rendezvényeként a Kossuth- és Magyar Örökség-díjas Rieger Tibor kiállítása nyílt meg a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.
A művészt és a megjelenteket Csányi József polgármester köszöntötte.
A szobrászművész alkotásait – amelyek jó része fotón látható – Feledi Balázs művészeti író mutatta be és elemezte. Dr. Tóth Ákos klarinétjátékával színesítette a megnyitót. – Olyan művész tárlatára gyűltünk ma itt össze, akinek egy alkotása városunkban, a Móraváros központjában található, ahol nem régen avattuk fel Móra Ferenc portréját. Tisztelgő aktualitása is van a tárlatnak. Rieger Tibor egyike azon művészeknek, akik fokozott érzékenységgel viseltetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc iránt, s ezt kiváló és nagy ívű alkotások során fogalmazta meg eddig is. Csupán néhány perce lett vége a Hősök Parkjában a koszorúzási megemlékezésnek, amellyel tisztelegtünk az egykori események előtt. Most pedig itt a falakon láthatjuk a művész térbeli alkotásainak fotóit, a főfalon többek között a mosonmagyaróvári kegyetlen kommunista sortűz emlékére állított szívszorító szobrát. Ezek a képek, illetve az eredeti szobrok nagyon fontos küldetést töltenek be. Hosszú időre emlékeztetnek bennünket, utódokat arra a néhány napra, amikor a magyar szabadság
lángban és vérben született meg újra. Sinka István megfogalmazásában: „három nagy éjszakán vad ágyúdörgésben” – mondta el a megnyitón Csányi József polgármester.

CCI20201115

CCI20201115_0001

This entry was posted on hétfő, október 26th, 2020 at 09:26 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.