Nyitottság és együttműködés

Dabas Város Önkormányzata, az Egyházkarcsai Római Katolikus Egyházközösség, valamint a Petőfi Baráti Társulás sikeres pályázatot nyújtott be a határokon átnyúló Szlovákia-Magyarország Interreg pályázati kiírás keretében.

A járványhelyzetre való tekintettel Dunaszerdahelyen a projektindító sajtótájékoztató szűk körben zajlott, amelyen Dabas városa a Sári Zarándokközpontból online összeköttetésben vett részt. A sajtótájékoztatót Kőszegi Zoltán Dabas polgármestere, Balogh Károly plébános, az Egyházkarcsai Egyházközössége képviselője, és Erdős Péter, a Petőfi Baráti Társulás elnöke tartotta.

Kőszegi Zoltán polgármester hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósulása lehetőséget és együttműködést nyújt a szlovákiai magyar közösség és a magyarországi szlovák közösség számára, amely hosszú távon szolgálni fogja közösségeinket.

Balogh Károly plébános kiemelte, hogy a nyertes pályázat az együttműködés fontosságát és a nyitottság szép jelképét mutatja. A projekt során a templom legjelentősebb részének, a toronynak a javítására kerül sor és ezzel elindul a templom további felújítása is:
-Mutassunk nyitottságot, nem csak a tizenkét Karcsának, hanem azoknak is, akik távolról érkeznek hozzánk. Tavasszal elbontottuk az 1970-es évek kerítését, ezáltal megnyílt a tér az emberek számára. Szeretnénk minél több emberrel megismertetni az egyházkarcsai Szent Bertalan római katolikus templomot, amely a Csallóköz egyik legszebb temploma. A legnagyobb értéke a főoltár központi műve, a 19. század negyvenes éveiből származó Keresztrefeszítés című festmény. A templom másik jellegzetessége egy 13. századi kőből készült keresztelőkút, mely eddig elrejtve volt az emberek szeme elől, de a közeljövőben jól látható helyre szeretnénk elhelyezni. Köszönjük Dabasnak, hogy az említett felújítások megvalósulásra kerülnek – hangsúlyozta Balogh Károly plébános.

Erdős Péter a Petőfi Baráti Társulás elnöke is köszöntötte a dabasiakat. Megemlítette, hogy Dabassal a kapcsolat több évre nyúlik vissza és számos közös rendezvény megvalósulására került sor. Például az együttműködés 2017-es év megható pillanata, amikor a Magyarok Nagyasszonya szobor elkészítésénél a meghirdetett közadakozás során elsőként Dabas város nyújtott segítő kezet. A Királyfiakarcsán álló szakrális emlék értéke azóta csak gazdagodott és sokan látogatják. A projekt során a Petőfi Baráti Társulás a kultúra szervezését vállalta fel.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a projekt része volt egy nemzetiségi fesztivál megrendezése, mely a mostani vírushelyzetre való tekintettel jövőre valósul meg. A közeljövőben pedig kétnyelvű (szlovák-magyar) publikáció jelenik meg, bemutatva Dabas, Egyházkarcsa és Királyfiakarcsa etnikai kincstárait, turisztikai és kulturális értékeit.

A partnerek bíznak abban, hogy a projektnek köszönhetően megerősödik a két ország turisztikai együttműködése, a kulturális örökség megőrzése és aktív határokon átnyúló tapasztalatcserére ad lehetőséget.

Az SK HU/WETA/1901/1.1/103 számú projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyaroszág Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának keretében valósul meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak köszönhetően. A projekt célja a kulturális örökség megőrzése, szlovák alkotóház és babamúzeum létrehozása a Dabas melletti Sáriban, valamint templomrekonstrukció megvalósítása Egyházkarcsa településen.

(írta: Szrencsés Magdolna megjelent: Csallóköz regionális hetilap, 2020. október 7, 40-41.szám, 3.oldal)

This entry was posted on kedd, október 6th, 2020 at 11:47 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.