Zengő harmóniák

A Magyar Kultúra Napja tisztelgés nemzetünk imájának, a Himnusznak. Kölcsey Ferenc műve előtt a katolikus magyarság néphimnusza a Boldogasszony anyánk és az Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga kezdetű énekek voltak. A Magyar Kultúra Napján nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények, ahol sokan sokféle módon próbálnak maradandót átadni kulturális életünk értékeiből.

A királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás a magyar kultúra napja alkalmából évről évre eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra az értékekre, melyek a magyar kultúra részét képezik. Az idei rendezvény programja a kamarazenélésre irányult. A zsúfolásig megtelt kultúrház közönsége a somorjai Harmonia Classica Kamarazenekar játékával könnyed zenei időutazáson vehetett részt.

A Harmonia Classica Kamarazenekart a somorjai Művészeti Alapiskola tanárai és volt diákjai hozták létre 2008-ban. A zenekar klasszikus zenét játszik a barokktól napjainkig terjedő korokból. A csapat mozgatórugója Hegyi Brigitta, aki szívén viseli a zenekar sorsát. Céljuk a kamarazene ápolása és a klasszikus szerzemények népszerűsítése. Hisznek a zenélés összetartó és közösségformáló erejében. A Harmonia Classica Kamarazenekar Csallóköz egyetlen kamarazenekara, hiszen Pozsonytól Komáromig nincs több komolyzenét játszó vonós együttes.
A tagok, akiket a zene és a művészetek szeretete köt össze a következők: Hideghéthy Jenő (koncertmester), a hegedűsök: Bódis Magdolna, Gódány Tibor, Gódány Zsuzsanna, Machura Matej, Méry János, Molnár Dávid, Plutzerová Silvia, Tési Laura, Zsigrai Elvíra. További tagok: Domsitz Erika (zongora) és Bazsó Horváth Zsuzsanna (gordonka).

A koncert Kókai Rezső verbunkos zenéjével vette kezdetét. A repertoárjuk során Strauss, Brahms és más zeneszerzők műveinek sokszínűségét mutatták be. A nagysikerű koncert bizonyította, hogy a nagy elődök értékteremtő muzsikájára igény van, a műveiket pedig tisztelet és megbecsülés övezi.

A Harmonia Classica Kararazenekar küldetése, hogy a koncertjeik során a klasszikus zene üzenete minél több személyhez eljusson, Királyfiakarcsán sikerült. A zenekari műsor a Himnusz közös énekével zárult.
A koncert végén a Petőfi Baráti Társulás kis vendégségre hívta a megjelenteket.

írta: Szerencsés Magdolna

megjelent a Csallóköz magyar regionális hetilapban – 2020, január 22, 3-4.szám, 21. oldal

This entry was posted on kedd, január 21st, 2020 at 12:53 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.