A Petőfi Baráti Társulás szervezésében 2019. november 16-án került sor a hagyományos Szent Márton napi liba-és borbál megrendezésére. Ezen a napon a siposkarcsai Faluház ünneplőbe öltözött. A vendégeket gyönyörűen feldíszített terem, asztalok várták. A faluház előcsarnokában népviseletbe öltözött lányok is fogadták a bálozókat, akik a vendégeket az ülésrend szerinti helyükre kísérték.

Rövid történelmi ismertető Szent Mártonról:
A Szent Márton napi néphagyományt már a középkor óta éltetik és évről évre színesítik. Szent Márton 316-317-ben született Savaria városában (mai Szombathely). A franciaországi katonai szolgálata alatt egy hideg téli estén a köpönyegét odaadta egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jó cselekedetéről számos legenda él. Püspökké akarták szentelni, ekkor bújt el a ludak óljába, akik a gágogásukkal elárulták őt. Szent Márton tiszteletére sok helyen ezen a napon lampionos felvonulást is szerveznek, melyet a 19. század elején vezettek be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi, mindenkihez eljusson.

Ezen a napon a legtöbb ember a ropogós libacombra, az üde újborra gondol. Siposkarcsán sem volt ez másképp. A bálozók somlói borokat kóstolhattak, fogyaszthattak, mely borok a Fodor-Csordás borház pincészetéből kerültek Karcsára.

A bál vendége Ihos József előadóművész, kabarészerző, humorista a “Kató néni” megtestesítője volt. Ihos József a szórakoztató műfaj egyik legsokoldalúbb képviselője. Negyven évvel ezelőtt kezdődött a pályafutása, 1979-ben lépett fel először egy humorfesztiválon. A legendás “Falugyűlés-Lakógyűlés”, “Gyula meg az Ottó” és más sikerszámok fémjelzik szerzői nevét. A zenés és a filmes műfaj is közel áll hozzá. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a dalszövegírástól a filmforgatókönyvig, a gegfilmtől a színpadi drámáig szinte minden jelentős művésznek írt már. Társadalmi megbízatásként néhány éve Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek kulturális kabinetjének az elnöke.

A talpalávalót, a jó hangulatú zenét Domonkos Árpád és Rajkovics József biztosították.

Köszönet a szervezőknek, köszönet azoknak, akik a terem díszítéséről gondoskodtak, köszönet a segítőknek és mindazoknak, akik munkájukkal, tevékenységükkel hozzájárultak a bál sikeréhez.

This entry was posted on hétfő, december 16th, 2019 at 17:32 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.