Decembert írunk. A nehéz kovidnapok ellenére a küszöbön álló karácsonyi ünnep képeiben, hangulatában itt van velünk, a szívünkben és a lelkünkben. Királyfiakarcsán 2001 decembere nagy betűkkel íródott be a krónikába. Erdős Péter kezdeményezésére megalakult a ma már Magyar Örökség Díjjal büszkélkedő Petőfi Baráti Társulás. Megalakulásának évfordulója, a tagsággal és a kultúrát kedvelőkkel együtt töltött évek, az örömszerzés és az együvé tartozás megerősítését jelzi. A jelenlegi helyzet miatt a tervezett jubileumi ünnepség elmarad. Így most felelevenítjük a legfontosabb pillanatokat, s ezzel köszöntjük a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Petőfi Baráti Társulást.

A társulás élete a falu határában elterülő Cerkészligetben vette kezdetét. Az első évek nehézségei ellenére sikerült felkelteni az emberek érdeklődését. A hagyományok őrzése mellett, a közművelődési programok, kiállítások, hangversenyek, tárlatok, utazások szervezése, a jeles napok és ünnepek megtartása, valamint a színjátszó csoportok, kórusok, zenés és énekes szólisták szereplései a mai napig mind-mind magasszintű kultúraközvetítői feladatokat teljesítenek.

2005. június 4-én jelentős esemény zajlott a trianoni békeszerződés 85. évfordulóján. „A magyarság nem pusztul-tisztul“ jelszóval került sor a Felvidéki Nemzeti Emléknap megrendezésére.

A 2009-es év meghatározó volt a közösség életében. A Magyar Művészetért Kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra Petőfi Sándor 160. évfordulójára Petőfi Sándor Emlékdíjat adományozott a Társulásnak. Az emlékdíjat Gubcsi Lajos a Magyar Művészetért Díj elnöke adta át Királyfiakarcsán Erdős Péternek.
Évről évre, hónapról hónapra számos esemény gazdagította és színesítette palettát. Igazi teret kapott a kultúra sokszínűségének bemutatása. Az idők folyamán folyamatos építkezések, újítások változtatták meg a liget arculatát is.

Fontos eseményként szerepel a tízéves évforduló. Azt mondják, aki jól ünnepel, az gazdagodik az ünnep által. A kétnapos rendezvény során olyan személyek jelezték részvételüket, akik az első tíz év során vendégei és előadói voltak az egyes eseményeknek. A nagyszabású rendezvény során az előadásukkal, a felszólalásukkal újból megerősítették a Társulás létét.

Az eseményektől függően a szabadtéri programok mellett a helyi kultúrház (korábban az erdőhátkarcsai kultúrház is), az egyházkarcsai római katolikus templom és a siposkarcsai faluház (hagyományos Szent Márton napi liba-és borbál, újévi gálakoncert) adott otthont az egyes programoknak. Felsorolni is nehéz azon személyeket, előadót, kórust vagy színjátszó csoportot, akik ezekben az években Karcsaországban felejthetetlen élményt nyújtottak.

Kétségtelen, hogy a római katolikus templomban a két világhíresség, Varnus Xavér organaművész és Pavol Šporcl prágai hegedűművész koncertje nem mindennapi eseményként zajlott.

A Petőfi Baráti Társulás gyümölcsöző kulturális együttműködése kiemelkedő jelentőséggel bír a határon túlra nyúló településekkel, egyesülettel, mint: a Pénzesgyőr Baráti Körével, Bácskossuthfalva településsel, a Kismegyeri Napoleon Hagyományőrző Egyesülettel (Győr) és Dabas városával.

2017 éve két jelentős eseményt is számon tart. Augusztusban került sor a Magyarok Nagyasszonya szobor ünnepélyes átadására, melyen beszédet mondott Lezsák Sándor tanár, politikus. A szobor Rieger Tibor alkotása, aki szívében karcsai is, gyermekéveit Királyfiakarcsán töltötte. Tőle idézett mondat – „Továbbra is őrzöm az emlékeimben azt a kikristályosodott meseszerű szép gyermeki világot, amit itt, annak idején átéltem“. A szobor érdekében a Társulás, valamint a két karcsai önkormányzat mellett sokan tevékenykedtek. Említést érdemel Bakos István művelődéskutató, a néhai Pogány Erzsébet és Prokopp Mária művészettörténész. Szeptember havában Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében a PBT Magyar Örökség Díjat kapott. A PBT munkásságát Batta György méltatta, a díjat dr. Rókusfalvy Pál adta át Erdős Péter elnöknek.

A PBT a működése során nagy hangsúlyt fektet a jeles napok és a nemzeti ünnepek méltó megünneplésére. Közkedveltek a szervezett kirándulások, a fesztivál hangulatú rendezvények, a hagyományos karcsai borverseny, a Szent Márton napi liba és borbál, továbbá az újévi nagyszabású gálakoncert megtartása, melyek a mostani pandémia miatt elcsendesedtek.

Említésre méltó, hogy a Társulás minden évben örökös tagot választ, akiknek önzetlen munkája nagyban segíti a szervezet munkáját és odaadással szolgálja a kultúra emelkedettségét és közösségteremtő céljait.

A kovidhelyzet alatt a Cserkészligetében az élet nem állt meg. Valami különleges történt és teljesen új arculatot kapott. A veszélyes, égbe nyúló fák kivágásra, a tagok által új és nemes fák pedig kiültetésre kerültek. Teret adva a sokszínűségnek, igazi mesebeli park létesült. Pályázati támogatásból megépült a Karcsai Magyarság Háza, melynek ünnepélyes átadására 2021. június 6-án került sor. Ezen a napon a trianoni békediktátumra és a nemzeti összetartozás napjára emlékezett a szép számmal megjelent közönség. Az ünnepi beszédet Potápi Árpád János államtitkár mondta, majd Czimbalmosné Molnár Évával, Forró Krisztiánnal és Erdős Péterrel közösen átvágták a trikolor szalagot. Balogh Károly plébános pedig megáldotta a házat, mely jelképezi és erősíti a magyarság egységét. A ház falain Petőfi életútja jelenik meg, mely M. Kiss Márta festőművész munkáját dicséri. A liget festői környezete egy hatalmas kemence építésével is bővült.

Az őszi hónapok figyelme Egyházkarcsára is irányult, az Interreg pályázat (Egyházkarcsa-Dabas-Királyfiakarcsa) elnyerése során Karcsaország római katolikus templomának tornya renoválására került. A kölcsönös együttműködésre épülő partnerség kiemelkedő jelentőséggel bír. A munka oroszlánrésze Balogh Károly plébános érdeme.

A húsz éves évforduló alkalmából köszönet a Társulás elnökének, Erdős Péternek, a vezetőségnek, a tagoknak, a segítőknek, akik ingyen, társadalmi munkában tevékenykednek. Köszönet a támogatóknak, az adójuk 1%-át felajánlóknak. Köszönet mindkét karcsai önkormányzatnak, Gódány László Egyházkarcsa polgármesterének és Wurczell Zoltán Királyfiakarcsa polgármesterének a segítségért, a fejlesztések támogatásáért. Horváth Csabának, Királyfiakarcsa alpolgármesterének a pályázati munkákért.

Boldog karácsonyt a Petőfi Baráti Társulásnak és áldott békés ünnepet a világnak! A karácsonyi ünnep titka a szeretet, hisz szeretetről szól minden, ami körbevesz bennünket. Szükségünk van egymásra, a hagyományaink őrzésére, a kultúránkra, az ünnepek meghitt csendességére.

írta: Szerencsés Magdolna
megjelent: Csallóköz magyar rgionális hetilapban, 2021. december 22, 51-52. szám, 18-19.oldal

This entry was posted on szombat, január 1st, 2022 at 13:46 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.