18
okt

Hitünkben is erősödni

Posted by: magdi   in Nincs kategorizálva

Az Egyházkarcsai Római Katolikus Egyházközösség, valamint Dabas városának határon átnyúló Szlovákia – Magyarország „Partnerséget építünk“ projektje nyitott eseménnyel, egyházzenei koncerttel zárult a Szent Bertalan római katolikus templomban, 2021. szeptember 26-án. Egyházkarcsa 202 éves temploma nem először volt az egyházi emlékek és a koncertek otthona.

A dabasi küldöttséget és a vendégeket Egyházkarcsa Önkormányzata, Gódány László polgármester vezetésével szíves vendéglátással fogadta a siposkarcsai faluházban.

A projekt zárórendezvénye a Szent Bertalan római katolikus templomban zajlott. Balogh Károly plébános köszöntötte a dabasi vendégeket, gyönyörű népviseletű sári asszonyokat, Kosztolányi Gyula nyugalmazott tanárt, iskolaigazgatót, Gódány László és Wurczell Zoltán karcsai polgármestereket, Mórocz Péter és Horváth Csaba alpolgármestereket, Erdős Pétert, a Petőfi Baráti Társulás elnökét, a fellépő Crux zenekar tagjait és a közönséget.

A program első részében a dabasi, majd az egyházkarcsai projekt eredményeinek és az értékelésének bemutatására került sor. Dabas város képviseletében Kosztolányi Gyula a beszédében kiemelte, hogy hosszú évek baráti együttműködése a sikeres pályázattal még szorosabbá tette a települések közötti közreműködést. Fontosnak tartja, hogy tovább erősödjön Karcsák és Dabas közötti kapcsolat, kiemelt hangsúllyal a kulturális értékekre és azok elmélyítésére. A projekt során a Dabas melletti Sáriban szlovák alkotóház és babamúzeum létrehozására került sor.

Balogh Károly egyházkarcsai plébános a Templom, mint tér“ előadásával mutatta be a templom rekonstrukciója során elért eredményeket, mely az egyházi és a kulturális értékek megóvására irányult. A templom körüli munkálatokért köszönetét fejezte ki mindkét karcsai önkormányzatnak, fő szponzorként Egyházkarcsa Önkormányzatát emelte ki, Gódány László polgármester vezetésével. A projekt ismertetése során további köszönetét fejezte ki mindazon személyeknek – társulásnak, kivitelezőnek, vállalkozóknak, segítőknek -, akik hozzájárultak a pályázat sikeres lebonyolításához.

A rendezvény záró részét a 2007 óta működő és Egyházfán alakult Crux zenekar fellépése színesítette. Balogh Károly plébános a zenekar megnevezését illetően megjegyezte, hogy a Crux (latinul) keresztet jelent. Kiemelte:„Krisztus keresztje által élünk és a kereszt Isten végtelen szeretetének a jele.“

Sikula Gábor a zenekar médiaszakembere a kérdésemre – mi a zenekar küldetése – elmondta: „Szeretnénk a dalaink által megszólítani az embereket, a fiatalokat. Fontos számunkra, hogy az elhangzó dalok könnyen érthetőek legyenek, még azok számára is, akik nem vallásosak. A dalok Jézus evangéliumát hirdetik és így közelebb hozza az emberekhez Isten királyságát.“
A Crux zenekar, akik az emberi érzésekről a szívüket beleöntve a sorokba énekeltek: Sikula Gábor (szólógitár), Gábriel Deni (ének), Gábriel Pál (akusztikus gitár) és Baar Igor (dob).
Egyházkarcsán a koncert során ünnepeltek a lelkek, hiszen a keresztény zenei élet, a kultúra és a hit szépségét ötvözte.

Az SK HU/WETA/1901/1.1/103/ projekt során bebizonyosodott, hogy a települések identitását erősítő programnak nemcsak jelene, hanem jövője is van, ahol fontos szerepet kap a kultúránk, a hagyományaink és az értékeink ápolása.

Az esemény a templomkertben kis fogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

írta: Sz. M.
megjelent: Csallóköz, 2021. október 6, 40-41. szám, 6.oldal

This entry was posted on hétfő, október 18th, 2021 at 19:31 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.