Dabas Város Önkormányzata, az Egyházkarcsai Római Katolikus Egyházközösség, valamint a Petőfi Baráti Társulás 2020 nyarán sikeres pályázatot nyújtott be a határokon átnyúló Szlovákia-Magyarország Interreg pályázati kiírás keretében. A projekt célját a kulturális örökség megőrzése képezte.

A Pest megyei Dabas városában, a Sári Zarándok és Kulturális Központban, 2021. augusztus utolsó hetében az Interreg „Partnerséget építünk“ pályázat sikeres befejezése alkalmából nemzetiségi kiállításra és konferenciaelőadásra került sor. A meghívott vendégeket és a résztvevőket Feldman László Dabas város polgármesteri-munkatárs köszöntötte. Felvezetőjében pozitívan értékelte a benyújtott pályázatok során elért és teljesített munkálatok eredményét úgy Dabason, mint Egyházkarcsán.

Pálinkásné Balázs Tünde Dabas városának alpolgármestere köszöntő beszédében gratulált a két település nagyszerű projektjéhez, mely a kulturális örökség megőrzésére irányul. Az egyik, a babamúzeum létrehozása és megvalósítása, az ő dédelgetett álmai között is szerepelt. Örömmel nyugtázta, hogy a „sári babák“ otthonra találtak. Megemlítette, hogy a sári viseletes babák egykori készítőjének, Prigyeni Józsefné halála után Mráz Vera (1928-2016) vette át a stafétát, aki hosszú évtizedeken keresztül folytatta a munkát. Az alpolgármesternő beszédében kiemelte, hogy a sári babák gyűjtése mellett nagy hangsúly fektetnek azok ápolására és a hagyományőrzésre is.

Erdős Péter, a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás elnöke beszédében értékelte, hogy a megvalósult projekt során Dabas, Egyházkarcsa és Királyfiakarcsa turisztikai együttműködése még jobban megerősödik, ezáltal megismerhetik egymás kulturális értéktárát. A közös projekt Királyfiakarcsán egy kulturális fesztivál rendezésével zárul.

A dabasi konferencia előadói Balogh Károly (Egyházkarcsa plébánosa) Nagy Iván (etnológus, a Csallóközi Múzeum igazgatója), Bozay Krisztián (Csallóközkürt plébánosa), Balázs József (keramikus, fafaragó és díszítőművész), valamint felesége, Balázs Katalin (néprajzkutató és keramikus) voltak.

Balogh Károly beszéde elején kiemelte, hogy az Interreg pályázat kapcsán megjelent egy ötven oldalas kiadvány: Egyházkarcsa-Dabas-Királyfiakarcsa szakrális és szellemi öröksége, bemutatva a települések meghatározó szakrális emlékeit. Megemlítette, hogy a katolikus templom tornyának renoválása megtörtént, a templom körüli javítások és feltárások folytatódnak. Legutóbb, az előző középkori templom falait tárták fel. Az előadása során bemutatta Tamás érsek oklevelét 1308-ból (mely a karcsaiak kérését elfogadva, engedélyt ad Szent Miklós tiszteletére egy kápolna építésére), valamint 1781-ből származó egyháztörténeti és helytörténeti szempontból is értékes jegyőkönyvet, mely Batthyanyi József bíboros, esztergomi érsek által elrendelt, 24 fejezetből álló vizitációt tartalmazza.

Nagy Iván a Felső-Csallóköz szakrális emlékeivel ismertette meg a közönséget. Bemutatta az egykori megye- és kegyúri rendszert a főnemesi családokat, valamint Csallóköz templomait.

Bozay Krisztián csallóközkürti plébános előadását „A zarándoklat, mint lelkipásztori kihívás“ című beszédében elhangzott: a zarándoklat egy ősi tapasztalat, „úton lenni a cél felé“. A legjelentősebb zarándokhelyek is bemutatásra kerültek.

Balázs Katalin a népviseletről tartott előadást, a mindennapokban használt női és férfi vászonruhákról (blúzok, szoknya, gatyák). Balázs József keramikus és fafaragó iparművész előadása pedig a gyermekjátékok világába nyújtott betekintést.

A projekt az Interreg Szlovákia-Magyaroszág Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

írta: Sz. M.
megjelent: Csallóköz, 2021. október 6, 40-41.szám, 8.oldal

This entry was posted on hétfő, október 18th, 2021 at 19:23 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.