A cikket írta: Oriskó Norbert, 2021. augusztus 28, megjelent a www.felvidek.ma, művelő-kultúra rovatban:

Aszód egy 6 200 lakosú kisváros Pest megyében, a Galga folyó völgyében. Itt járt három évig gimnáziumba Petőfi Sándor, és itt rendezték meg 2021. augusztus 21-én a Petőfi-emlékhelyek 34. nemzetközi találkozóját, amelynek felvidéki résztvevői is voltak.

A 22 éves Petőfi az Úti jegyzeteiben (1845) ezekkel a szavakkal tekintett vissza az aszódi évekre:

„Aszód! Ah, kedves olvasó, (igen: kedves olvasó, mert ki lehet kedvesebb az írónak, mint aki munkáját olvassa?) kedves olvasó! – mondom – ha te tudnád, mennyi fekszik rám nézve e kis szócskában: Aszód! Hanem ezt nem olvasnod kellene a flegmatikus papírról, de hallanod, ah, hallanod, amint ajkaimról legördül társaságában az elandalodás sóhajtásának: Aszód-!-!- (…)
S mily eseménydús három esztendő!
1. Itt kezdtem verseket csinálni
2. Itt voltam először szerelmes
3. Itt akartam először színésszé lenni.”

Az aszódiak hálásak a nagy költőnek. Itt szinte minden Petőfi emlékének az ápolásáról szól. Így volt ez most is. Délelőtt nyilvános konferenciát tartottak a városi önkormányzat és az Országos Petőfi Sándor Társaság szervezésében. Dr. Asztalos István, az Aszódi Petőfi Múzeum nyugalmazott igazgatója Petőfi aszódi és környékbeli rokoni kapcsolatairól tartott előadást, Odler Zsolt, a Néprajzi Múzeum főosztályvezetője Petőfi híres tanára, Koren István munkásságát ismertette, Dr. Gyimesi Emese irodalomtörténész Petőfi Zoltán (a költő és Szendrey Júlia gyermeke) életkörülményeit kutatta, Dr. Pénzes Tiborc Szabolcs irodalomtörténész – egyben Asszód polgármestere – Petőfi aszódi emlékhelyeiről szólt.

Az előadások közti szünetben Petőfi-dalok csendültek fel az erdélyi Molnár Klára népzenekutató előadásában.
Délután közgyűlést tartott az Országos Petőfi Sándor Társaság, amely főleg a Petőfi Sándor születésének közelgő 200. évfordulójának méltó megünneplésére összpontosított. Ide tartozik a Petőfi-emléktáblák állapotának feltérképezése is abból a célból, hogy azok lehetőleg mind hozzáférhetőek, olvashatóak legyenek az egész Kárpát-medencében, tehát a Felvidéken is. A társaság ismét bizalmat szavazott a Kispálné dr. Lucza Ilona vezette elnökségnek.

Több új taggal gyarapodott a társaság, köztük a Felvidékről is, ahonnan a királyfiakarcsaiaknak köszönhetően eddig is képviselve voltunk, most pedig a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium magyar szakos tanárnőjét, Szabó Máriát és jómagamat fogadták a soraikba – dr. Tarjányi József javaslatára. Ő az a férfiú, aki 2002-ben a karcsai székhelyű Petőfi Baráti Társulásnak ajándékozott egy Petőfi-szobrot, mégpedig Hunyadi László erdélyi szobrászművész alkotásának a másolatát.
Ha olvasóinknak tudomásuk van olyan emlékhelyekről, amelyek felújításra szorulnak, kérjük, jelezzék azt, és erről tájékoztatjuk az Országos Petőfi Sándor Társaságot.
Délután a helyi Petőfi-múzeum mellett egy kiállítás megnyitójára is sor került, Asztalos István tiszteletére. A Petőfi-múzeum nyugalmazott igazgatója legendának számít Aszódon, számos tudományos kutatás és publikáció fűződik a nevéhez.

Csaknem ötven éve él itt, a Galga vidék történelmének feltárásáról szól az élete, amelynek természetesen Petőfi ugyancsak szerves része. Erről szól a Petőfi és Aszód című könyve is, amelyben „nem szenzációt keres, hanem a költő életének egy fontos, meghatározó szakaszának sokoldalú bemutatásával kívánja teljessé tenni a Petőfiről kialakult (kialakított?!) képet”.
Életútját Kispálné dr. Lucza Ilona méltatta. A tanár úr meghatódva mondott köszönetet, a munkát tovább folytatja, nagy öröm számára, hogy ebben fia, Asztalos Tamás, az Aszódi Integrált Kulturális Intézmény tudományos munkatársa is a segítségére van.
Az eseménysorozat Petőfi-emléktáblájának a megkoszorúzásával zárult.

(Oriskó Norbert, Felvidék.ma)

This entry was posted on szerda, szeptember 1st, 2021 at 11:31 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.