Pünkösdvasárnapján, az egyházkarcsai Szent Bertalan római katolikus templomban celebrált szentmisét Balogh Károly atya a Karcsák egységéért ajánlotta fel. Ezt követően Etrekarcsán az Áldásosztó Jézus szobrának felszentelésére került sor.

A szobor felszentelése előtt, Balogh Károly atya szavaival: „hogy szívünk is táplálva legyen“, Ritter Éva verssel és pünkösdi énekkel, Póda Ilona pedig saját, „Hitvallás“ című versével tette emlékezetessé a szobor felszentelésének napját. A felszentelést a helyi plébános, Balogh Károly végezte.
Az impozáns és látványos szobor Királyfiakarcsa Önkormányzatának, Wurczell Zoltán polgármester támogatásával a falu frekventált közterületén kapott méltó helyet. A szobor körüli teret virágokkal beültetett szép kivitelezésű virágtartó, gondozottan elkészített park határolja. A park létrejöttében, elrendezésében, önkéntes munkával a helyi vállalkozók is aktívan kivették részüket. A szobor mellett az Istenanyánk padja foglal helyet, mely a természetgyógyászok és a táltosok közösségének ajándéka. A padon a felirat Jézus igéjét hirdeti: „Istenanyánk szelleme védelmez bennünket!“ A pad közepén Pintér Miroslav ipolysági fafaragó Fekete Madonna faragott alkotása szerepel.
A pad és a szobor Magyarországon készült. Adományozója Lukács Béla etrekarcsai lakos és családja. Az adományozótól megtudtam, hogy már három évvel ezelőtt tervezgette az Áldásosztó Jézus szobrot Etrekarcsán. A szobor öntött márványból készült, rajta kis tábla a következőt hirdeti: Szavad az igazság. Az ég felé emelkedő szobor magassága 150 cm, hármas halom talapzaton áll, mely Lukács Béla saját tervezése és kivitelezése alapján készült.
Etrekarcsán új környezetben, faragott pihenő paddal ellátva az Áldásosztó Jézus szobra széttárt karokkal hirdet az arra haladóknak, a község lakóinak.

írta: Szerencsés Magdolna
a cikk megjelent: Csallóköz regionális hetilapban, 2020. június 10 (24-26.szám, 28. oldal)

This entry was posted on kedd, június 9th, 2020 at 07:52 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.