A koronavírus miatt már jó ideje nem hallatott magáról a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás. Elmaradtak a decemberben meghirdetett programjaink, megemlékezéseink, kirándulásaink, bizony hiányzott a baráti kapcsolataink ápolása. Mivel lassan kezd normalizálódni a helyzet, és remélhetőleg egyre biztonságosabban élhetjük a mindennapjainkat, újra elkezdhetjük tervezgetni a jövőnket.

A trianoni békediktátum századik évfordulója alkalmából a Petőfi Baráti Társulás is méltóképpen szeretne emlékezni június 7-én.

Annak idején, száz évvel ezelőtt, mikor aláírták a gyalázatos trianoni békediktátumot, egy órán keresztül szóltak a harangok, a halálra ítélt Magyarország harangjai. Imádkozás helyett a harangok zúgták el azt, amit elmondani nem lehet.

Száz évvel ezelőtt népünket keresztre feszítették. Soha nem felejtheti egyetlen magyar sem, hogy mi is történt száz évvel ezelőtt, hogyan ácsoltak keresztet egy egész nemzetnyi embernek, gyereknek és aggastyánnak, férfinak és nőnek, fiúnak és lánynak, fiatalnak és felnőttnek, betegnek és erősnek.
S ha magyar a szíved, ha magyar vagy ebben a néha Istent is elhagyó világban, akkor ezen a napon könnyezel, hallgatod a harangokat, összeszorítod a fogad, felállsz, és új erőre kapsz, megújulsz, mint az idő, és mész tovább…

Június 7-én, vasárnap 16 óra 30 perckor megszólal a királyfiakarcsai Szent Bertalan-templom harangja, majd emlékező szentmise kezdődik a Cserkészligetben, melyet Balogh Károly atya celebrál. Egyben szeretettel várjuk minden igazi magyar érzelmű embertársunkat és tagtársunkat.

A megemlékezésről további részletek:

A Szövetség a Közös Célokért, a Petőfi Baráti Társulás és a Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesüket közösen szervezi meg június 7-én, vasárnap 16.30 kezdettel a Trianon 100. évfordulója alkalmából szervezett szabadtéri szentmisét a királyfiakarcsai Cserkészligetben.

A szentmisét bemutatja Balogh Károly, plébániai kormányzó. A mise után a Magyarok Nagyasszonya-szobornál folytatódik a megemlékezés:

Közös ima
Történelmi visszatekintés – Duray Miklós
Pogány Erzsébetre emlékezünk – Gubík László
Közös Himnusz éneklés

A szerző: a Petőfi Baráti Társulás elnöke, Erdős Péter
megjelent: www.felvidek.ma honlapján, 2020. június 1

This entry was posted on hétfő, június 1st, 2020 at 07:36 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.