A Petőfi Baráti Társulás szervezésében 2019. október 6-án a Cserkészligetben az aradi vértanúkra emlékeztünk – a Társulás tagjai, a karcsai Önkormányzatok képviselői, a falubeliek valamint a szomszédos településről érkezők részvételével.
A felvezetőben elhangzott, hogy 1849. október 6-án (170 éve), Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét végezték ki. Október 6-a az aradi vértanúk emléknapja, amely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc vérbefojtásának szimbóluma.
Ritter Éva néni verssel és énekkel emlékezett az aradi vértanúkra. Az ünnepi szónok dr. Molnár Imre a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója volt. Ünnepi beszédének végén néhány gondolattal szólt Esterházy János életéről, megpróbáltatásairól. Wurczell Zoltán Királyfiakarcsa polgármestere szintén említést tett Esterházy Jánosról, kiemelve az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontot. A megemlékezés záró részében az aradi vértanúk neveinek és az utolsó mondataik elhangzása után mécsesek elhelyezése történt az aradi vértanúk emlékét őrző szélhárfánál, melynek készítője Nagy Géza csicsói fafaragó. Az ünnepi megemlékezés a himnusz énekével zárult.

a www.felvidek.ma honlapján megjelent tudósítás, 2019. október 6-án.

Az aradi vértanúkra és az 1848/49-es szabadságharc hőseire emlékeztek Királyfiakarcsán, a Cserkészligetben
Dr. Molnár Imre szociológus, történész, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója ünnepi köszöntőjében a kötelességről beszélt, miként a magyar nemzethez tartozók kötelessége, hogy megemlékezzenek a mártírhalált halt hősökről. Az utókornak nem szabad megfeledkeznie róluk, hiszen eszméket alkottak és értékeket hagytak ránk. Mindannyiunk szabadságáért harcoltak a mártírok, s erről minden magyarnak meg kell emlékeznie. „Erre a hagyományra építve kell megőrizni az identitásunkat is” – figyelmeztetett Molnár Imre. A megemlékezés után pár gondolattal méltatta Esterházy Jánost és a többi magyar mártírt is.

A rendezvényre Királyfiakarcsa önkormányzata és a Petőfi Baráti Társulás közös szervezésében került sor azzal az üzenettel, hogy magyarnak lenni felelősségtudatot kíván.

A megemlékezésen számos helybeli és más faluból érkező is tiszteletét tette, azonban a fiatalok fájó hiánya így is nyilvánvaló volt. Mivel nemzetet építeni csak fiatalokkal lehet, ezért biztatnunk kell gyermekeinket, hogy büszkén vegyenek részt az ilyen megemlékezéseken.

Az aradi vértanúk méltók arra, hogy őrizzük emléküket és áldó imádság mellett mondjuk el neveiket. (Bölcskei Tímea)

This entry was posted on csütörtök, október 10th, 2019 at 10:09 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.