Hitet és erőt tud meríteni

Királyfiakarcsa – A helyi kultúrházban, a Petőfi Baráti Társulás szervezésében rendezett március 15-i ünnepség újraélése és felidézése bizonyította, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékének ma is van mondanivalója.

A zsúfolásig megtelt kultúrházban, a felvezető köszöntések és üdvözlések után, az ünnepség első részében a királyfiakarcsai Manó Klub felnőtt tagjai a gyermekekkel közösen adtak elő szépen összeállított műsort. Zenével, tánccal, énekkel és versekkel elevenítették fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történéseit. Az előadásukat siker koronázta, a gyerekek méltán kaptak nagy tapsot. A helybeli és a környékbeli falvakból tömörült Manó Klub öt éve alakult. Fő feladatuk, a gyermekekkel együtt, a magyarságtudat megtartása, erősítése és továbbadása. Vezetőjük Dohorák Szilvia pedagógus.

A kultúrműsor után Koltay Gábor, Balázs-díjas, Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett, Magyar Örökség-díjas filmrendező, színigazgató, érdemes művész mondott ünnepi beszédet. Köszöntője előtt megdicsérte a gyermekeket, a felkészítőket a gazdag programért, a szívet-lelket melengető előadásukért.
Koltay Gábor fiatal kora óta történelemrajongó és az ő szakmai életére is nagy hatással voltak 1848 eseményei. Beszédében visszaemlékezett arra az időre, amikor a Múzeumkertben, március 15-én a magyar zászló csak a vörös zászlóval együtt tölthette be szerepét. Akkor határozta el, ha az életben lehetősége lesz március 15-én ünnepi műsort rendezni, akkor az egész Nemzeti Múzeum homlokzatát börtönfallá alakítja, amely mögött a nemzeti zászló lesz. 1985-ben megkapta a lehetőséget és az álmát megvalósította. Ő rendezte a Nemzeti Ünnepet és a Nemzeti Dal refrénnél leszakadt a börtönfal, eltűnt a vörös zászló és mögötte a hatalmas piros-fehér-zöld zászló lobogott.
Így folytatta tovább: – Egy ország ismerte meg a Nemzeti Dalt, mely összefügg a szabadságharccal és Petőfivel. Nekünk magyaroknak olyan történelmünk van, hogy mindig féltünk valamitől. Megjelentek úgy könyvek – a költők összes verseivel – (Petőfi, Ady, Babits…) hogy nem volt ott az összes költemény, mert az akkori rendszer ezt nem engedélyezte. A 12 pontot a rendszerváltozásig nem lehetett a nyilvánosság előtt elmondani. Ezért is fontos számunkra, hogy a közösségünk, a magyar nemzet visszataláljon a nagyszüleink értékekhez és újra erős közösséggé váljon. A nemzeti ünnepeink hozzájárultak a történelem fejlődéséhez. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékéből minden élő ember hitet és erőt tud meríteni“.
Koltay Gábor beszéde végén Nemeskürty István gondolatát emelte ki, aki a legtöbb könyvében azt vizsgálja, hogy történelmünk tragikus és válságos pillanataiban milyen lehetőségek voltak, s rámutat a hatalmi elit hibáira, tévedéseire és mulasztásaira, egyúttal a magyar nép csodálatos megújulóképességére.

Az ünnepi megemlékezés a községháza szomszédságában álló Petőfi emléktáblánál koszorúzással folytatódott, majd a Himnusz közös eléneklésével zárult.

írta: Szerencsés Magdolna

a cikk megjelent a Csallóköz magyar regionális hetilapban, 2019. március 20-án (12. szám, 3. oldal) Hitet és erőt meríteni címmel.

This entry was posted on kedd, március 19th, 2019 at 15:22 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.