A dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskola – Molnár Ilona igazgatónő – szervezésének köszönhetően, diákjai és magyarszakos tanárai, valamint a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás tagjai élményekben gazdag kiállítás résztvevői voltak Budapesten. Az út során az iskola tanára Duborszky Attila, a magyar történelmi ismereteivel, a budapesti és budavári emlékekről szóló előadásával, valamint Budapest kultúr-és művészettörténeti értékeinek bemutatásával elvarázsolta a kirándulás résztvevőit.

Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban: A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítása zajlik. A világ neves könyvtárai a legféltettebb kincsek között tartják számon a felbecsülhetetlen értékű corvinákat. A tárlatvezetés Liptai Ernő vezetésével történt. A könyvtár főlépcsőjén, a látogató figyelme elsőként a kifeszített hatalmas csillagképre irányul, az égboltnak azt a pillanatát ábrázolva, amikor Mátyás királyt cseh királlyá választották. A látogató rövidfilmen kísérheti figyelemmel az aprólékos, művészi és időigényes corvina oldal elkészítésének folyamatát. A kiállítás vezetője a gradiále (liturgikus könyv) egy felnagyított lapján mutatta be a gazdagon díszített és pontosan elhelyezett miniatúrákat. A budai könyvkészítő műhelyben a munkálatok legfontosabb folyamatai másolásból, a pergamenlapok bekötéséből, a lapszélek díszítéséből állnak. Egy-egy remekmű elkészítése hosszú hónapokat vett igénybe. A könyvek hivatalos nyelve a latin, de vannak héber, görög nyelvű kódexek is. Az énekeskönyvek nagy méretűek, hogy az akkori kórus tagjai, akik a könyvtől hátrébb kerültek, szintén jól lássák. A kódexek lapjain, a holló jelképe, Mátyás király címerének és a corvináknak fontos momentuma nem hiányozhat. A budai műhelyben számos olasz mester tevékenykedett. Mátyás idejében 1800-2000 kötet készült, melyek száma mára kb. 216 darabra csökkent. A budavári kiállítás mintegy 80 művet mutat be. A magyar középkor legszebb kódexei közül Kálmáncsehi Domonkos három díszkódexét is kiállították. A tárlatvezető Szent Ágoston Isten városáról (1460) című mű segítségével mutatta be a kódex csodálatos kötését. Abban az időben a selyem, a bársony (vörös és lila) és a bőrkötést (arannyal) használták. Mátyás uralkodásának vége felé egyre több aranyat használtak a kódexeken.
A Corvina – kiállítás, mely legközelebb harminc év múlva lesz megtekinthető, mindenki számára hatalmas élményt nyújtott. A kiállítás végén a diákok kipróbálhatták a feleletválasztós játékot is, mellyel tesztelni lehet a corvinákkal kapcsolatos tudást is.

A kiállítás másik része a Magyar Nemzeti Galéria Munkácsy Mihály kiállítására irányult. A Munkácson született festő, a nemzet művésze, hatalmas vásznaival meghódította a világot. A kiállítás során a nép iránti szeretet alkotásai, a tájat, vidéket ábrázoló, majd az életképeket bemutató festményeket felváltják a küzdő ember ábrázolásai – mindezekkel egyidőben festett előkelő szobabelsőket ábrázoló gazdag színvilággal ellátott szalonképeket is, melyek mutatják a nagypolgárság gondtalan életét..
Az ismeretterjesztő, élményekben gazdag kiállítások megtekintése szabad programmal zárult.

írta: Szerencsés Magdolna
a cikk megjelent a Csallóköz újságban, 2019.feburár 13-án (7. szám, 26. oldal)

This entry was posted on kedd, február 12th, 2019 at 16:59 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.