Az Egyházkarcsai Önkormányzat és a Petőfi Baráti Társulás szervezésében került megrendezésre idén, január elsején az ünnepi és fennkölt hangulatú IV. Újévi Gálakoncert a siposkarcsai faluházban. A felvezető szöveg után, az ünnepi beszéd Gódány Lászlótól, Egyházkarcsa polgármesterétől hangzott el, a pohárköszöntőt Erdős Péter, a Petőfi Baráti Társulás elnöke mondta. A gálakoncert fellépői varázslatos, egyedülálló sokszínűséggel vonultatták fel a zenekultúra meghatározó műfajainak legismertebb darabjait. A közismert dallamok, a látványos táncjelenetek igazi felhőtlen szórakozást biztosítottak a IV. Újévi Gálakoncert alkalmával.

A program a Komáromi Kamarazenekar, Hermann Impertro: Téli mese című nagyszerű zenekari játékával vette kezdetét, Medveczky Szabolcs karmester vezényletével. A Komáromi Kamarazenekar több mint 50 éves múltra tekint vissza. Az együttesnek 2010 óta Medveczky Szabolcs a művészeti vezetője, egyben dirigense is, koncertmestere pedig Medveczky Horváth Gyöngyi. A zömmel hivatásos zenészekből és művész tanárokból álló zenekar nagy jelentőséggel bír, mert a rendszeresen tartott hangversenyeivel valódi kultúrát, értéket közvetít, egyben lehetőséget ad a régió tehetséges ifjú zenészeinek jövőbeni mesterségük–hivatásuk gyakorlására.

A gálakoncert rendszeres fellépője az Opera Trio három szoprán énekesnője: Kollár Katalin, Kevicky Tünde és Kovács Nagy Andrea. A 2013-ban alakult Opera Trio célja, hogy az operett legismertebb dallamain keresztül elkalauzolják az embereket az opera, a komolyzene csodálatos világába. Az elmúlt öt évben számos meghívásnak tettek eleget, többször énekeltek Nagyszombatban, a Ján Palárik Színházban díjátadókon és más rangos eseményeken. Repertoárjukban részletek csendültek fel a legkiválóbb opera- és operettszerzők műveiből, és áriák és többszólamú tercettek is gazdagították előadásukat. Klasszikusnak számító sikerszámokat hallhatott a közönség olyan népszerű művekből, mint: Wolfgang Amadeus Mozart (A varázsfuvola), Lehár Ferenc (Guiditta), Kálmán Imre (Csárdáskirálynő), Giacomo Puccini (Gianni Schicchi), Georges Bizet (Carmen).

Az est meglepetésvendége Klein Ottokár operaénekes volt, aki Gódány László polgármester felkérésének és meghívásának tett eleget. Klein Ottokárról azt tartják, hogy ő egy különleges terjedelmű és szépségű tenor hang birtokosa. A pozsonyi Konzervatóriumban és Zeneművészeti Főiskolán tanult énekelni. Számos európai operaszínpadon énekelt, jelentős állomásai: Párizs, Budapest, Brüsszel, és Németország, Olaszország, Ausztria, Amerika valamint Japán színház-és koncerttermeiben is énekelt, vendégszerepelt. Pályájának egyik fontos állomása volt Milánó, ahol a Theatro alla Scala színpadán Daniel Barenboim vezénylete mellett nyolc előadáson keresztül énekelte: Prokofjev: A játékos című operájának egyik karakterszerepét. Klein Ottokár 2014-től Érsekújvár polgármesteri tisztségét tölti be.

Klein Ottokár és az Opera Trio közösen énekelték a mexikói zeneszerző Antonio Lara gyönyörű, andalító dallamát a Granadát, majd Lehár Ferenc: A víg özvegy című örökszép operett melódiából a Minden vágyam közkedvelt slágerdalát.
A Hazám, hazám Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb áriája. A gyönyörű ének Klein Ottokár tolmácsolásában hangzott el, fergeteges sikerrel.

Siposkarcsán első alkalommal mutatkozott be a több mint tíz éves budapesti Monarchia Operett Társulat, amely célul tűzte ki, hogy a világhírű operett műfaj fenntartása érdekében, magasan képezett fiatal tehetségekkel, fiatalos, lendületes formában, a klasszikus értékeket megőrizve népszerűsítse a magyar kincset, hangarikumot, a világhírű dallamokat, és hogy a nézők világszerte együtt dalolják velük a legnépszerűbb operett slágereket. A Társulat vezetője Kollár Péter Erik, a csapat szubrettje Szegő Adrien. A táncos-komikus Kollár Péter Eriket jelmeztervezőként is jegyzik, a fellépésük során az ő jelmeztervei alapján készült ruhakölteményeket, a látványos jelmezekkel együtt csodálhatta a közönség. A Társulat tagjai a magyar operett komponisták örökérvényű melódiáiból és fülbemászó dallamaiból, a kitűnő énekhangokkal, táncokkal és produkciójuk látványvilágával meghódította a gálakoncert közönségét.

Az est folyamán tombolahúzásra is sor került. A gazdára talált nyertesek a Pesti Vigadó vacsora-és színházlátogatását élvezhetik.

Siposkarcsán, a IV. alkalommal rendezett Újévi Gálakoncert kimagasló színvonalú élménnyel, lehengerlő látvánnyal töltötte be a faluház teltházas termét. A gálakoncert a magyar himnusz énekével zárult. A rendezvény védnöke Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere volt.

írta: Szerencsés Magdolna, a cikk megjelent a magyar regionális hetilap, a CSALLÓKÖZ,
2019. január 9-i (az 1-2.számában), az újság 16-17-ik oldalán.

This entry was posted on szerda, január 9th, 2019 at 12:11 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.