A Nagykanizsai Farkas Ferenc Énekegyüttes, a világhírű zeneszerző Farkas Ferenc (1905-2000) egykori növendékeiből alakult, mely Baráth Yvette karnagy vezetésével huszonnyolc éve működik. Az Énekegyüttes számos alkalommal szerepelt hazai és nemzetközi fesztiválokon, versenyeken. A Magyar Kulturális Alap támogatásával augusztus 8-a és 12-dike között turnén vettek részt, Csallóköz mellett érintve Pozsony, Brünn, Krakkó városait. Augusztus 8-án, az első megállóhelyük Egyházkarcsán történt, ahol a Szent Bertalan katolikus templomban fergeteges koncertre került sor. A zsúfolásig megtelt templomban, a közönségnek különleges előadásban volt részük.

Erdős Péter, a Petőfi Baráti Társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket, a vendégeket, az amatőr művészeti csoportként működő kórust Baráth Yvette karnagy vezetésével, továbbá a Zalaegerszegről érkező Grácián atyát.
A koncert Elek István szaxofon művész játékával vette kezdetét, majd Baráth Yvette karnagy is köszöntötte a jelenlévőket. Bevezetőjében megemlítette, hogy az Énekegyüttes repertoárja rendkívül gazdag, a középkori reneszánsz zenétől a kortárs muzsikáig terjed.

Horváth Márton Levente, Magyari Zita, Tóth Péter művei mellett, az együttes olyan felemelő énekpillanatokkal kápráztatta el a közönséget, mint Baráth Zoltán feldolgozásában a Tavaszi szél vizet áraszt című dal – Elek István szaxofon kísérete mellett – valamint Hajdú Mihály Rímjáték a havas esőben, Tóth Árpád Assisi Szent Ferenc imája.

Az Énekegyüttes karnagya elmondta, hogy a kórus fontosnak tartja, hogy a koncertjeik során a névadójuk, Farkas Ferenc zeneszerző művei is felcsendüljenek, köztük a Pataki diákdalok című műve is. A fellépéseik alkalmával, a szerzőtől eddig három tételben hangzott el ez a mű. Svájcban élő fiának, Farkas András karmesternek köszönhetően a Pataki diákdalok immár hét részből áll. A koncert Kodály Zoltán: Adjon Isten jó éjszakát című művének énekével zárult.

Baráth Yvette karnagy a koncert végén aláhúzta: az ének egy vallomás, s bízik benne, hogy a mondanivaló, a magyarságunk fontossága, az előadott énekeken keresztül megérintette a közönség lelkét.

Grácián atya hangsúlyozta, ez az összejövetel jó lehetőség egy találkozásra és ahogy az egyházkarcsai katolikus templom homlokzata is hirdeti: „Mindent Isten dicsőségére tegyetek!“.

Boros Károly esperes-plébános is felszólalt, s beszédében megemlítette: „Szent Domonkos napján tartott koncert művészeti értékét, s az éneklést felülmagasztalni nem lehet, de az énekek a szívünk mélyére jutottak. Az Énekegyüttes szolgálja tovább ezt a hivatást, hogy az énekekkel felemeljék a lelkeket Isten szívéhez“.

A cikk megjelent: Csallóköz, magyar regionális hetilapban, annak 33-34. számában, 2018. augusztus 15-én, a 16-ik oldalon.

This entry was posted on péntek, augusztus 17th, 2018 at 09:29 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.