A királyfiakarcsai kultúrházban, a Petőfi Baráti Társulás szervezésében 2018. január 21-én a Magyar Kultúra Napjának ünneplése zajlott. A felvezetőben elhangzott, hogy ez a nap igazi ünnep, azzal a tudással és meggyőződéssel, hogy amit teszünk, azzal a magyarságunkat, a jövőnket szolgáljuk.
A zsúfolásig megtelt kultúrház vendége Fa Nándor magyar hajótervező, építő és oceáni szólóvitorlázó volt, aki Lili lánya társaságában érkezett.
Fa Nándor, Székesfehérvár szülöttje, háromszor kerülte meg a Földet, ezek közt két szóló Föld kerülő vitorlázóversenyt teljesített. Háromszor kerülte meg a köznyelv szerint rettegettnek tartott Horn-fokot. Hatszor szelte át az Egyenlítőt. Ötször kelt át az Atlanti oceánon.
Az első Föld körüli útja a Szent Jupát nevű hajóval történt. 1980-85 között barátjával Gál Józseffel megépítette a 31 láb hosszú túrahajót.
Fa Nándor a nagyközönségnek elmondta:“ …egész életemben a saját utamat kerestem. Vonzott a nagyvilág, az ismeretlen. Igaz, kellett hozzá egy nagy adag vakmerőség, de fontos időszak volt az életem első“ túraútja“, a világ megismerése. Úgy indultunk el, hogy nem voltunk kellően felkészülve: útlevél, vízum, tudás… Az út bizonyította, hogy megfeleltünk, életben maradtunk, nagy tanulsággal, számtalan élménnyel gazdagodtunk. 1987-ben a Szent Jupát nevű hajóval megérkezve Opátiába, nem tudtuk, hogy mi vár ránk, a hatóság hogyan fogad bennünket. Az utolsó kilométereknél már több és több hajó kísért, haladt velünk, a kikötőben pedig a család, a barátok, tv és rádió stáb mellett több ezer érdeklődő volt jelen. Elmondhatatlan, fantasztikus élmény volt. Erről az útról jelent meg 1988-ban a Szent Jupát 700 napja című könyvem. Odahaza, az első meghívásom a „Fehér Házba“ szólt (az akkori Magyar Szocialista Munkáspárt), ahol élménybeszámolót tartottam az útról.“
Fa Nándor 1987. tavaszán Ausztráliában meglátogatta a világ akkor leghíresebb hajótervezőjét Ben Lexcent és bepillantást nyert az ottani tervezők munkájába. 1988 és 1990 között a hajóépító megtervezte és megépítette az első magyar oceáni versenyvitorlást, az Alba Regiát. 1993. március 30-án 5. helyezettként ért célba Les Sables d´ Olonneban. A harmadik nevezetes hajója a Budapest nevet kapta, nagyvitorláján a magyar millenium emlékének szimbólumát viselte. Ezzel a hajóval a „Vendée Globe“ versenyén balszerencsék sorozata megakadályozta a győzelmet.
Fa Nándor előadása kapcsán, a közönség a vetítővásznon megismerkedhetett az ő óceáni életével, amit a nagy szürke hullámok között töltött, közben élménybeszámolót tartott a nehézségekről, a megpróbáltatásokról.
2014. december 31-én az új-zélandi társával Conrad Colmannal elindult a Spirit of Hungary nevű hajóval a Barcelona World Race versenyén, majd pedig a 2016-2017-es egyszemélyes non-stop földkerülő „Vendée Globe” vitorlásversenyének célba érése után bejelentette, hogy visszavonul a versenyzéstől.
A Magyar Kultúra Napján bemutatásra került a „Magad, uram“ címmel megjelent életrajzi könyve is, melyben mesél gyermekkoráról, családjáról, karrierjéről, munkáiról és főleg a hajózásról. A szerző könyve iránt nagy volt az érdeklődés.
Fa Nándor sikerember, aki mögött valódi teljesítmény van. Ahogy említette: „az álmom teljesült.“ A példája követendő mindazoknak, akik úgy döntenek: soha nem adják fel.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából köszönet a szervezőknek, Erdős Péternek, továbbá Csiffári Ferencnek és Bors Imrének (hangosítás).
Köszönet illeti egyik tagtársunkat is, aki az ünnep kapcsán a finom fánkról és a frissítőkről gondoskodott. A ki-és felszolgáló tagjaink munkájáért is hálás köszönet.

This entry was posted on hétfő, január 22nd, 2018 at 17:30 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.