Bakos István művelődéskutató, a Bethlen Gábor Alapítvány ügyvivő kurátorának, elnökének vezetésével az Eötvös József Kollégium Baráti Köre Budapestről, 2017. október 17-18-a között, csallóközi emlékúton és konferencián vett részt. Az autóbusszal érkező társaság zarándok útja 5 helyszínt: – Révkomárom, Nagymegyer, Dunaszerdahely, Királyfiakarcsa, Somorja – érintett. Révkomáromban a Limes Galéria megtekintése után Nagymegyer következett, ahol Varga László tanár, idegenvezető segítségével városnézésre került sor, mint a Tájház, a történelmi emlékművek, a nagymegyeri Hősök tere, a hadifogolytábor temetője.
Az est folyamán könyvbemutatóra és konferenciára került sor:

– Horváth Lajos, Nagy Attila,Varga László: Császári és királyi hadifogolytáborok a Csallóközben című könyvét a szerzők mutatták be. – Kiselőadások: Ress Imre: Az Osztrák–Magyar Monarchia megszállás-politikája.

Gereben Ferenc: Helytállás Caporettónál és a többi első világháborús hadszíntéren (Polgári származású katonák mentalitástörténetéhez – egy levélgyűjtemény alapján).

Tefner Zoltán: „Kikből nem lettek hősi halottak? Az »élőerő-utánpótlás« nehézségei 1915 után” A beszélgetést Liptay Katalin vezette.

Dunaszerdahelyen a zarándoklat az első világháborús haditemető és a Csallóközi Múzeum megtekintésére irányult, majd az utuk folytatódott tovább Királyfiakarcsára. A Cserkészligetben a zarándokokat a Petőfi Baráti Társulás elnöke, Erdős Péter köszöntötte. Bakos István a BGA kurátora, elnöke a községben álló Magyarok Nagyasszonya szoborról tett említést, majd a szobor megtekintése került sor. A „Boldogasszony Anyánk” néphimnusz közös éneke után rövid búcsú következett. Innét folytatódott a zarándokok útja tovább Somorjára, ahol első világháborús emlékhelyek, valamint a Fórum Intézet látogatására került sor. Somorja idegenvezetői: Horváth Lajos és Végh László voltak.
Bízunk benne, hogy az egyesület formájában működő budapesti Eötvös József Kollégium Baráti Köre, mely egykori és mai diákjainak összefogása révén jött létre, gazdag élményekkel és emlékekkel tért haza.

This entry was posted on csütörtök, október 19th, 2017 at 09:55 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.