Megható táblaavató
2017. március 16. 13:00

Nemzeti ünnepünk alkalmából Petőfi emléktáblát avatott Kiskunfélegyháza küldöttsége Resicabányán, a Magyar Művelődési Házban március 14-én. A történet szívszorító, s akik ott tartózkodtak, azok számára felemelő volt az a néhány óra, amit a szórvány magyarok közt töltöttünk.

Szórvány magyar – már a kisebbségi lét sem az „igazi” a Kárpát-medencében, de ott ahol tömbmagyarságban élnek honfitársaink, teljesen más létezni, mint ahol szórványban iskola nélkül, csupán szűk kulturális lehetőségek közt próbálni megélni a mindennapokat egy magyarnak született honfitársnak.

Resica a román fémmegmunkálás és mozdonygyártás fellegvára volt, de mára meglehetősen nehéz helyzetbe került. A város kb. 60 ezer lakosából úgy kétezren lehetnek magyarok. Ez a maroknyi magyarság a Bánát legdélibb szórvány magyar közössége, sajnos elöregedőben, a fiatalok elvándorlásával a távoli jövőkép is tragikusnak ítélhető.
Egy „véletlen” folytán az ottani Platanus Egyesület kapcsolatba került városunkkal és elmondhatták leghőbb vágyukat, hogy egy Petőfi emléktáblát szerettek volna a művelődési házukba, hogy ott gyűlhessenek össze kifejezni magyarságukat, ünnepeinket megülni.

Tarjányi József volt az az önzetlen polgár, aki – már sokadjára – azonnal készíttetett egy emléktáblát Petőfi portréjával. Ennek felavatására utazott ki a félegyháziak küldöttsége. Az ott elénekelt Himnusz és a szemekben csillogó könnyek, valamint az őszinte, szívbéli óhaj, hogy viszont lássanak, bizony felemelő és szívszorító érzés volt.
R. F.

This entry was posted on szombat, március 18th, 2017 at 10:29 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.