„Mustra és verseny borbarátok módra“ – XV. hagyományos karcsai borverseny Királyfiakarcsán.

Az elmúlt évek során természetessé vált, hogy a Királyfiakarcsán működő Petőfi Baráti Társulás évi egyszeri alkalommal megrendezze a hagyományos karcsai borversenyt.
2017. február 18-án, a helyi kultúrházban immár tizenötödik alkalommal találkoztak. A borászoknak fehérbor, vörösbor és rozé kategóriában lehetett nevezni, mintánként előre meghirdetett 5 drb 0,7 l zöld palack bor leadásával. A termelők Karcsák és a környező községekből érkeztek. Összen 25 mintabor volt versenyben.
A résztvevőket és az öttagú szakmai zsűrit, Erdős Péter, a Petőfi Baráti Társulás elnöke köszöntötte. A zsűri tagjai voltak: Parcer Iván (elnök), Molnár Tibor, Bodó Pál, Bugár István és Geönczeöl Attila.
Parcer Iván a zsűri elnöke, a jelenlevőket, a közönséget, szakmai tanáccsal látta el. Elmondta, hogyan kell a degusztációs lapot helyesen vezetni, és a borok tisztaságát, színét, illatát, minőségét, karakterességét, zamatát, ízhosszúságát értékelni.
Kitért a „nagy arany (sampion),- arany,-ezüst és bronzfokozatú helyezések értékelésére is, mely a következő: a nagy arany (sampion) fokozat – 93 feletti % elérésénél történik, az arany 88-92,99 %, ezüst 84 – 87,99 % a bronzfokozat pedig 75 – 83,99 %.
Garamkövesdről érkezett Geönczeöl Attila agrárközgazdász, szőlés-borász is köszöntötte a közönséget. Elmondta, hogy ősei, Karcsaország egyik településéről Gönczölkarcsáról származnak. A borkostoló első bora (mely alapján a többi fajtát lehetett értékelni) a Garamkövesdi Geöczeöl Pincészet „KARCSA“ bora volt. A „KARCSA“ bor fehér házasítás (Olasz rizling, Leányka és Zöld veltelini).
Geönczeöl Attila meggyőződése, hogy a világ borászatának fejlődését figyelembe véve, de a helyi hagyományokat megőrízve lehet igazán szép borokat készíteni.
A mintaborok értékelését egy versenytáblán Csiffári Ferenc, a PBT elnökségi tagja vezette.
A hangosítást Bors Imre vezetőségi tag végezte.

A zsűri által, a fehér borok versenyén: I. helyezetett Mészáros László ( 2015-Olaszrizling), II. helyezett Kovács László (2016-Olaszrizling), III. helyezett Erdős Ottó (2016-Olaszrizling).
A vörösboroknál: I. helyezett Mészáros László (Cabernet Savignon), II. helyezett Borbély József (Cuvee) és a III. helyezett Németh József (Kékfrankos).
A rozéborok kiemelt helyezettje: Gajdosík József (Cuvee).

A fehérborok versenyén a „Közönségdíj“ I. helyezettje Méhes János (Semilon), II. helyezett Erdős Ottó (Olaszrizling), III. helyezett Kovács László (Zöldveltelini).
A vörösborok „Közönségdíjazottjai“: I. helyezett Mészáros László (Cabernet Savignon), II. helyezett Németh József (Kékfrankos), III. helyezett Mészáros Dénes (Kékfrankos).

A XV. alkalommal megrendezett hagyományos karcsai borverseny is bizonyítja, hogy fontos feladat a már történelmi korokba vesző elődök örökségét megőrízni, ápolni a hagyományokat, új borfajták gyarapításával színvonalas borkultúrát elérni, valamint a borászok munkájának eredményét ismertebbé tenni.
Végül ki ne érezné jól magát finom borokkal teli poharak, ínycsiklandó ételek és jó barátok, ismerősök társaságában, ahol elmélyíthetik és belsőségesebbé tehetik a meghitt beszélgetéseket.
Ahogy a mondás is tartja: „jó bor, jó egészség“.

This entry was posted on vasárnap, február 19th, 2017 at 11:12 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.