2011. május 21-én a PBT kirándulást szervezett Etyekre, az etyeki pincefesztiválra. Röviden e kis falucskáról: A község neve eredetileg az Ete személynévből származik. Az Ete magyar eredetű férfinév. időszámításunk előtt 9000-től az I.század kezdetéig jött létre a település. Etyek vidékén az 1900-as évektől jelentős a szőlőtermelés, amely kötődik a Törley pezsgőgyár termeltetési tradícióihoz. A kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető itteni klíma és a talaj karakteres,  savas borok készítésére tették alkalmassá a területét. Az évszázados szőlőkultúra eredményeként a falu néhány éve már a történelmi borvidék táborához tartozik. A több mint 800 ha termelt szőlő egyrészt a budafoki Törley pezsgő alapanyagát adja, másrészt egyre kedveltebb etyeki borok/ Chardonnay, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Királyleányka, Rajnai Rizling/ készülnek belőle. 2003 óta az etyeki pincék nemcsak a borászok generációinak munkájáról regélnek, hiszen Pincefesztivál-látogatók százezrei koptatták tovább az ódon köveket. 2011-ben is megrendezték a Pincefesztivált /a főszervező: Rókusfalvy Pál /, ahol a látogató találkozhatott Magyarország legjobb borászaival, akik az ország minden részéről érkeztek ide, hogy ezen a napon maradéktalanul kiszolgálhassák a borra szomjazókat. A borkóstolók mellett számos izgalmas kultúrális program is várta a fesztivál látogatóit.
Említésre méltó néhány pincészet Etyeken: Rókusfalvy Pince / Újhegy/, Etyeki Kúria / Öreghegy/, Kecskegödör, Buzál -Mórocza Pince / Öreghegy/, Zarándok Pince / Szépvölgy/ Gutwein Pince / Újhegy/, Körpince. A kultúrális programokat  többek között a következő zenekarok biztosították: Berka együttes, Borfolk zenekar, az Etyeki Nemzetiségi Művészeti Iskola fúvószenekara és kamaracsoportjai, Black Brass Marching Band, Alte Edecker Musikanten, Roma etnodzessz, Kolo zenekar, Csobán együttes és még sokan mások. De mindezek mellett egyéb programok is tarkították a fesztivál napjait: Kilencszer csapott össze a Magyar borászválogatott a Magyar Országgyűlés labdarúgócsapatával, amelynek szövetségi kapitánya Dunai Antal volt. A gyerekprogramok a következők voltak: korongozás, textilfestés, kendőkészítés, nemezelés / labda, karkötő, kitűző, egyéb ékszerek /, kerámiafestés. Mozgásos játékok is várták a gyerekeket:gólyalábon járás, hintázás,  talicskázás, lépegetőzés, kötélhúzás.

Etyeken 2011-ben a borászok borásza: Kaló Imre. A Magyar borért díj nyertese: Maurer Oszkár. Az év borászfelfedezettje: Losonci Bálint.
2011-ben vendéglátó és vendégpincék az Etyeki Pince-fesztiválon a következők voltak:
Törley Pezsgőpincészet
Etyeki Bormúzeum  / Demján Pince- Tokaj -Hegyalja /
Alexandra Kispincészet / Bott Pince – Tokaj -Hegyalja /
Anonym Pince -  /Németh János Pincészet – Szekszárd /
Átrium Panzió és Borház / Bartha Károly, Mád, /, Gál Lajos Pincészete /Eger/
Bormester Pincészet-Laposa Pincészet /Badacsony /
Etyeki Borudvar I: a résztvevők névsora: Balla Géza Pincészete /Ménes-Arad/, Bott Frigyes Pincészete /Révkomárom/, Cuk Lajos /Muravidék- Lendva/, Kasnyik Családi Pincészet /Felvidék, Kürt/, Maurer Pincészet /Szerémség /.
Etyeki Borudvar II. kiállítója: Kislaki Bormanufaktúra / Dél- Balaton /
Heinemann Pince – Günzer Pincészet / Villány /
Kálna Pince – Gere Attila Pincészete / Villány /
Keindl Zoltán Pincészete – Sebestyén Pince / Szekszárd /
Kertész Pince – Vida Családi Borbirtok / Szekszárd /
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet / Villány /
Nádpor Pince – Figula Wines / Balatonfüred – Csopak/
Kreinbacher Birtok / Somló /
Pinceklub – Dorogi Testvérek Pincészete / Tokaj – Hegyalja /
Gál Tibor Pincészet /Eger /, Maurus Pincészet / Mór /
Etyek Taverna és Bortrezor – Pfneiszl Bio Birtok / Sopron/
Juliusvin, Orosz Gyula Családi Pincészete – Malatinszky Kúria / Villány/

képek: http://picasaweb.google.com/petofitarsulas2/EtyekiPincefesztival20110521

This entry was posted on szerda, június 15th, 2011 at 14:26 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.