2016. június 25-én nagyszombati kiránduláson vettünk részt a pénzesgyőri barátainkkal. A Baráti Kör tagjai a kora reggeli órákban érkeztek meg a Cserkészligetünkbe. Kis felfrissülés után indultunk el Nagyszombat városába. A kiránduláson részt vett a kismegyeri Napoleón Hagyományőrző Egyesület néhány tagja is.
Nagyszombatban Kubicsek Aranka idegenvezető segítségével barangoltuk be a város nevezetességeit, látnivalóit. Ezen a napon vásári nap volt a városban, ami főleg kirakodó-és népművészeti dolgokra irányult. Mi is gyönyörködhettünk ezen tárgyak szépségében.

Nagyszombat – a legrégebbi szabad királyi város volt a mai Szlovákia területén. A város ezen kívül több évszázadon keresztül Magyarország fő egyházi központja is volt. Nagyszombat ma a Pozsony és Nyitra között elterülő, dinamikusan fejlődő régió központja, Szlovákia hetedik legnépesebb városa. A város 1978 óta a nagyszombati főegyházmegyének és annak érsekének a székhelye. A város központját 1987-ben városi műemlék-rezervátummá nyilvánították ki.
TÖRTÉNELEM
A város helyén álló település valószínűleg a 9. században jött létre kereskedő utak kereszteződésénél. A településen rendszeresen tartottak vásárokat, innen származik a Szombat név is, ami a vásárok napjára utal. Az első hiteles írásos jelentés először 1211-ben említi a várost. Sokkal fontosabb viszont IV. Béla kiváltságlevele 1238-ból, amely elsőként a mai Szlovákia területén szabad királyi város rangot adományozott Nagyszombatnak. Nagyszombat a virágzásának csúcspontját a 16. században érte el, amikor fontos kereskedelmi központtá vált. Amikor a törökök 1543-ban elfoglalták Esztergomot, a városba költözött az esztergomi érsek, az érseki káptalannal együtt. A város a következő 300 évben Magyarország kulturális és egyházi központja volt. A két világháború közötti években Nagyszombat a szlovák vidék harmadik legnagyobb városa volt. A város jelentősége megnőtt, és Nyugat-Szlovákia gazdasági és kulturális központjává vált. Ezt a pozícióját pedig a város a mai napig őrzi.

A város nevezetességeinek megtekintését az Evagélikus templommal kezdtük. 923-24 között épült Jozef Mark tervei alapján. A félkör, amfiteátrum alaprajzú épület mennyezete vasbetonból épült. 3 tornya van, a főtorony négyzet alapú (toronyórával és harangjátékkal) és 2 alacsonyabb, diagonálisan elhelyezett körbástyaszerű oldal-tornya.

Az Irgalmasok – Szent Ilona temploma a város legrégibb temploma, a 14. sz.-ból származó gótikus egyhajós templom zárt presbitériummal és keresztbordás mennyezettel. A múltban egy városi kórház is tartozott hozzá. Északi oldalán gótikus tornyocska áll körablakokkal. A gótikus portál fölött háromrészes szoborcsoport látható (Szt. Erzsébet, Szt. Ilona és Szt. Borbála plasztikái). A központi alak, Szt.Ilona gótikus szobra 1400-ból származik. Mint a nagyszombati templomok többségét, ezt is átépítették, előbb reneszánsz, majd barokk stílusban.

Szent Jakab apostol temploma – A ferencrendiek templomát és kolostorát Nagy Lajos király építette gótikus stílusban 1363-83 között a ferenceseknek. Barokk külsőt és berendezést a 17. sz. végén, a 18. sz. elején kapott, Szelepcsényi György érsek hathatós anyagi tánogatásának köszönhetően. A templom homlokzatán Assisi Szt. Ferenc és Páduai Szt. Antal szobrai állnak. E nagyszombati templomban van a legtöbb oltár: 2 a szentélyben, 10 a főhajóban és 1 a kápolnában. A főoltár képe Szt. Jakabot ábrázolja a felhőn fénykoszorúval övezve.

Keresztelő Szent János templomát (Egyetemi jezsuita templom) sikerült belülről is megtekintenünk. A korai barokk gyönyörű példája. Ez volt az első Pazar díszítésű barokk egyházi épület a Felvidéken, EU-ban is a legszebbek közé tartozik. Esterházy Miklós nádor 1629-ben jeles talján építőmestereket – Antoniust és Pietro Spazzit – bízott meg az egyhajós székesegyház építésével. Az egyetemi épületegyüttes részét képezi. Az egyhajós építmény belső falait borító lenyűgözően gazdag stukkó és freskódíszítés mellett külön figyelmet érdemel a rendkívül értékes, az 1640-ből származó faoltára, 20,3 m magas, 14,8 m széles, az akkori Magyarország legszebb kora barokk oltárának tartanak – 4-szintes, 3 oltárképpel és az Ó- és Újtestamentum 27 szentjeinek hatalmas szoboralakjaival díszített. A főoltár képének témája: Jézus Krisztus megkeresztelése. A beltéri díszítések – festmények és stukkók – Rosa, Tornini és Conti talján mesterek munkáját dicsérik. A mennyezet egy részét Gruber bécsi festő festette 1700 körül. A templom alatt Eszterházy Miklós nádor családi kriptája található. 1977-től a Nagyszombati Érsekség székesegyháza. II. János Pál pápa 2003-ban látogatta meg.

A Zene házának épületét is megtekintettük. A barokk ház középkori alapokon nyugszik. A törökkorban, Bethlen (Bocskai) felkelés idején (1604-1626) egy ideig itt bújtatták a magyar királyi koronát. Erról tanúskodik az attikán olvasható latin nyelvű felirat, fordításban: „Én, az idegen, hajdan e fedél alatt bujdostam“. A Zene házában kiállítás emlékezik meg Mikuláš Schneider-Trnavský, nagyszombati születésű szlovák zeneszerzőről, aki Kodály Zoltán életreszóló barátja volt (diákkori barátság).

A Szent-Miklós püspöki székesegyházat zárva találtuk. 1380-1421 között épült. Építését Nagy Lajos király kezdte meg egy korábbi román templom helyén. 3-hajós gótikus bazilika, 2-tornyos homlokzattal, barokk oldalkápolnákkal. Legrégibb oltára (Mindenszentek) kora barokk, 1659-ből. 1543 és 1822 között ez volt az esztergomi érsekek székesegyháza. A templom északi, Szűz Mária oldalkápolnájában található kegyképet 1546 óta tisztelik, mint a város oltalmazójának képét. Először 1663-ban a párkányi csata előtt könnyezett vérrel, majd 1708-ban ez még 3 x megismétlődött a kuruc harcok alatt. A kegykép a római Szent Elek és Bonifác templomban található kegykép másolata, melyet a 16. században Forgách Ferenc adományozott a templomnak. E képnek köszönhetően lett Nagyszombat zarándokhely. Az oldalkápolnákban esztergomi érsekek barokk síremlékei (epitafok) találhatók. A presbitérium délkeleti felében egy románkori ossáriumot találtak, mely Nagyszombat legrégibb szakrális építménye.

Szent József templom (Pálosok temploma) rövid történelme. A kálvinisták (evangélikusok) 1616-ban kezdték építeni. Az egyhajós templom jellegzetesen kora barokk stílusú a német (sziléziai) reneszánsz elemeivel. Miután a Pálosok a 17. sz.-ban városba érkeztek, 1671-ben e rend tulajdonába került. Ők a templomot átépítették, 1701-ben hozzáépítették a Lorettói-káponát és egy fából épült harangtornyot.

Az Egyetem Orvosi Karának épületéről: A Nagyszombati Egyetemen 1769-ben megkezdődött az oktatás a 4., orvosi karon is. Ezt az épületet, kifejezetten az orvosi kar részére 1770-72 között építették, Hildebrand tervei alapján. Az egyetem 1777-es átköltöztetése után a Királyi Akadémia székhelye volt. A Nagyszombati Egyetem újkori újraindításától az Egészségügyi és szociális kar található itt. Az épület sarkán Nepomuki Szt. János szobra.

A Tűztoronyba többen felmentek, a szép kilátás céljából. Az 57 m magas reneszánsz építmény uralja a Szentháromság teret. Megfigyelőtornynak (tűztoronynak) épült 1574-ben. 1683-ban leégett, de újjáépítették. Négyzet alapú, 8-emeletes, sarkain szgrafittókkal díszített. A kilátóterasz (kerengő) 29 m magasságban van. A barokk kupola tetején aranyozott Szeplőtelen Szűz Mária – Immaculata szobor. A szobor belsejében a 19. sz. 30-as éveiből származó korabeli iratokat, dokumentumokat találtak. Délkeleti homlokzatán napóra 1729-ből.1692-ből származó harangja 1/4-óránként csendül meg.

Nagyszombati Városháza – A copf stílusú városháza 1793-ban épült egy középkori tanácsház alapjain. A kétemeletes épület díszes erkélyét rajta a város címerével hatalmas toszkán oszlopok tartják. Érdemes egy pillantást vetni a Városháza és a tőle jobbra eső ház eresz alatti részén lévő csodaszép figurális és állati ill. reneszánsz motívumokra. A 18. század végén barokk-klasszicista palotává építették át. Ma Nagyszombat polgármestere székel itt.

Kubicsek Arankának megköszönve az idegenvezetést, Királyfiakarcsára vettük az irányt, ahol a Társulásunk aktív tagjai már készítették a finom vacsorát a vendégeink számára. A zene sem maradhatott el, a zenét Iván Lajos szolgáltatta. Kellemes és jó hangulatban telt el a szombati napunk.
Bízunk benne, hogy a vendégeink is kellemes élményekkel tértek haza.

This entry was posted on szombat, január 7th, 2017 at 17:59 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.