A Járási Nyugdíjas Szervezetek és a Nagymegyeri Nyugdíjas Egyesület a Nagymegyeri Művelődési Központban 2016. május 24-én tartotta a nyugdíjasok vers-és prózamondók, továbbá verséneklők III. járási seregszemléjét.
A rendezvény mottója: „ A vers kelt-e visszhangot e tájban?“ jegyében zajlott. Kis kitérőként fontos megemlíteni, hogy az idézet Gyurcsó István: „A költő kérdez“ című költeményének első verssorát hirdeti.
Varga László népművelő, történelemtanár, történész, író üdvözölte a megjelenteket, a résztvevőket és az ő vezetésével zajlott a járási versmondók seregszemléje. A szereplők a járás következő községeiből érkeztek: Dunaszerdahely, Vásárút, Dióspatony, Alistál, Nyárasd, Lég, Egyházkarcsa, Felsővámos, Bős, Ekecs és természetesen Nagymegyer.
Azt mondják, hogy a „versmondás“ a „lélek megnyilatkozása“. Mindezt a nagymegyeri találkozó igazolta. Huszonkét „ünneplőbe öltözött lélek“ sokszínű verskínálattal, őszinte emberi tartással adta elő az általa választott anyagot. A nézőteret megtöltötték élettel.
Egyházkarcsát hárman képviselték, nevek szerint Ádám Ilona, Gódány Piroska néni és Ritter Éva néni. Őket Domonkos Mária az egyházkarcsai Nyugdíjas Szervezet elnöknője is elkísérte. Kiemelném, hogy Gódány Piroska néni és Ritter Éva néni a Petőfi Baráti Társulás tagjai.
Hogy milyen költeménnyel, verssel léptek fel a szereplők, akikre büszkék lehetnek az egyes szervezetek, az alábbiakban olvasható:
A fellépésük sorrendjében, megemlítve az előadásukat:
Arčetch Julianna Nyárasd , Radnóti: Nem tudhatom
Kálmán Valéria Vásárút , Heltai J.: Szabadság (részlet)
Ádám Ilona Egyházkarcsa Gódány Á.: A boldogság vándora
Dohorák Emília Nagymegyer Petőfi: A 19.század költői
Gyurkovics Mária Lég , Kormos I.: A kevély kiskakas
Mikos Szabina Ekecs , Kerekes Károly: Kereszt
Simon Erzsébet Lég , Ady E.: Karácsonyi rege
Gódány Piroska Egyházkarcsa Dr.Vonsík Imre: Fohász
Hamar Irén Dunaszerdahely Petőfi S.: Csokonai
Kiss Ilona Lég , Vörösmarty: A vén cigány
László Lenke Alistál , Arany J.: Rendületlenül
Bugár Aladár Felsővámos Radnóti M.: Nem tudhatom
Ritter Éva Egyházkarcsa Reményik S.: Glória
Fazekas Anna Alistál , Tóth Elemér: Vers az anyanyelvért
Barczi Rozália Bős , Petőfi S.: Tündérálom
Kosár Margit Nagymegyer Várnai Zseni: Mintha örökig élnél
Nagyvendégi Gabriella Vásárút, M.Éva: Az én időm
Seregi Klára Dunaszerdahely Petőfi: Távolból
Torma Ibolya Nagymegyer Karinthy F.: Előszó
Ledeczky Valéria Dióspatony, Juhász Gy: Milyen volt, Fejfa,
Ady E: Őrízem a szemed,
John Anderson: Szívem John
Vendég Erzsébet Alistál , Tóth E.: Gyermekkori emlékek
Takács Margit Vásárút , Magyar Ottó: Az élet alkonyán
A huszonkét versenyző közül négyen, Fazekas Anna, Kosár Lenke, Ritter Éva és Bugár Aladár még ráadás verssel is készültek. Az előadók közül ketten, Ritter Éva néni Egyházkarcsáról és Seregi Klára Dunaszerdahelyről énekelt verset, költeményt adtak elő.
A szereplők értékelését a közönségre bízták.
Az első helyezett: Ledeczky Valéria
A második helyezett: Gyurkovics Mária
A harmadik helyezett: Arčetch Julianna
A díjazottak könyvjutalomban részesültek, de minden résztvevő emléklappal és virággal térhetett haza. A program végeztével a járási elnökség nevében Kovács Ferenc elnök mondott köszönetet. Kiemelte, hogy május 24-ének esős, borongós délelőttje „igazi versmondós“ nap volt. József Attila: Kész a leltár című versével mondott köszönetet Varga Frigyes nagymegyeri elnöknek a szervezésért, valamint kiemelte Bugár Aladár személyét, aki egyetlen férfiként szavalt a sok hölgyszereplő mellett.
Csak gratulálni tudunk a meghirdetett vers és prózamondók III. járási seregszemléjéhez, kívánjuk, hogy ez a lelkesedés necsak megmaradjon, hanem terjesszék tovább a járás többi községében is. Külön köszönet az egyházkarcsai szereplőknek, a PBT tagjainak.
Záróként a cikk elején említett és hirdetett Gyurcsó István: „A költő kérdez“ című versének negyedik versszaka adja tovább a szót….
„ Továbbadják a szót – ha még értik – ,
hogy más is értse? – Fiak, unokák!
Bennük élünk, ha ők óvják, féltik
Összedőléstől nyelvünk templomát.“

This entry was posted on kedd, május 24th, 2016 at 20:33 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.