„ Tisztelt őseidet, mert rajtok keresztül nyertél életet és örököltél Istent és Hazát.“
(Wass Albert)

A Petőfi Baráti Társulás 2016. március 13-án ünnepelte az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulóját.
Március 15-én a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Ez a nap jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki.
A királyfiakarcsai kultúrházban tisztelettel köszöntöttük vendégeinket: Dr. Várkonyi Gábor történészt, az ELTE Művelődéstörténeti Tanszék oktatóját és kedves feleségét, Várkonyi-Nickel Rékát, Rieger Tibor szobrászművészt, a Kismegyeri Napoleon Hagyományőrző Egyesület képviselőit, Mednyánszki János vezetésével, a nemeshodosi „A Megmaradásunkért Polgári Társulást, a Varga házaspárt, kisfiukkal Zaránd Ágostonnal, Egyházkarcsa polgármesterét és alpolgármesterét, Királyfiakarcsa polgármesternőjét, továbbá a PBT tagjait, falubelieket, barátokat, ismerősöket.
A megemlékezésünk elején Varga Zaránd Ágoston kisiskolás lépett a színpadra, aki elkápráztatta a közönséget. Zaránd Ágoston magabiztos, határozott fellépéssel Debreceni Szappanyos Jánostól a „Vitézek üdvözlete Bocskai fejedelemhez“ szóló katonaéneket adta elő. Köszönjük Zaránd Ágostonnak, a sokoldalú tehetséges kisdiáknak!
A kultúrműsorunk a nemeshodosi „A Megmaradásunkért Polgári Társulás“ szereplésével folytatódott , mely kultúrcsoport vezetője, szervezője Csepi György. A nemeshodosiak fellépéseit, a műsorukat a környékbeliek jól ismerik. Fontos számukra a hagyományőrzés, a hagyományok felélesztése, különféle tevékenységek létrehozása, mely programok közelebb hozzák az embereket egymáshoz. Örülünk, hogy a „Megmaradásunkért kultúrcsoport“ Királyfiakarcsán is bemutatkozott. Az előadásuk befejeztével megszólalni sem tudtunk. Szívet, lelket melengető fantasztikus előadásban volt részünk. A közönségünk állva tapsolt! Csak gratulálni tudunk a kultúrcsoportnak és további szép sikereket, fellépéseket kívánunk nekik. Mint Csepi Györgytől, a kultúrcsoport vezetőjétől, szervezőjétől megtudtuk, most a márciusi ünnepségek kapcsán napi szinten vannak fellépéseik, de nemcsak a környék falvaiban, hanem Magyaroszágra is készülnek ezzel a fantasztikus műsorral, mely minden résztvevő számára igazi feltöltődés a magyarságunkból.
A felemelő ünnepi beszédet dr. Várkonyi Gábor magyar történész, habilitált egyetemi docens előadásában hallhattuk meg. Ahogy az egyik Társulás tagunk jegyezte: Várkonyi Gábor méltó módon összefoglalta a történteket, minden szavát itták a jelenlevők!
Néhány gondolattal a Fáma díjas történészről: a középiskoláját a salgótarjáni Bolyai Gimnáziumban végezte, majd az ELTE BTK magyar- történelem szakos hallgatója volt. Kutatási területe a kora újkori magyar politikai gondolkodás fejlődése, művelődés-és társadalomtörténet, történeti ökológia, a társadalmi nemek története, a kora újkori angol követség működése Konstantinápolyban. Könyve, számos közleménye, szakcikke, szaktanulmánya, monográfiája jelent meg. A PBT ezúton köszöni a Várkonyi házaspárnak, hogy elfogadták a meghívásunkat.
A színvonalas program után átsétáltunk a koszorúzáshoz, a községháza szomszédságában álló 1848/49-es szabadságharc emlékére készített táblához, melyen Petőfi arcképe figyel és néz ránk. Ezen a délután a következők koszorúztak:
Dr. Várkonyi Gábor történész feleségével Várkonyi-Nickel Rékával
Királyfiakarcsa Önkormányzata
Egyházkarcsa Önkormányzata
Egyházkarcsai Alapiskola
Kismegyeri Napoleon Hagyományőrző Egyesület
A Nemeshodosi „A Megmaradásunkért kultúrcsoport”
Királyfiakarcsai Manó Klub

Petőfi Baráti Társulás
A koszorúzás a himnusz eléneklésével ért véget.
Köszönjük, hogy a jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket!
A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on hétfő, március 14th, 2016 at 21:31 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.