2010.november 13-án került megrendezésre a PBT hagyományos Szent Márton napi liba-és borbáljára a királyfiakarcsai kultúrházban.
Kis történelem: Szent Márton a középkor egyik legismertebb szentje. A legenda úgy tartja, hogy nem szerette volna, ha püspökké választják, így elrejtőzött a ludak óljában, de azok a gágogásukkal elárulták őt. Innét ered a Márton lúdja elnevezés. A bál résztvevőit csodálatosan feldíszített kultúrház, az ételek és italok elfogyasztásához hangulatosan, szépen megterített asztal várta. A PBT ezúton köszöni  meg mindazok segítségét, akik hozzájárultak a bál sikeréhez: munkájukkal, segítőkészségükkel, otthonról hozott kellékekkel, melyek vidámmá, hangulatossá varázsolták a termet. Av bál zenészei: Domonkos Árpád és Rajkovics József voltak. A bál ünnepélyes megnyitása után először a Csordás-Fodor Borház mutatkozott be, mely Borház borai nem első alkalommal  vannak Királyfiakarcsán. A Csordás-Fodor Borház saját termelésű és palackozású minőségi somlói borok értékesítésével, borkóstoltatással, borturizmussal foglalkozik. A somlói borokat Andrónyi László borász éS Tóth István  mutatták be. A finom borok, az ízletes vacsora, tánc, jó hangulat mellett a bálozók nagy szeretettel fogadták a Magyarországról érkezett vendégek szereplését is. Elsőként Berecz András szórakoztatta a közönséget. Berencz András olyan énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató, előadóművész Budapestről, ki már járt Királyfiakarcsán. Nemcsak hazájában, de Európa számos országában ismert személyiség, sőt USA-ban és Kanadában is ismerik. Számos lemeze, CD-je, kazettája jelent meg, a könyvei, irásai nagy sikert aratnak.
Díjai, elismerései:
1985 Népművészet Ifjú Mestere Díj, 1990 Magyar Művészetért Díj, 1993 Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetés, 2001 Magyar Örökség Díj, 2003 Március 15 Díj, 2005 Alternativ Kossuth Díj, 2005 Prima Díj, 2008 Szer Üzenete Díj – Böjte Csabával megosztva.
Az est folyamán a Pegazus Színház Pápáról ” Operett Orfeum ” előadása úgyszintén nagy sikert aratott. Végh Zsolt igazgató elmondta, hogy a Teátrumot 2005-ben alapították. Pápán, a különleges hangulatú barokk pincében működő magán Kamaraszínházuk felnőtt és gyermekelőadásokkal szórakoztatja elsősorban Veszprém megye nézőit. Kínálatuk széleskörű: bábelőadásokkal, zenés, táncos bemutatókkal, irodalmi műsorokkal, drámákkal, játszóházakkal várják a látogatókat. Céljuk a nézők igényes szakmaiságú , jellegzetesen  ” pegazusos ” arculatú előadásokkal, programokkal való szórakoztatás. Elmondható, hogy a Pegazus Színház Társulata, operett előadása gazdag élményt  nyújtott mindenki számára. A liba-és borbálon fellépő, szereplő és táncoló hastáncosok a ” ZOCHRA” szintén nagy siker volt. A háromtagú csoport a bálozók néhány résztvevőjét is bevonta a táncukba.

This entry was posted on péntek, június 3rd, 2011 at 21:53 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.