3A királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás szervezésében emlékezetes ünnepségre került sor, amelynek keretében Rieger Tibor Magyarok Nagyasszonya szobrát mutatták be. Prokopp Mária neves művészettörténész méltatta az eseményt és az alkotást.

A Kárpát-medence és a világ magyarságának Szent István királyunkat megidéző ünnepség-sorozatához kapcsolódva a Csallóközben augusztus 22-én, Királyfiakarcsán, a Cserkészliget pompás oázisában, ragyogó napsütésben a Petőfi Baráti Társulás rendezésében bemutatkozott Rieger Tibor, a nagy hírű szobrászművész legújabb alkotása, a Magyarok Nagyasszonya életnagyságú, egész alakos szobra. A művész, aki gyermekkorát Királyfiakarcsán töltötte e szoborral kívánja kifejezni háláját, szeretetét a község iránt.

Az ünnepi beszédet Czimbalmosné Molnár Éva Magyarország szlovákiai nagykövete tartotta, aki Szent István királyt állította példaképként a megjelentek elé. Majd Faragó Laura énekművész hangján csendültek fel az ősi magyar énekek.
Rieger Tibor szobrászművészt, aki két nappal azelőtt, augusztus 20-án részesült a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje Érdemrend kitüntetésben, Szerencsésné Magdika, az ünnepség főszervezője, a Petőfi Baráti Társulás örökös tagja mutatta be.
Ezután Prokopp Mária művészettörténész, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professzor emeritusa méltatta a szobor művészi jelentőségét:
“A szobor a Magyarok Nagyasszonyát, mint a földgömbön álló, az egész Világ királynéját jeleníti meg, akire mint leghatalmasabbra, méltán bízta rá Szent István király az országát, miután 41 évi uralkodása után, senkit sem talált a földön, aki méltóképpen folytathatná az életművét. S a Világ királynéja elfogadta a magyarok országát, ezt jelzi, hogy a szobron ünnepélyesen, a kezében tartja a díszpárnára helyezett Szentkoronánkat. Az Istenanya szépséges, örök fiatal, időtlen és az Örök Életből elénk álló jelenés.
Honnan volt a rendkívül reális államalapító királyunknak ilyen nagy hite az Istenanyában? A magyar őseitől! Kik rendületlenül hittek a Babba-Mariában és őt követően az Istenanya szeretetében és hatalmában. Szent István király ezt a nagy hitet hagyta ránk legfőbb örökségül. S mi, 1000 év után tanúsítjuk, hogy csodálatosan megvédett bennünket az embert próbáló viharokban is a Magyarok Nagyasszonya s ma is itt vagyunk a nemzeti lobogónk alatt, az ősi földön.
Erről szól az egész világon minden déli 12 órakor felcsendülő harangszó, amelyet III. Kallixtusz pápa rendelt el 1456-ban a sokszoros túlerővel szemben harcot vállaló magyar seregek győzelméért hálaadásul. A Magyarság tehát a hit nemzete, amely nem ismer lehetetlent, a lehetetlen pedig akár hegyeket mozgathat. Erről szól, ezt sugározza a csallóközi gyökerű Rieger Tibor pompásan, nagy művészi kifejezőerővel megjelenített Boldogasszony-szobra ebben a napfényes, a frissen zöldellő, virágos ligetben.
S bizton reméljük, hogy mielőbb, tartós anyagban, bronzba öntve foglalhatja el végleges helyét Királyfiakarcsa főterén, a Szent István király szobrával szemben.”

Az ünnepségről készült további fotók ITT tekinthetőek meg.

This entry was posted on szerda, augusztus 26th, 2015 at 10:15 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.