1Augusztus huszonkettedikén, a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás (PBT) Szent István- napi ünnepségén, a Cserkészligetben megjelent a Magyarok Nagyasszonya is – egy gyönyörű, egész alakos szobor képében.
A világ és benne a magyarság mai súlyos helyzetében sokan érezték azt, amit Prokopp Mária nemzetközi elismertségű művészettörténész, az ünnepség egyik szónoka ki is mondott: „Ugyan szobrot látunk, de olyan az, mintha csallóközi jelenés lenne.” Alkotója, a magyarság egyik legnagyobb kortárs szobrásza, a Budapesten élő Rieger Tibor, élete első éveit Királyfiakarcsán töltötte: „Nem szeretnék adósa maradni a szülőföldemnek a gyermekkori élményekért, ezért készült ez a szobor.”

A mű az ünnepség után elhagyja a Cserkészligetet, hiszen nem a felavatása történt meg, hanem a bemutatása. Mi, első szemlélői gipszből megformáltan láttuk, a bronzba öntés, és a végleges elhelyezés még időbe telik. Tehetünk érte mi is – hozzájárulhatunk az anyagiak előteremtéséhez . (Jelentkezni Erdős Péternél, a PBT elnökénél lehet a 0902 961 008-as mobilon.)
Az alkotás történelmünk egyik legszebb, örökké élő jelenetét ábrázolja: Boldogasszonyunkat, a világ és a magyarság királynőjét a Szent Koronával. A koronaékszert párnán tartó Istenanya átszellemült arca erőt ad napjainkban is, hiszen ő nem csupán az oltalmazónk, ( patrónánk), hanem a királynőnk, (reginánk)! A szobor „üzenete” a mai megbolydult időkben különösen időszerű: „Én segítlek és óvlak benneteket, szeretett magyarok, de fel kell ismernetek, honnan kaphatjátok a megtartó erőt: nem szabad feladnotok a hiteteket és a magyarságotokat. Küzdjetek meg érte úgy, mint ahogyan azt az őseitek tették.”
A bensőséges ünnepség fő szónoka Czimbalmosné Molnár Éva, a Magyarország rendkívüli és meghatalmazott pozsonyi nagykövete, méltatta Szent István hatalmas államalkotói művét, a Magyar Királyság megalapítását, a magyar állam létrejöttét Európa közepén, amely ma is él, mert az intelmekben megfogalmazott törvényeket megtartva az ország lakói olykor életüket feláldozva megvédték a legnehezebb időkben is. Ma is egységbe kell forrnunk és vállalnunk kell sorsunkat a kisebbségi viszonyok között, hogy megtarthassuk a hazánkat – hangsúlyozta a szónok.
Az esemény vendége volt többek közt Herczeg Melinda, a felvidéki születésű néhai Herczeg Géza özvegye, Áder János anyósa és Ács Margit írónő Budapestről, Bakos István művelődéskutató, a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Gányovics Jana helyi, és Gódány László egyházkarcsai polgármester, a PBT két testvéri társulásának tagjai, valamint a PBT örökös, tiszteletbeli tagjai.
A műsorban négy remek énekes működött közre, köztük a kiváló Faragó Laura, valamint három, szikrázó tehetségű fiatal: a dunaszerdahelyi Kevicky Tünde, a budapesti Wischin Mariann és az ipolysági Matyó Márió. A program szép része volt Szerencsés Magdolnának, a PBT egyik kulcsemberének felvétele a tiszteletbeli tagok sorába. A helyszínen a Prágában élő, de a szülőföldjéhez rendületlenül ragaszkodó Somogyi Mátyás újságíró dedikálta A csallóközi Karcsaszél üzenetei c. könyvét.

Az ünnepségről készült további fotók ITT tekinthetőek meg.

Batta György, Felvidék.ma
Fotók: Sz. I.

This entry was posted on szerda, augusztus 26th, 2015 at 10:08 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.