2015. március 15-én a királyfiakarcsai kultúrházban az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményeire, neves alakjaira, közkatonáira emlékeztünk. Az 1848-49-es eseményeket többnyire két szóval jellemezzük, forradalom és szabadságharc. Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki.

Tisztelettel köszöntöttük kedves vendégeinket:
Kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület képviselőit Mednyánszky János vezetésével, Rieger Tibor budapesti szobrászművészt, Fóthy János állatorvost, közírót, helytörténeti írót, az Alistáli Nyugdíjas Egyesület és Nyugdíjas Klub tagjait, Gányovics Jana polgármesternőt, Gódány László polgármestert, Kiss Mártát és Varga Tündét a Híd Párt képviseletében.

Sok szeretettel köszöntöttük az ünneplő közönségünk további résztvevőit, a Társulásunk tagjait, a falubelieket, a szomszédos községek lakóit, barátokat és ismerősöket is.

A kultúrműsort az Alistáli Nyugdíjas Egyesület és Nyugdíjas Klub tagjai, Fazekas István elnök vezetésével biztosították, akik Petőfi emlékműsorral tették számunkra emlékezetessé ezt a napot. A műsoruk irodalomban, költészetben, versekben és énekben gazdag program.
Az előadásuk minden nézőt lenyűgözött, csak gratulálni tudunk az Egyesület és a Klub résztvevőinek, akik bátran kiálltak a színpadra és mély átérzéssel adták elő a Petőfi verseket és énekeket. Köszönettel tartozunk a Petőfi „darab“ összeállítóinak, szervezőinek, az énekkar vezetőjének, a narrátornak a Petőfi életét végigkísérő fantasztikus előadásért, nem beszélve még a vetítésért is. További szép sikereket és fellépéseket kívánunk az ALISTÁLIAKNAK!

Az előadás után Fóthy János ünenpi beszédére került sor. Néhány gondolattal Fóthy Jánosról:
Állatorvos, élelmiszer-higiénikus, közíró, helytörténeti író. Az iskoláit szülőfalujában Oroszkán kezdte, majd a gadóci szakközép után Brünn következett, ahol az Állatorvosi Egyetemen szerzett oklevelet. 1965-1974 között körzeti állatorvos Illésházán. 1974-79 között Algériában működött. Hazatérve 1979-1992 között a somorjai állatorvosi központ főállatorvosa. 1994-98-ban Somorja alpolgármestere. 1990-ben a Magyar Keresztény Demokrata Mozgalom egyik alapítója. 1992-94-ben a Somorja és Vidéke Kultúrális Társulás elnöke.
Ismeretterjesztő cikkei jelennek meg az egészségügy- az állattenyésztés és állategészségügy köréből, de ismertek publicisztikai írásai a kisebbségi kérdésről és az egyház gondjairól.
Díjai: A Szlovák Irodalmi Alap különdíja a szlovák és a cseh állattenyésztési szakirodalom szakszerű bírálatáért (1986), Rákóczi-emlékérem (2001), első díj a Jobbágy Károly Alapítvány pályázatán (2008).
Munkái, könyvei: Mezőgazdasági gyakorlatok (állattenyésztés) 1990), Oroszka évszázadairól (2008), Öt év Afrikában (2013) – az Afrikában eltöltött 5 évről naplót vezetett, ahol a munkája mellett megismerte az ottani embereket, szokásaikat, életüket.
Fóthy János a Szülőföldön Magyarul Társulás Királyhelmeci képviseltje.

A Petőfi emléktáblánál koszorúztak:
Királyfiakarcsa Önkormányzata, Egyházkarcsa Önkormányzata, Egyházkarcsai Alapiskola, Petőfi Baráti Társulás, Félegyházi Petőfi Egyesület, Kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület, Híd Párt kípviselői, az Alistáli Nyigdíjas Egyesület és Nyugdíjas Klub, Királyfiakarcsai Manó Klub képviselői.

A PBT vezetősége minden résztvevőnek köszöni, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tisztelétére rendezett programunkat a jelenlétükkel megtisztelte.

A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on vasárnap, március 29th, 2015 at 13:36 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.